Τρίτη 12 Μαΐου 2020

‼ Η ημέρα του Νοσηλευτή και της Νοσηλεύτριας να γίνει ημέρα διεκδίκησης και αγώνα!

‼ Η ημέρα του Νοσηλευτή και της Νοσηλεύτριας να γίνει ημέρα διεκδίκησης και αγώνα!
Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι η ραχοκοκαλιά οποιουδήποτε συστήματος υγείας. Μιας και σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα των Νοσηλευτών/-τριών, ας δούμε κάποια πράγματα για την καθημερινότητά τους:
👉🏻 Το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία με οποιοδήποτε σχέση εργασίας (επικουρικοί και μόνιμοι) είναι 35.076.
Αυτό αντιστοιχεί σε 3 Νοσηλευτές/-τριες ανά 1000 κατοίκους (έρευνα του 2019, https://tinyurl.com/y98cxzop).
😮 To νούμερο αυτό είναι από τα μικρότερα στον ΟΟΣΑ όπου ο μέσος όρος είναι 9 ανά 1000 κατοίκους (https://data.oecd.org/healthres/nurses.htm).

👉🏻 Την ίδια στιγμή οι κλίνες συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα ο δείκτης νοσηλευτή/κλίνη να έχει πέσει από 0,67 το 2009 σε 0,47. Αυτό μεταφράζεται σε 20 ασθενείς ανά βάρδια ανά Νοσηλευτή/τρια.

😮 Σε αυτό να προσθέσουμε έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει 30% διαφορά στην επιβίωση των ασθενών αν ο/η Νοσηλευτής/-τρια ήταν υπεύθυνος/-η για 6 ασθενείς σε σχέση με το αν ήταν υπεύθυνος/-η για 8 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24581683).

Αρά η απαίτηση για τουλάχιστον 15000 προσλήψεις νοσηλευτών/-τριών (πέραν των επικουρικών που περιλαμβάνονται στα νούμερα που ήδη παραθέτουμε) δεν προκύπτει από κάποια αγκύλωση, ή από οργανογράμματα του παρελθόντος αλλά από την ανάγκη για ένα σύστημα υγείας που θα προσφέρει το καλύτερο δυνατό στους ασθενείς.

👉🏻 Μεγάλος αριθμός των νοσηλευτών/-τριών είναι με το καθεστώς του επικουρικού, δηλαδή συμβάσεις ορισμένου χρόνου πολλών διαφορετικών μορφών. Σε αυτό συμβάλει και το ότι οι νοσηλευτές προέρχονται από τέσσερα διαφορετικά είδη εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων, δηλαδή με διαφορετικά μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Προκύπτει η ανάγκη για μια ενιαία νοσηλευτική σχολή για όλους τους νοσηλευτές.

👉🏻 Πρέπει να αναφερθεί και το μαρτύριο του κυκλικού ωραρίου που περνάνε οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες. Οι περισσότεροι/-ες δεν έχουν κανένα σαββατοκύριακο ελεύθερο, ενώ και αρκετοί/-ές δουλεύουν μόνο βράδυ. Πρέπει το πρόγραμμα να φτιάχνεται έτσι ώστε όλοι οι νοσηλευτές/-τριες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

✖ Πέρασαν δύο μήνες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και η καθημερινότητα του Νοσηλευτή και της Νοσηλεύτριας ΔΕΝ έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση προχωράει σε σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και το ΕΣΥ βρίσκεται ποιοτικά στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν πριν δύο μήνες.

✊🏽Για όλους αυτούς τους λόγους τα σωματεία των Νοσοκομείων αποφάσισαν να μετατρέψουν την ημέρα των Νοσηλευτών/-τριών από μια γιορτούλα σε ημέρα διεκδίκησης κι αγώνα!!

🚩 Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των Νοσηλευτών/-τριών! (https://tinyurl.com/ydf2lqlu, (https://tinyurl.com/yaq435a6).

🚩 Να καλυφθούν τα κενά με μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών/-τριων, με μόνιμες σχέσεις εργασίας!

🚩 Αγώνας για υγεία, ζωη κι ελευθερία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου