Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Έρχεται Αποκλιμάκωση μετά την παρέμβαση Μέρκελ;

 ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Η Γερμανία πιέζει για επιστροφή του Διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας στα δεδομένα της εποχής του 2016 (συνομιλίες για ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα και ζητήματα χαμηλής έντασης στο Αιγαίο). 
Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί λόγω του Πραξικοπήματος. 
Οι σημαντικότερες εξελίξεις την σημερινή μέρα αφορούσαν τις παρεμβάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.
Δημιουργείται η εικόνα ότι οι τόνοι πέφτουν αλλά όλοι συμφωνούν ότι περιμένουν την επόμενη κρίση καθώς οι ανταγωνισμοί τους οξύνονται. 
Καταρχήν, είχαμε την Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκε ότι στο Μαξίμου βρίσκονται Δένδιας-Παναγιωτόπουλος-Φλώρος μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, λίγο μετά τις 18:00 μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δένδιας επέστρεψε στην Αθήνα μετά και το ταξίδι – εξπρές που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.
Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Άνγκελα Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται την Παρασκευή στη Βιέννη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου