Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Θέλουν κάτεργα, τελειώνουν το 8ωρο

▸Μια εκ βάθρων ανατροπή ιστορικών κατακτήσεων στα εργασιακά δικαιώματα και τον εργατικό συνδικαλισμό επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νέο αντεργατικό νομοσχέδιο μέσα στον Οκτώβριο. Στόχος το καίριο χτύπημα στο 8ωρο/40ωρο, η γενίκευση της ευέλικτης εργασίας και η εκτίναξη στα ύψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στο όνομα της «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα».

Η κυβέρνηση και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ μοστράρουν το νέο έκτρωμα ως το… απαύγασμα της ελευθερίας των εργατών. Δήθεν, αν θέλουν οι ίδιοι να εργαστούν άλλο ωράριο, θα το ζητούν, και οι εργοδότες θα κάνουν πράξη την… επιθυμία τους! Πολύ χοντροκομμένο το «παραμύθι» για να το χάψουν οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις ορέξεις του ΣΕΒ, των επιχειρηματιών και της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στην περιβόητη έκθεση Πισσαρίδη, φέρνει τα πάνω κάτω στο πεδίο της εργασίας, με ωράρια λάστιχα, με διπλασιασμό του ανωτάτου ορίου των υπερωριών στις βιομηχανίες –έως και 120(!) ώρες το εξάμηνο– αλλά και με καθιέρωση πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας, προκειμένου να πέσει το κόστος τους!

Για να μπορέσουν να γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργασιακά δικαιώματα και με την οργή και ανασφάλεια του κόσμου να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να «ξεδοντιάσει» τον ταξικό εργατικό συνδικαλισμό, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία και έλεγχο των μητρώων μελών τους, καθιστώντας αδύνατη τη λήψη αποφάσεων για απεργίες.
Αυτά αποτελούν μύχιους πόθους του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Το μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα θα απαντήσει αποφασιστικά στην πρόκληση και με την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να επιτύχει νίκες, όπως ακριβώς έγινε και στην υπόθεση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου