Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Στη Λατινική Αμερική η επόμενη κοινωνική έκρηξη;

Στη Λατινική Αμερική η επόμενη κοινωνική έκρηξη;
Γιώργος Μιχαηλίδης
Αυτήν την περίοδο, η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με την ένατη χρεοκοπία τα τελευταία διακόσια χρόνια. Αν και η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει παράταση στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ μέχρι τις 12 Ιούνη, η αργεντίνικη οικονομία πραγματοποιεί μια νέα βουτιά στο κενό, με επιπτώσεις που δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, μιας και η πανδημία είναι ικανή να επιδεινώσει τις ούτως ή άλλως αρνητικές προβλέψεις. Με την οικονομία κλινικά νεκρή, ο Περονιστής πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντεζ, πιθανότατα, θα υποχωρήσει σε σχέση με τους αρχικούς όρους που είχε θέσει στο ΔΝΤ και θα συρθεί σε συμφωνία για νέο δάνειο.

Στην αρχή της πανδημίας, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «μπορείς να ανακάμψεις από μια πτώση του ΑΕΠ, αλλά δεν μπορείς να ανακάμψεις από τον θάνατο», σηματοδοτώντας έτσι τα αυστηρά μέτρα που θα έπαιρνε ενάντια στην πανδημία, παρά το οικονομικό κόστος. Πράγματι, σήμερα η Αργεντινή μετράει κάτω από 600 θανάτους, ενώ η γειτονική Βραζιλία οδεύει για 40.000. Το γεγονός αυτό σίγουρα έχει δώσει στον Φερνάντεζ μια πολιτική πίστωση χρόνου, όμως μια επιστροφή του ΔΝΤ στη χώρα που το έχει μισήσει τόσο πολύ, πιθανότατα θα κλονίσει την εξουσία του.
Πλήγμα έχει δεχτεί, όμως, και ο ορκισμένος εχθρός του Φερνάντεζ και πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι αρνητικές εκτιμήσεις προς το πρόσωπό του βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο από τη στιγμή της εκλογής του. Η κατακραυγή για την πλήρη αποτυχία του να θωρακίσει τη βραζιλιάνικη κοινωνία απέναντι στην πανδημία συνδυάζεται με σοβαρές πολιτικές καταγγελίες και τον πόλεμο που έχει κηρύξει προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με απώτερο στόχο την αυταρχική θωράκιση της εξουσίας του.

Ταυτόχρονα, παρά τους χίλιους θανάτους ανά ημέρα που σημειώνονται στη χώρα, προκρίνει το άνοιγμα της οικονομίας, με προκλητικές δηλώσεις ότι ούτως ή άλλως και αναπόφευκτα το 70% του πληθυσμού θα νοσήσει. Έτσι, παρότι η εικόνα των νεκρών της πανδημίας είναι σοκαριστική, χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «είμαστε το 70%» και «Φύγε Μπολσονάρου», ενώ την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του προέδρου έκαναν τη δική τους επίδειξη δύναμης.

Ένας μακρύς χειμώνας ξεκινά για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου το κοινωνικό πρόβλημα, λόγω της κρίσης που μεγεθύνει η πανδημία, αναμένεται να λάβει δραματικές διαστάσεις.

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου