Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ενοχοι και στο Εφετείο οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη Βαϊνιά

O δικηγόρος των θυμάτων της επίθεσης Μανώλης Καλαϊτζάκης
Ενοχοι και στο Εφετείο οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη Βαϊνιά
Την ενοχή των τεσσάρων χρυσαυγιτών για την επίθεση σε βάρος μεταναστών στο χωριό Βαϊνιά Ιεράπετρας αποφάσισε το Εφετείο Ηρακλείου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση μετά την έφεση που είχαν ασκήσει οι κατηγορούμενοι επί της αρχικής απόφασης. φυλάκιση 27 μηνών επιβλήθηκαν στον έναν εξ αυτών (ο οποίος είναι στη φυλακή και για άλλη υπόθεση) και 17 μηνών, με αναστολή σε άλλους τρεις συμμετέχοντες στην επίθεση. Για δικαίωση των θυμάτων κάνει λόγο ο δικηγόρος τους Μ. Καλαϊτζάκης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, στο χωριό Βαϊνιά λίγο έξω από την Ιεράπετρα όταν πέντε άτομα επιτέθηκαν σε τρεις Πακιστανούς εργάτες με ξύλα και καδρόνια που συνέλεξαν από διπλανή οικοδομή. Τα χτυπήματα ήταν τόσο σοβαρά που και οι τρεις εργάτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ωστόσο, τα θύματα της επίθεσης κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους δράστες και να καταγγείλουν το περιστατικό στην αστυνομία ενώ κατέθεσαν και εις βάρος τους στο δικαστήριο.

Πρωτόδικα, το Πρωτοδικείο Νεάπολης επέβαλε ποινές 3 χρόνων και εννέα μηνών στους τέσσερις εκ των πέντε δραστών που είχαν ταυτοποιηθεί για την επίθεση. Οι ποινές ωστόσο ήταν εφέσιμες και εξαγοράσιμες και ως εκ τούτου οι δράστες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.Ένα ακόμα άτομο που είχε συμμετάσχει στην επίθεση αλλά είχε κατονομάσει και τους υπόλοιπους δράστες καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Στη σημερινή δίκη δεν παρέστη κανένας εκ των κατηγορουμένων και εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους ενώ τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν περιέγραψαν ξανά στο δικαστήριο τα θύματα της επίθεσης. Εκτός από το αδίκημα της σύστασης συμμορίας (το οποίο έχει παραγραφεί, μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα) οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ξανά ένοχοι για τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της απλής σωματικής βλάβης. 

Σημειώνεται ότι ένας εκ των καταδικασθέντων σε 17 μήνες φυλάκιση υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον Νομό Λασιθίου. 

Ο κατηγορούμενος Γ.Π., που του αποδόθηκε ξανά πρωταγωνιστικός ρόλος στην επίθεση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 27 μηνών είναι ήδη κρατούμενος στις φυλακές για υπόθεση παιδεραστίας εις βάρος ανήλικης αθλήτριάς του στην Ιεράπετρα όταν εργαζόταν ως γυμναστής. Ο ίδιος έχει μακρά προϊστορία στην Ιεράπετρα καθώς υπήρξε διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου, αλλά συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα μετά τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Λασιθίου ότι έκανε κήρυγμα υπέρ της Χρυσής Αυγής εντός του σχολείου. Στο παρελθόν η σύζυγός του υπήρξε υποψήφια βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή στο Νομό Λασιθίου ενώ παλαιότερα ο ίδιος είχε θητεύσει στο πολιτικό γραφείο του τοπικού βουλευτή της ΝΔ και σημερινού υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η επίθεση στη Βαϊνιά περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο και της κύριας δίκης της Χρυσής Αυγής, για την οποία αναμένεται στις 7 Οκτωβρίου η έκδοση της απόφασης. 

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των θυμάτων της επίθεσης στη Βαϊνιά Μανώλης Καλαϊτζάκης, έκανε λόγο για δικαίωση των μεταναστών και για νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στην Ιεράπετρα. «Αναμένουμε και το αποτέλεσμα από την κύρια δίκη για τη βασική κατηγορία, αυτή της εγκληματικής οργάνωσης, όχι μόνο για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους αλλά συνολικά για την Χρυσή Αυγή» αναφέρει ο ίδιος. 

EUROKINISSI
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου