Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιοι σπέρνουν το ρατσιστικό μένος στα Καμμένα Βούρλα;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!
Φίλος της σελίδας μας απέστειλε μήνυμα αγωνίας και κάλεσμα αλληλεγγύης από τα Καμμένα Βούρλα στο αντιφασιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα!
Στο κείμενο που δημοσιεύουμε ανώνυμα για την προστασία του ανθρώπου γίνεται φανερό ότι το ρατσιστικό μένος εκκινεί από θεσμικούς φορείς όπως ο δήμαρχος των Καμμένων Βούρλων και διαχέεται στη κοινωνία μέσω της πολιτικής της Κυβέρνησης και άλλων θεσμικών φορέων. 
Εδώ απέναντι στο θεσμικό ρατσιστικό μίσος δεν είδαμε συλλήψεις, δεν είδαμε εισαγγελικές παρεμβάσεις, ούτε Κυβερνητικές επιταγές γιατί η πολιτική που ασκούν είναι από το ίδιο βαρέλι χωρίς πάτο, γεμάτο με ρατσισμό, μισαλλοδοξία, φασισμό, ανορθολογισμό και μίσος!
Στηρίζουμε από τα βάθη της καρδιά μας το ελάχιστο ψίγμα αντιφασιστικού λόγου και αντιφασιστικού αγώνα!
//////////////////////////////////////////////////////////////////////
"Τις τελευταίες ώρες βιώνουμε στη περιοχή μου ίσως τις χειρότερες στιγμές μας…
Χθες στις 12 το μεσημέρι, έφτασε στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδος ένα λεωφορείο με 36 πρόσφυγες, μετά από εντολή του υπουργείου. Οι πρόσφυγες – όλοι νεαρής ηλικίας, περίπου 20 ετών - εγκαταστάθηκαν σε ένα ξενοδοχείο (που δεν λειτουργούσε εδώ και 15 χρόνια) στη μέση της αστικής λουτρόπολης των Καμένων, απέναντι από τα σχολεία του τόπου. 
Ο δήμαρχος της περιοχής βγήκε στα τοπικά μέσα την ίδια ώρα και διέδωσε πως δεν γνώριζε για το περιστατικό, και πως επιθυμεί να λάβει εξηγήσεις από τη μεριά της κυβέρνησης. Το ίδιο μεσημέρι ο πρόεδρος της κοινότητας πήρε τηλέφωνο όλα τα σχολεία (3, ένα σε κάθε βαθμίδα) της περιοχής και απέτισε να κλείσουν μέχρι να λυθεί το θέμα με τους πρόσφυγες. Το ίδιο απόγευμα κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους και έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, με ρατσιστικά συνθήματα όπως «Έξω οι λαθρομετανάστες από την περιοχή μας». Προς μεγάλη μου λύπη, η διαδήλωση είχε μεγάλη παρουσία κατοίκων (τα Καμένα Βούρλα τα κατοικούν περίπου 2000 άτομα, υπολογίζω μερικές εκατοντάδες ατόμων πρέπει σίγουρα να παρέστησαν εκεί, ανάμεσα τους και μερικοί έφηβοι). 
Το επόμενο πρωί (σήμερα δηλαδή), ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους κατοίκους να έρθουν στην εκκλησία των Καμένων. Εκεί, αποκαλώντας τους πρόσφυγες «λαθρομετανάστες» επαναλελειμένα (τονίζοντάς το κιόλας), αποκάλυψε πως έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό (δύο φορές κιόλας). Το πρόβλημα του δεν είναι μόνο ως προς το υπουργείο αφού έθεσε ξεκάθαρα πως δεν θέλει λαθρομετανάστες στην περιοχή του. Μια δήλωση καθαρά ρατσιστική όσο και ξενοφοβική. Την ομιλία την παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα. 
Επιπλέον, έθεσε πως τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Και είπε πως ακόμα και αν συνεχίσουν μερικά να βάζουν απουσίες στους μαθητές, θα τις σβήσει ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ. Το λύκειο των Καμένων φυσικά κρατάει ακόμα, λειτουργώντας κανονικά, παρά την παρέμβαση του δήμου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για πόσο ακόμα θα το καταφέρει ή αν θα παρευρεθούν μαθητές εκεί. 
Μετά από παρόμοιες δηλώσεις άλλων μελών στην εξουσία της περιοχής και της περιφέρειας, ακολούθησε μια ακόμα διαδήλωση αυτή τη φορά ΕΞΩ από το ξενοδοχείο που διαμένουν οι πρόσφυγες. 
Τι άλλο είναι γνωστό σε εμάς; Μια μερίδα ατόμων ήταν ενήμερη για τον ερχομό των προσφύγων, αφού πραγματοποιούνταν διεργασίες για να την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες – αναρωτιέμαι πώς και ο δήμαρχος δεν ήξερε τίποτα. Επιπροσθέτως, ο δήμος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ για τη διαμονή τους, αφού όλα πληρώνονται από την Αθήνα, συνεπώς δεν μπορεί να παραπονιέται για το οτιδήποτε οικονομικής φύσεως. Τέλος, τα Καμένα Βούρλα αποτελούν μια τουριστική περιοχή. Αν ερχόντουσαν 68 τουρίστες από κάποια χώρα της Δύσης, θα είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις; Δεν νομίζω! Και οκ το επιχείρημα πως συγκεντρώνεται πολύς κόσμος σε ένα μόνο μέρος το επικριτών, αλλά δεν αποτελεί λόγο διαμαρτυρίας τέτοιου βεληνεκούς (όσο και αν θέλουν να στηρίξουν μερικοί). 
Είναι προγραμματισμένο να φτάσει στα Καμένα ένα ακόμα λεωφορείο στα επόμενα 24ωρα με άλλους 32 πρόσφυγες. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, και είμαστε διατεθειμένοι να εμποδίσουμε άτομα όπως τον δήμαρχο με κάθε μας δύναμη να περάσει ο λόγος τους. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα καθαρά αντιρατσιστικό μέτωπο απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας. 
Είναι κρίμα που τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου βιώνουν μια τέτοια στιγμή, που δεν τους διδάσκει τίποτε άλλο παρά την ανηθικότητα, την μη αποδοχή του διαφορετικού και την ξενοφοβία. Ως επαρχιακός λαός το βιώνουμε καθημερινά μέσω των γονέων μας και των παππούδων μας. Ήρθε η ώρα να επουλώσουμε αυτή τη πληγή… 
Ο πρόσφυγας δεν πρόκειται να βγάλει μαχαίρι αν δεν τον προκαλέσεις. Ο πρόσφυγας θα σου φερθεί καλά μόνο αν τους φερθείς με συμπόνια και τον αποδεχτείς σαν ισότιμο – όπως θα έπρεπε από καιρό. Ο πρόσφυγας είναι και αυτός άνθρωπος, που έχει εγκαταλείψει τη πατρίδα του για μια καλύτερη ζωή. Ήρθε η ώρα να μπουν κάποιοι στη θέση του. 
Καλώ όλους αυτούς που πιστεύουν στην αλληλεγγύη, στον αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού να δηλώσουν την στήριξή τους. 
Κοινοποιήστε αυτό το κείμενο ώστε να μαθευτεί ο αγώνας μας. Η κοινότητα των Καμένων Βούρλων δεν έχει κανένα αντιφασιστικό ή υπέρ των προσφύγων σύλλογο, οπότε ζητάμε την βοήθεια και τη στήριξη των απ’ έξω για να βρούμε τη φωνή μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου