Στη διελκυστίνδα Γαλλίας-Τουρκίας με φόντο τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και την ελληνοτουρκική ένταση στη Μεσόγειο αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Υπό τον τίτλο «Σύμμαχοι σε τροχιά σύγκρουσης» η εφημερίδα σημειώνει ότι «η επεκτακτική δράση της Τουρκίας στη Μεσόγειο εξοργίζει τις χώρες της περιοχής και τους νατοϊκούς εταίρους, με τη Γαλλία να ζητά μάλιστα κυρώσεις μετά από θερμό επεισόδιο».
Σύμφωνα με την SZ «βασική αιτία της διαμάχης είναι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαράτζ αλλά και οι αξιώσεις της Άγκυρας σχετικά με πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία διεκδικούν επίσης Κύπρος και Ελλάδα. Στην ανατολική Μεσόγειο επίκειται θερμό καλοκαίρι, με τον έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μη αποκλείει ακόμη και στρατιωτική σύγκρουση».
Παραπέμποντας στη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στο Βερολίνο η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε μεν «τον φίλο του Χάικο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και ανοιχτή στη διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Ο Μάας κατέστησε όμως σαφές ότι ο διάλογος θα δυσκόλευε εάν η Τουρκία έστελνε ερευνητικά πλοία με στρατιωτική συνοδεία μπροστά στην Κρήτη ή την Κύπρο. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ μπορούν να τεθούν θέματα όπως η διευρυμένη τελωνειακή ένωση που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία. Μπορεί να προκύψουν όμως και νέες κυρώσεις. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, είπε ο Μάας. Στο Βερολίνο δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία, στο δε Παρίσι, την Αθήνα και τη Λευκωσία ακόμη λιγότερη».
Στο πλευρό Κύπρου και Ελλάδας η Γαλλία
Όλες τις πληροφορίες γύρω από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας συνοψίζει σε εκτενές της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αποτυπώνοντας λεπτομερώς τα όσα εκτυλίχθηκαν στις 10 Ιουνίου στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον πόλεμο δηλώσεων που ακολούθησε, η εφημερίδα παρατηρεί:
«Εδώ και καιρό η Γαλλία θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο απειλούνται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες. Γι΄ αυτό και ενίσχυσε τη στρατιωτική της συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την Κύπρο υπεγράφη ήδη στρατιωτική συμφωνία η οποία διασφαλίζει στο γαλλικό ναυτικό τη διαρκή χρήση της ναυτικής βάσης στη Λάρνακα. Η δε »στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας που συμφωνήθηκε στις αρχές του χρόνου είναι αρκετά πιο εκτενής. Δεσμεύει τη Γαλλία να έχει μια ενισχυμένη παρουσία φρεγατών στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μια κοινής »στρατηγικής εκφοβισμού». Αν και δεν το λέει κανείς ανοιχτά, βασικός στόχος είναι η Τουρκία».
Στην αφορμή της σύντομης επίσκεψης Τσαβούσογλου στο Βερολίνο που είναι η αξίωση της Άγκυρας να αρθεί η γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία αναφέρεται η Saarbrückener Zeitung σημειώνοντας: «Η πρόοδος της χώρας στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι προφανής, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Τα μέτρα υγιεινής είναι επίσης εκτεταμένα και δη πολύ περισσότερο απ΄ ότι αλλού. Ενδεχομένως λοιπόν οι λόγοι της απορριπτικής στάσης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών να μην σχετίζονται απαραίτητα με τον κορωνοϊό.
Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τα βάζει κάθε τόσο με την ΕΕ και τη Γερμανία, λοιδορώντας συχνά τους Ευρωπαίους. Υπήρξαν επίσης και αυθαίρετες συλλήψεις γερμανών πολιτών. Ο Ερντογάν δεν ξέρει από δημοκρατικές αρχές. Η διαμάχη για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών οδηγιών αποσκοπεί προφανώς στο να του δώσει και ένα μάθημα. Ασφαλώς και η γερμανική πλευρά δεν θα το παραδεχόταν αυτό».
Η φόρμα εντοπισμού προκαλεί σύγχυση στους τουρίστες
Η σύγχυση που έχει προκαλέσει η νέα φόρμα εντοπισμού PLF, την οποία καλούνται να συμπληρώνουν στο προοίμιο όσοι θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα συνεχίζει να αποτυπώνεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα Die Welt και υπό τον τίτλο «Αυτοί οι κανόνες ισχύουν στην Ελλάδα για παραθεριστές» σημειώνει ότι «στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τις διεθνείς πτήσεις όλα τα αεροδρόμια στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. […] Ωστόσο η είσοδος στη χώρα συνδέεται με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και επιτρέπεται μόνον κατόπιν προηγούμενης δήλωσης. Γιατροί πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα αεροδρόμια. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊού και με τα μέτρα αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού μέσω του τουρισμού».
Σχετικό άρθρο φιλοξενεί και η t-online.de υπό τον τίτλο «Η υποχρεωτική δήλωση προκαλεί σύγχυση: Οι παραθεριστές απειλούνται με πρόστιμα». Σχολιάζοντας ότι «[…] η υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση προκαλεί καταρχάς χάος» η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Telekom αναφέρεται και σε πιθανά πρόστιμα για όσους ταξιδιώτες δεν έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών και συνεπώς δεν μπορούν να επιδείξουν το απαραίτητο barcode. «Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί το barcode μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 500 ευρώ. Επιπλέον ορισμένες αεροπορικές εταιρίες αρνούνται τη μεταφορά επιβατών που δεν έχουν τον κωδικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα».
Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου