ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Το κείμενο αυτό της Middle East Eye είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αποδεικνύει πως ακριβώς στήνονται οι "συμμαχίες" στην Ανατολική Μεσόγειο στην προσπάθεια των κρατών να επεκταθούν και να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θάλασσες.
Η Ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την στήριξη των καθεστωτικών ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης μιλά για "εθνικά δίκαια και υπεράσπιση της κυριαρχίας και επικράτειας", ενώ ουσιαστικά με Μυστική Διπλωματία αλλά και Προβολή Στρατιωτικής Ισχύος κινείται στο δρόμο της Μοιρασιάς και Συνδιαχείρισης.
Το κείμενο είναι αποκαλυπτικό του πως κινούνται οι Δικτάτορες της Αιγύπτου, το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΑΟΖ: Παίζει η Αίγυπτος σε διπλό ταμπλό με Ελλάδα και Τουρκία;
Από Armyvoice News
ΑΟΖ: Παίζει η Αίγυπτος σε διπλό ταμπλό με Ελλάδα και Τουρκία; Τι ικανοποίησε την Άγκυρα από τις εξηγήσεις που έδωσε το Κάιρο για τη συμφενία με την Ελλάδα
Ικανοποιημένη φαίνεται πως είναι η Τουρκία από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε το Κάϊρο στην Αγκυρα ότι η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών σέβεται τα δικαιώματα (!0 της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή.
Αυτό αναφέρει το μεγάλο και γνωστό στη Μέση Ανατολή, Μέσον Ενημέρωσης, Middle East Eye, το οποίο μάλιστα παραθέτει ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις “ανώνυμου” Τούρκου αξιωματούχου σε δημοσιογράφους, περίπου προ εβδομάδος.
Το δημοσίευμα έχει τίτλο “Προσεκτική η Αίγυπτος, προσπαθεί να καθησυχάσει την Τουρκία για θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα“, και υπότιτλο “Το Κάιρο σέβεται τις ανησυχίες της Αγκυρας, όπως είπαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στους Τούρκους ομολόγους τους” .
Η Αίγυπτος καθησύχασε την Τουρκία για την ΑΟΖ με Ελλάδα
Μεταξύ των άλλων, ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται σε off the record ενημέρωση που έκανε “σε δημοσιογράφους, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας”, ο οποίος εξήγησε ότι, μετά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτικής συμφωνίας, το Κάϊρο ήλθε σε επαφή με την Αγκυρα για εξηγήσεις.
Οι “Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τουρκία, λέγοντας ότι, στην περίπτωση της μερικής οριοθέτησης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, σεβάστηκαν τα θέματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας”, ανέφερε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση της Αγκυρας για τις διευκρινίσεις που έδωσε η αιγυπτιακή πλευρά, λέγοντας ότι “η τουρκική κυβέρνηση ήταν ικανοποιημένη από το μήνυμα της Αιγύπτου”.
Από τη μεριά του, ο συντάκτης του δημοσιεύματος παρατηρεί ότι πράγματι “υπάρχουν ενδείξεις πως η Τουρκία δεν ανησυχεί άμεσα για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς αντικατοπτρίζει την αιγυπτιακή καλή θέληση προς την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας” (!).
Οσον αφορά τον “ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο”, αυτός φέρεται να λέγει ότι “οι περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα”.
Δεν διευκρινίζεται, πάντως, εάν το “θέμα” στο οποίο αναφέρεται, αφορά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ή ενδεχόμενες συνομιλίες της τουρκικής με την αιγυπτιακή πλευρά με αντικείμενο την ΑΟΖ που, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, φτάνει έως τις θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου.
“Φλέρτ” Καΐρου – Αγκυρας;
Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι στο κείμενο αποκαλύπτεται πως Κάϊρο και Αγκυρα διατηρούν τις επαφές τους, παρά τις εντονότατες λεκτικές αντιπαραθέσεις που συχνά διατυπώνονται εκατέρωθεν.
Μάλιστα ο συντάκτης του δημοσιεύματος κάνει λόγο για “φλέρτ”. Ειδικότερα, γράφει: “Το τελευταίο φλερτ (σ.σ. επαφές) μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου δεν είναι νέο. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία πραγματοποίησε συνομιλίες σχετικά με τη θαλάσσια διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Αιγύπτιο αρμόδιο επί του θέματος, στην Αγκυρα”.
Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε δεν αποκλείεται η αιγυπτιακή πλευρά να είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της στην Αγκυρα για την σχεδιαζόμενη υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας. Ως εκ τούτου, η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, ουδόλως έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Αγκυρα.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Middle East Eye ότι ο άνθρωπος, ο οποίος βρέθηκε στην Αγκυρα τον περασμένο μήνα ήταν εκείνος, “ο Αιγύπτιος αρμόδιος επί του θέματος, που είναι ειδικός σε αυτό το ζήτημα (σ.σ οριοθέτησης), και μετείχε και σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα“.
Πέραν του όποιου συνωμοσιολογικού σεναρίου, εάν ισχύουν όλα αυτά, καθίσταται εμφανές ότι η Αγκυρα ενημερωνόταν ανελλιπώς από την αιγυπτιακή πλευρά για τις εξελίξεις στο ελληνο-αιγυπτιακό “μέτωπο” της ΑΟΖ.
Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα (η υπογραφή της συμφωνίας) ουδόλως θα την εξέπληξε. Ενδεχομένως, να εξέπληξε τον “Ελληνα αξιωματούχο”, ο οποίος δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος γνώριζε ότι πηγαίνει στο Κάϊρο για να υπογράψει τη συμφωνία. Οχι, όμως, τους Τούρκους, οι οποίοι, παρά τις αντιπαραθέσεις τους με τους Αιγύπτιους, φαίνεται ότι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.
Εξάλλου, στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, λέγεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρότατο “λόμπυ” των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι διατηρούν στενότατους δεσμούς με την Τουρκία. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, επανειλημμένως στο παρελθόν, επιχείρησαν να τορπιλίσουν μια ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, όταν οι δύο πλευρές έφταναν κοντά. Και, εάν δεν τα κατάφερναν, σίγουρα θα κρατούσαν ενήμερη την Αγκυρα για τις όποιες εξελίξεις σημειώνονταν.
Κέρδη από το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μπορεί, βέβαια, η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, αφήνοντας έξω τη μισή Ρόδο και το Καστελόριζο, και δίνοντας μειωμένη επήρεια σε μεγάλα ελληνικά νησιά, και κυρίως στην Κρήτη, να καθησυχάζει την Τουρκία. Πόσο μάλλον, αφού, όπως ισχυρίζεται μερίδα του τουρκικού Τύπου, “η Αίγυπτος αρνήθηκε να υποκύψει στις ελληνικές πιέσεις για το Καστελόριζο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αντιπαράθεση με την Τουρκία“.
Παρά ταύτα, το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου μπαίνει σφήνα στο -παντελώς εξωπραγματικό και αυθαίρετο- μνημόνιο που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίπολης, Λιβύης, δεν μπορεί παρά να ενοχλεί την Αγκυρα. Πόσο, όμως;
Στο δημοσίευμα του Middle East Eye αναφέρεται ότι ναι μεν η Αίγυπτος χαρακτήρισε την τουρκολιβυκή συμφωνία “παράνομη και μη δεσμευτική, καθώς και ότι βλάπτει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τρίτων”, αλλά ο Τσαβούσογλου έχει πει ότι από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η Αίγυπτος θα κερδίσει 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Μεσόγειο.
Προσθέτει, δε, ότι η τουρκική πλευρά “έχει ενημερώσει τους Αιγύπτιους και ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα”. Και καταλήγει: “Μπορώ να πω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η συμφωνία μας επεκτείνει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου”.
Ουδείς γνωρίζει εάν πίσω από τα λόγια αυτά, κρύβονται κουτοπονηριές του Τσαβούσογλου, ο οποίος επιθυμεί να εκθέσει το Κάϊρο, ή πράγματι το Κάϊρο κάνει τα στραβά μάτια σε πολλές κινήσεις της Τουρκίας, και αποφασίζει να παρέμβει μόνον εκεί που θέλει ή εκεί όπου θεωρεί ότι θίγονται άμεσα τα συμφέροντά του.
Οπως και να’ χει, το μόνο βέβαιον είναι ότι, με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της Κρήτης ελήφθη υπόψιν για την οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η οριοθέτηση με τη Λιβύη είναι ένα ανοικτό και αβέβαιο κεφάλαιο, ενώ, ακόμα και στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας, η οριοθέτηση δεν έφτασε μέχρι τις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου