Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Πολιτικό Ανακοινωθέν των Επαναστατών Μαρξιστών του Αζερμπαϊτζάν


«ο εχθρός δεν είναι ο Αρμενικός λαός ή ο λαός του Αζερμπαϊτζάν»
Δημοσιεύουμε το ανακοινωθέν των Επαναστατών Μαρξιστών συντρόφων του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Η ιστοσελίδα τους δεν λειτουργεί διότι στο Αζερμπαϊτζάν όλες οι ιστοσελίδες έχουν κλείσει και οι διαδηλωτές φυλακίζονται. Το ανακοινωθέν αναφέρει:

Η εκατονταετής σύγκρουση [Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, Σ.τ.Μ.] κλιμακώθηκε και πάλι το 1988. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ξεκίνησε πόλεμος μεταξύ των μονάδων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο πόλεμος που ακολούθησε έληξε το 1994 από την Αρμενική πλευρά, η οποία πήρε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των γειτονικών εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Στον πόλεμο γίναμε μάρτυρες σφαγών, εγκλημάτων πολέμου κ.λπ. Σχεδόν επτακόσιες χιλιάδες Αζέροι έγιναν πρόσφυγες. Η διαμάχη για το Καραμπάχ έχει επιδεινωθεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτή τη φορά η διαμάχη έχει φτάσει στη χειρότερη μορφή της. Εκατοντάδες στρατιώτες (ακόμη και άμαχοι) έχουν σκοτωθεί από όλες τις πλευρές.

Πρέπει να πούμε ότι “ο κύριος εχθρός είναι στην ίδια την πατρίδα μας”. Ούτε η Αρμενική αστική τάξη ούτε η αστική τάξη του Αζερμπαϊτζάν είναι σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα και δεν αναζητούν καν λύση. Όλο το βάρος του πολέμου φορτώνεται στην εργατική τάξη. Οι λαοί και στις δύο πλευρές έχουν υποφέρει αρκετά από τον πόλεμο, την οικονομική ύφεση, την πολιτική καταπίεση. Και οι δύο κυβερνήσεις χρησιμοποιούν εθνικιστική και σοβινιστική ρητορική για να χειραγωγήσουν τον λαό. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εχθρός δεν είναι ο Αρμενικός λαός ή ο λαός του Αζερμπαϊτζάν. Εχθροί μας είναι οι κυβερνήσεις και οι άρχουσες τάξεις που έχουν σφετεριστεί τους πόρους όλων των λαών προς όφελός τους επί τρεις δεκαετίες.

Κατέστρεψαν κάθε πρόσβαση στην ελευθερία και το νόμο, το φυσικό μας περιβάλλον, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Κατέλαβαν ορυκτούς πόρους, φυσικά περιβάλλοντα για τα δικά τους συμφέροντα.

Απαιτούμε άμεση ειρήνη, απαιτούμε να σταματήσει ο πόλεμος.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, και η γειτονική αντιδραστική Ρωσία ενδιαφέρονται επίσης πολύ για τη σύγκρουση. Το σύνθημα “Ούτε η Ρωσία ούτε το ΝΑΤΟ” αντιπροσωπεύει την άποψή μας σε αυτήν την κατάσταση. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε διαφωνία στον Καύκασο δεν θα πρέπει καν να τίθεται ως ζήτημα. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην επιθυμία να εισέλθουμε στον Καύκασο του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ματαιώσουμε όλες τις προσπάθειες παρέμβασης της Ρωσίας, η οποία είναι ένα καπιταλιστικό και εκμεταλλευτικό κράτος. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε.

Έχουμε μια λύση στη σύγκρουση. Πρέπει να ιδρύσουμε τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία του Καυκάσου.

Επαναστάτες Μαρξιστές του Αζερμπαϊτζάν

Μετάφραση Αρ. Μα.
https://www.neaprooptiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου