Μάχες και εκτός της διαφιλονικούμενης περιοχής με αμάχους ανάμεσα στα θύματα, ενώ συνεχίζεται και ο πόλεμος προπαγάνδας από τις δύο χώρες.
efsyn.gr
Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στις πιο σφοδρές μάχες των τελευταίων ετών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη δημοκρατία έχει ανακοινώσει 84 θανάτους στρατιωτών από την Κυριακή, αλλά και πολίτες θύματα. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αποκαλύψει τις δικές του στρατιωτικές απώλειες, όμως ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα πολίτες.
Πάντως η σύγκρουση, που ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες με επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.
Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι ένα λεωφορείο χτυπήθηκε από drone ελεγχόμενο από αζέρικες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, στην πόλη Βαρντένις. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε στο μεταξύ πως αζερινές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικής στρατιωτικής μονάδας στην ίδια περιοχή. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τον αρμενικό στρατό ότι βομβάρδισε την περιφέρεια Ντασκεσάν στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στηρίξει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν στην διαμάχη αυτή, ενώ από την Αρμενία διαρρέονται πληροφορίες ότι στην περιοχή επιχειρούν Σύροι μαχητές – μισθοφόροι της Τουρκίας. Σήμερα, επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε με νόημα ότι η διαμάχη δεν θα σταματήσει όσο υπάρχει η Αρμενία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σημεία κλειδιά για την διαμάχη στην περιοχή
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια ορεινή περιοχή 4.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων
Παραδοσιακά κατοικείται από Αρμένιους χριστιανούς και Τούρκους μουσουλμάνους
Στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης έγινε αυτόνομη περιοχή μέσα στη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν
Διεθνώς είναι αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η πλειονότητα των κατοίκων του είναι Αρμένιοι
Υπολογίζεται ότι στον πόλεμο από το 1988 έως το 1994 εκτοπίστηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ σκοτώθηκαν περίπου 30.000
Αυτονομιστικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα σημαντικό κομμάτι γης περιμετρικά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εντός Αζερμπαϊτζάν
Από την εκεχειρία του 1994 και μετά έχει υπάρξει ένα διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο στην περιοχή
Η Τουρκία στηρίζει ξεκάθαρα το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία και έχει σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα. Το Ερεβάν φέρεται να προσανατολίζεται στο να υπογράψει αντίστοιχο σύμφωνο με το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το οποίο δεν έχει καν αναγνωρίσει ως αυτόνομο κρατίδιο) σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Μόσχα να αναλάβει δράση.
Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ
Σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, όμως η διαμάχη δεν δείχνει προς το παρόν να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διεθνούς κοινότητα.
Η Ρωσία έχει κρατήσει μέχρι στιγμής αποστάσεις από τις συγκρούσεις, ενώ και οι ΗΠΑ δεν έχουν εμφανιστεί «ζεστές» να μεσολαβήσουν. Ο Μάικ Πομπέο, πάντως, έκανε ειδική αναφορά σήμερα από τη Σούδα. Δεν θα είναι άλλωστε παράλογο η Ουάσινγκτον να ασχοληθεί με το ζήτημα το επόμενο διάστημα μιας και, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, στις ΗΠΑ το λόμπι των Αρμένιων είναι αρκετά ισχυρό.
Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, κάλεσε σήμερα για μια «άμεση κατάπαυση του πυρός». «Η καγκελάριος υπογράμμισε πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επείγουν», κατά τις δύο χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.
«Οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν σε μια ειρηνική επίλυση», υπογράμμισε επίσης η καγκελαρία, διαβεβαιώνοντας πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Ομάδα του Μινσκ, που δημιουργήθηκε το 1992 για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση στην περιοχή, είναι τα «κατάλληλα φόρα» για να κατευναστεί η σύγκρουση.
Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει σε συνομιλίες μεταξύ των μελών της ομάδας του Μινσκ --της οποίας ηγούνται η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν-- στην προσπάθεια επίλυσης τις κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου.
«Θα ζητήσουμε τις ερχόμενες ημέρες έναν συντονισμό της Ομάδας του Μινσκ προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη, ποιος φέρει την ευθύνη και να βρούμε μια διέξοδο», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου