Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Την Κυριακή ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι στα καταχόμενα

O Μουσταφά Ακιντζί / Αp photo
Eκλογές στα κατεχόμενα την Κυριακή, οι 11 υποψήφιοι
Οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν την Κυριακή για να επιλέξουν έναν νέο ηγέτη, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που έφερε η πολιτική κρίση λόγω της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βαρώσια: τι επιδιώκει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν;
http://diktiospartakos.blogspot.com/2020/10/blog-post_49.html#more

Αναλυτές προβλέπουν μια «μάχη» ανάμεσα στον πρώην ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ, που στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, και στον Τουφάν Ερχιουρμάν από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Υποψήφιοι είναι επίσης ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών που στηρίζεται από το Κόμμα του Λαού, ο Σεντάρτ Ντενκτάς, που στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, ο Φουάτ Τσινέρ από το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ, Αχμέτ Μποράν.

Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πιθανό να οδηγήσει σε επαναληπτικό γύρο μία εβδομάδα μετά, στον οποίο οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Ακιντζί μαζί με τον Τατάρ ή τον Ερχιουρμάν.

Πρόκειται για τη δέκατη εκλογική αναμέτρηση στο ψευδοκράτος, η οποία αποτελεί το πρώτο μεγάλο τεστ για τον νικητή, ο οποίος θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που ελπίζει να ξεπαγώσει τις συνομιλίες.

Το εγχείρημα δυσκολεύει, μεταξύ άλλων, η προκλητική απόφαση της Άγκυρας για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 46 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Ο Τατάρ άνοιξε χθες τμήμα της παραλίας. Ο ίδιος υποστηρίζει πως μία συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους για τον διαχωρισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου πρέπει να προηγηθεί των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο Βετεράνος πολιτικός Ακιντζί, που επιδιώκει δεύτερη πενταετή θητεία, τάσσεται υπέρ μιας ομοσπονδιακής συμφωνίας με Ελληνοκύπριους και φέρεται να αντιτίθενται στην πλήρη κυριαρχία της Άγκύρας, αλλά δεν μειώνει την εξάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία επιμένοντας σε μια σχέση «αμοιβαίου σεβασμού».

Τέλος, 50χρονος Ερχιουρμάν συμφωνεί σε αρκετά ζητήματα με τον Ακιντζί, αλλά απορρίπτει ανοιχτά τις τουρκικές παρεμβάσεις στην τουρκοκυπριακή πολιτική ζωή, παρά το γεγονός ότι είναι επιφυλακτικός για το άνοιγμα ενός μετώπου που θα βλάψει τις σχέσεις με την Άγκυρα. 

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 200.000 ψηφοφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου