Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κύμα καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη για τις συνθήκες στα σχολεία

φωτογραφία αρχείουEUROKINISSI
Κύμα καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη για τις συνθήκες στα σχολεία
Πληθαίνουν οι καταλήψεις στα σχολεία με κύριο αίτημα λιγότερους μαθητές ανά τμήμα. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η παρέμβαση εισαγγελέα, τονίζει το ΚΚΕ.

«Μας λένε να φοράμε μάσκες συνέχεια, αλλά στα τμήματα είμαστε 27-30 μαθητές».

Ο Βαγγέλης είναι ένας από τους μαθητές που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα υγιεινής μέσα στα σχολεία. Στην περιοχή του, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «υποφέρουν» από την έλλειψη χώρων.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι χρόνιο. Τώρα όμως με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση, γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από μαθητές και έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά, ενώ την Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση και διαδήλωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σε κατάληψη 30 σχολεία

Την ίδια ώρα, σε κατάληψη βρίσκονται δεκάδες σχολεία στη Θεσσαλονίκη με βασικό αίτημα τους 15 μαθητές σε κάθε τμήμα και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά από τα σχολεία δεύτερη εβδομάδα μετά το πρώτο κουδούνι και με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις καθαρίστριες, ενώ εκπρόσωποι του Σωματείου τους καταγγέλλουν ότι παρά τις αυξημένες ανάγκες στις σχολικές μονάδες, οι συμβάσεις τους δεν είναι πλήρους απασχόλησης. 

Το κύμα των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη μεγαλώνει. Τριάντα σχολεία βρίσκονται ήδη σε κατάληψη και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης ξεκινά από σήμερα επισκέψεις σε σχολεία προκειμένου να παροτρύνει τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις.
Απάντησαν με... δικογραφία

Η απάντηση των αρμοδίων απέναντι στην αντίδραση των μαθητών, διαμορφώνεται σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Από την μία πλευρά η εισαγγελέας Ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή έχει παραγγείλει τον σχηματισμό δικογραφίας για τη διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη.
Η παραγγελία έχει σταλεί σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με παράλληλη κοινοποίηση προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου