Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Η δημοσιογραφία δεν πέθανε, τα ΜΜΕ δεν την θέλουν…

Η δημοσιογραφία δεν πέθανε, τα ΜΜΕ δεν την θέλουν…
Ματίνα Παπαχριστούδη
Πριν λίγες μέρες, στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση υπέρ των ανεξάρτητων δημοσιογράφων. Στην πόλη όπου επιβλήθηκε ομοσπονδιακή κατοχή με τη συνδρομή στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από πολλές ημέρες δυναμικών διαδηλώσεων, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίστηκαν όπως ακριβώς και οι διαδηλωτές. Τους χτυπάνε, τους συλλαμβάνουν, τους φορτώνουν κακουργήματα, τους φυλακίζουν. Τα περισσότερα ΜΜΕ, μετά την έκρηξη βίας, διστάζουν να στείλουν ρεπόρτερ στις διαδηλώσεις των Black Lives Matter. Το κενό καλύπτουν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που μετέχουν στις διαδηλώσεις και καταγράφουν με δικά τους μέσα.

Η δήλωση της αστυνομίας του Πόρτλαντ, ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν και πρέπει να αποχωρούν, όταν γίνεται η επίθεση των δυνάμεων καταστολής, αποτυπώνει με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει σήμερα — και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Η πολιτική εξουσία δεν αντέχει πλέον τη δημοσιογραφία στον ρόλο του ουδέτερου, αποστασιοποιημένου παρατηρητή που καταγράφει γεγονότα. Την θέλει υποχείρια, απόλυτα ελεγχόμενη και «στεγνή», για να μεταφέρει αυτούσιο το δικό της μήνυμα. Στα εγχώρια Μέσα, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε ολοκληρωτικά. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα σήμερα δεν ασκούν δημοσιογραφία, στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν ως ιμάντας μεταφοράς των πολιτικών αντεγκλήσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αναπαράγοντας το μοντέλο της κομματικοποιημένης ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν πάψει να είναι παρατηρητές των γεγονότων και δεν νοείται να μεταφέρουν στην πολιτική ή οικονομική εξουσία το μήνυμα της κοινωνίας — τη δυσαρέσκεια, την οργή, την αντίδραση, ακόμη και την απόγνωση. Έχουν μετατρέψει τους εαυτούς τους σε φερέφωνα προπαγάνδας, μετάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών και κάθε είδους ανοησιών.

Σε κοινέςΚατηγορίες





Όπως στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, η δημοσιογραφία συνεχίζει να ασκείται από ανεξάρτητους δημοσιογράφους, με ή χωρίς απασχόληση σε κάποιο ΜΜΕ, χωρίς την κάλυψη των μέσων τους. Η διάχυση εικόνων και ειδήσεων, το υλικό για έρευνα και αποκαλύψεις διαχέεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, το σύστημα επικοινωνίας που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το σύστημα. Ως πότε, άραγε;
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; «Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια με τα αναδρομικά» των συνταξιούχων. Ειλικρινής δήλωση για την κυβέρνηση που δεν εξαντλεί τα όρια για την ικανοποίηση των ολιγαρχών μίντια. Η ΝΔ, μέσα στον Αύγουστο, φέρνει νομοσχέδιο «στήριξης» των καναλαρχών, οι οποίοι απαιτούν τα πάντα, επειδή έπεσε –λένε– η διαφήμιση. Η «λίστα Πέτσα» θα φαντάζει ως πταίσμα μπροστά σε αυτά που προβλέπονται…

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ στις επιχειρήσεις για να διαφημίζονται στην τηλεόραση. Θα καταργηθεί το ποσοστό των επιστροφών 4% στις διαφημιστικές για να επιστρέψει στο 9,9% της αμαρτωλής διαπλοκής διαφημιστικών και μίντια προ 15ετίας. Προς κατάργηση οδεύει και η ψηφιακή διαφημιστική πλατφόρμα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί. Αντιθέτως, θα προβλέπεται –και νόμιμα πλέον– η διαφημιστική εκμετάλλευση πολλών μέσων από μια μιντιακή εταιρεία.

ΔΕΚΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ, όπως όλα δείχνουν, η απαίτηση για κατάργηση του ορίου απασχόλησης 400 ατόμων ανά τηλεοπτικό σταθμό, καθώς θα προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό και οι απασχολούμενοι στις θυγατρικές εταιρείες των καναλιών. Υπό διαπραγμάτευση φαίνεται να είναι και το κόστος των τηλεοπτικών αδειών. Η παράταση στην πληρωμή της δόσης των 3,5 εκατ. ευρώ που δόθηκε λόγω πανδημίας δεν εξυπηρετεί τους καναλάρχες, οι οποίοι στοχεύουν σε μείωση του ποσού.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου