Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μάτια ερμητικά κλειστά μπροστά στις στάχτες του κολαστηρίου της Μόριας

Μάτια ερμητικά κλειστά μπροστά στις στάχτες του κολαστηρίου της Μόριας
Αμετανόητος ο Ν. Μηταράκης επιμένει σε νέα περίκλειστη δομή, αγνοώντας τις αντιδράσεις ● Τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων ● Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, φοβούμενων το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», απέτρεψαν το στήσιμο σκηνών σε άδεια στρατόπεδα

Στάχτες μαζί με τη Μόρια έγινε και η πολιτική των «κλειστών κέντρων-φυλακών» για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να το καταλάβει.

Παρά τα γεγονότα που προηγήθηκαν στην επί εξάμηνο υγειονομικά κλειστή Μόρια και από τα οποία μόνο από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, ο κ. Μηταράκης και όλο το κυβερνητικό επιτελείο που μετέβη στη Μυτιλήνη για να περισώσει ό,τι σώζεται επιμένουν στην αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική των κλειστών κέντρων, κάνοντας λόγο για ανασύσταση του ΚΥΤ και περιγράφοντας τα σχέδια για τη δημιουργία μιας περίκλειστης φυλακής. Αγνοώντας ακόμα και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που και μόνο στο άκουσμα της προοπτικής κατασκευής νέας δομής απειλεί με επανάληψη των γεγονότων του Φεβρουαρίου.

«Η Μόρια δεν μπορεί να υπάρξει όπως τη συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και περιέγραψε τη νέα δομή που σχεδιάζει στο ίδιο σημείο ως «κλειστή, μικρότερη, ασφαλέστερη και με ανθρώπινες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο». Μόνο που δεν είπε το πώς θα διασφαλιστεί η μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου και του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, ο κ. Μηταράκης ήταν σαφής ως προς τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή του ΚΥΤ. «Οι πρόσφυγες αντέδρασαν στην καραντίνα», τόνισε, θέλοντας όμως να πείσει ότι μια δομή στην οποία η καραντίνα θα είναι μόνιμη, ακόμα πιο σκληρή και θεσμικά κατοχυρωμένη, θα συμβάλει στην ασφάλεια όλων, κατοίκων και αιτούντων άσυλο, όταν και μόνο η υγειονομική καραντίνα που διαρκεί στα ΚΥΤ εδώ και έξι μήνες είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Περιγράφοντας τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων, τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει σε 3.500, ανακοίνωσε τη φιλοξενία 1.000 από αυτούς σε πλοίο που θα διαθέσει δωρεάν η Blue Star Ferries, καθώς και σε δύο αρματαγωγά που αναμένονται σήμερα στη Μυτιλήνη. Οπως είπε, 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήδη στεγάζονται σε ασφαλή σημεία και αναμένεται να φύγουν άμεσα από το νησί με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές είναι οι σκηνές που διασώθηκαν γύρω από το ΚΥΤ και μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο. Εκεί θα διατεθούν και άλλες σκηνές που θα στηθούν σε σημεία που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν πάλι σε σκηνές σε σημεία που θα υποδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Και αυτά λίγη ώρα αφότου ο δήμαρχος αντιδρούσε στην επιθυμία της κυβέρνησης να στηθούν σκηνές σε άδεια στρατόπεδα (Λεμονού και Κλιτς), ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πραγματοποιούσαν από νωρίς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αντιδρώντας σε αυτή την έστω και προσωρινή προοπτική, και ανάγκαζαν τα συνεργεία του στρατού να αποχωρήσουν!
Αναζωπύρωση

Να σημειωθεί ότι γύρω στις οκτώ το βράδυ υπήρξε αναζωπύρωση της φωτιάς στη Μόρια, με τις φλόγες να τυλίγουν το νότιο και το ανατολικό τμήμα της «ζούγκλας», που είχαν μείνει αλώβητα το προηγούμενο βράδυ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε την κατάσταση ως πλήρως ελεγχόμενη, παρά το γεγονός ότι το βράδυ διανυκτέρευσαν στους δρόμους του νησιού τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς χωρίς νερό και φαγητό από προχτές, ενώ ανάλογα έπραξε και για τους φορείς του ιού όταν είπε ότι 8 από αυτούς και σημαντικό μέρος των επαφών τους έχουν ήδη εντοπιστεί και περιοριστεί σε ειδικούς χώρους.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας, που ανακοίνωσε τη διενέργεια τεστ στους ασυνόδευτους ανήλικους πριν από την αναχώρησή τους, εκτεταμένα τεστ σε όλους τους αιτούντες άσυλο και στον γενικό πληθυσμό της πόλης και της Μόριας, αλλά και την έλευση γιατρών και νοσηλευτών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με στόχο την ενίσχυση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης καταστροφής

Η φωτιά ξεκίνησε όταν πρόσφυγες που αρνήθηκαν να μπουν καραντίνα ήρθαν σε σύγκρουση με άλλους που επισήμαναν τον κίνδυνο για όλο το καμπ, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από το ΚΥΤ φοβούμενοι τη μετάδοση του ιού

Στις φλόγες τυλίχθηκε ξανά ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια και αυτή τη φορά η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοσχερής. Αιτία... ο κορονοϊός και η καραντίνα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, με επεισόδια που ξεκίνησαν μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των 35 κρουσμάτων. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξενύχτησαν άστεγοι, κυριολεκτικά μέσα στους δρόμους.

Περίπου 13.500 άνθρωποι που διέμεναν στη Μόρια εγκατέλειψαν τη δομή και αρχικά κινήθηκαν προς τον οικισμό της Παναγιούδας, ενώ μέρος τους διασκορπίστηκε και προς άλλες κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έστησαν μπλόκο στο ύψος του Καρά Τεπέ, αποτρέποντάς τους από το να μπουν στην πόλη.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Της φωτιάς προηγήθηκαν επεισόδια που ξεκίνησαν γύρω στις 11.00 το βράδυ της Τρίτης. Η ένταση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των 35 κρουσμάτων κορονοϊού στον καταυλισμό και την άρνηση κάποιων εξ αυτών να μπουν σε καραντίνα. Αυτοί που αρνήθηκαν να μπουν καραντίνα ήρθαν σε σύγκρουση με άλλους πρόσφυγες που επισήμαναν τον κίνδυνο για όλο το καμπ, ενώ άλλοι προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από το ΚΥΤ φοβούμενοι τη μετάδοση του ιού.

Γύρω στις 11.00 το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς την πλευρά του Ελαιώνα.

Γρήγορα η φωτιά πέρασε μέσα στο ΚΥΤ και εκεί ομάδα προσφύγων παρεμπόδισε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εισέλθει. Τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ, που με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά η φωτιά είχε αρχίσει να καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου κ.ά.

Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν και στη νέα δομή υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση, με τη ΜΕΘ να εξαφανίζεται, ενώ εξίσου μεγάλες είναι οι καταστροφές και στις υπόλοιπες πτέρυγες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου ήταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων, προσπαθώντας να ελέγξουν το διπλό πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Αντισσα και τη Βατούσα, αφήνοντας περί τα δέκα οχήματα στο ΚΥΤ, τα οποία ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθουν.

https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου