Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

” Όπου Γερμανία και σκάνδαλο”; Τι γίνεται με τα γερμανικά υποβρύχια στο Ισραήλ

Ο τομέας των εξοπλισμών παγκοσμίως ζει και βασιλεύει. Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, το πραγματικό περιεχόμενο του όρου “ασφάλεια” έχει εμπλουτιστεί και πλέον οι κοινωνίες συζητούν όσα οι ειδικοί συζητούσαν τουλάχιστον εδώ 15 χρόνια. Όμως, αντί να μειώνονται οι πόλεμοι επεκτείνονται γεωγραφικά. Μαζί τους συνεχίζεται το χρυσοφόρο εμπόριο όπλων. Δυστυχώς, αυτό συνοδεύεται από φαινόμενα διαφθοράς που εμπλέκουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο.

Το άρθρο που ακολουθεί μεταφρασμένο και για το ελληνικό κοινό, δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Αφορά τη συμφωνία του Ισραήλ με τη Γερμανία για την αγορά υπερσύγχρονων υποβρυχίων. Αρχικά κατηγορήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι εμπλεκόταν με τον στενό του κύκλο σε “μίζες”.

Άνθρωποί του δηλαδή, κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν επί τούτου με τους Γερμανούς προμηθευτές. Όπως πρόσφατα σε παρόμοια υπόθεση και στην Ελλάδα, μια χώρα που συζητά την ανάγκη πραγματοποίησης νέων εξοπλισμών για να αντιμετωπίσει τα αμυντικά της προβλήματα. Όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές, ευρωπαϊκοί και μη, θα βρίσκονται εκεί και τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει αισιοδοξία στους πολίτες ότι σε λίγα χρόνια δεν θα ταλαιπωρούν τη δημοσιότητα παρόμοια φαινόμενα.

Η ισραηλινή Δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση. Ο Εισαγγελέας στο τέλος αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον Νετανιάχου. Νέες όμως αποκαλύψεις θέλουν τον πρωθυπουργό της χώρας να είχε πιέσει για την αγορά ενός επιπλέον υποβρυχίου το οποίο δήλωνε πως δεν χρειαζόταν το ισραηλινό Ναυτικό.

Πλέον, οι πιέσεις αυξάνονται για να ανοίξει ξανά η υπόθεση υπό το φως των νέων αποκαλύψεων. Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον διότι αναδεικνύει τον σκοτεινό κόσμο των εξοπλιστικών προμηθειών που καταλήγει να εκμαυλίζει συνειδήσεις και διασπαθίζει δημόσιο χρήμα που θα μπορούσε να επιλύσει πολλά κοινωνικά προβλήματα.

Το πιο σοκαριστικό όμως είναι η σιωπηρή αποδοχή της πρακτικής από κυβερνήσεις προηγμένων χωρών. Η υπόθεση εμπλέκει τη φυσική οικονομικά ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Γερμανία. Και δεν είναι η πρώτη συμφωνία που αποκαλύπτεται ότι έχει την κρυφή της διάσταση. Η λίστα είναι μακρά και αφορά πολλές χώρες, τόσο σε ρόλο αγοραστή όσο και προμηθευτή.

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις και προβεβλημένοι πολιτικοί, ακόμα και υπερεθνικών οργανισμών, εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες της διαφάνειας, ενώ τα κράτη και οι οργανισμοί που εκπροσωπούν έχουν τις δικές τους “σκοτεινές σελίδες” στους τομείς της ενδημικής – συστημικής διαφθοράς, κυρίως με τη μορφή χρηματισμού.

Όσοι πληρώνουν δυσθεώρητα ποσά σε “μίζες”, προφανώς γνωρίζουν ότι θα αποκομίσουν πολλαπλάσια. Και το απεχθές πολιτικό παιχνίδι συναλλαγής συνεχίζεται, με την παγκόσμια κοινότητα να έχει αποδειχθεί ανίκανη να το ελέγξει.

Έρευνα για την ανάμειξη του Νετανιάχου στην υπόθεση των υποβρυχίων

Haaretz Editorial

14 Οκτωβρίου 2020

Haaretz

Ο Υποστράτηγος (εα) Νταν Χάρελ υπέβαλε ένορκη γραπτή κατάθεση στο δικαστήριο, ότι κατά τη θητεία του ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας υπέστη έντονη πίεση ώστε να μην απευθύνει πρόσκληση για προσφορές για την απόκτηση πλοίων.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Γκι Πέλεγκ του Channel 12 News, η διαδικασία υποβολής προσφορών θα ζητούσε τη βέλτιστη τιμή για τις προγραμματισμένες προμήθειες, ενώ η πίεση στον Χάρελ σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα κατέληγε στη Γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems χωρίς τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σύμφωνα με τον Χάρελ, εάν συναινούσε σε αυτό το αίτημα θα έβλαπτε το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, ασκήθηκε πίεση από ανθρώπους του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον στρατιωτικό γραμματέα του όπως και από τον τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Γιόσι Κοέν, και τον αναπληρωτή του, Αβριέλ Μπαρ Γιόσεφ.

Ο Χάρελ κατέθεσε ότι πίεση του ασκήθηκε επίσης από τον δικηγόρο και εξάδελφο του Νετανιάχου, Ντέιβιντ Σίμρον, ο οποίος ήταν συνεργάτης του εκπροσώπου της ThyssenKrupp στο Ισραήλ, Μάικλ Γκάνορ. Οι τελευταίοι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη, μετά από ακρόαση, στην γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων, την Υπόθεση της Αστυνομίας 3000.

Ο Χάρελ κατέθεσε ότι αναγκάστηκε να δημοσιεύσει την πρόσκληση υποβολής προσφορών πίσω από την πλάτη του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Τότε του είπε ο Cohen, υποτίθεται κατόπιν εντολής του Νετανιάχου, να ακυρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Ο Χάρελ δήλωσε επίσης ότι ο Νετανιάχου τον πίεσε για την απόκτηση ενός έβδομου υποβρυχίου για το Ισραήλ, σε αντίθεση με τη θέση του Υπουργείου Άμυνας.

Η κατάθεση του Χάρελ επισυνάπτεται σε μια αναφορά του Κινήματος για την Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα Αβιχάι Μέντελμπιτ να μην ερευνήσει τον Νετανιάχου σε αυτή την υπόθεση. Το Κίνημα ανέφερε ότι είχε πιο δραματικές καταθέσεις από εκείνες που υπέβαλε ο Χάρελ.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μέντελμπιτ έκανε μια βιαστική δήλωση σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν υποψίες εγκληματικών ενεργειών στην υπόθεση των υποβρυχίων. Έξι μήνες μετά, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Σάι Νιτζάν, προφανώς με την έγκριση του Μέντελμπιτ, έσπευσε να απαλλάξει τον Νετανιάχου από οποιαδήποτε εμπλοκή.

Αλλά από τότε νέες πληροφορίες έχουν εμφανιστεί που αμφισβητούν αυτές τις δηλώσεις. Το ζήτημα των μετοχών που κατείχε ο Νετανιάχου στην εταιρεία Seadrift Coke με έδρα το Τέξας, ήγειρε την πιθανότητα ότι ο ξάδερφός του, Νέιθαν Μιλικόφσκι, διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με την ThyssenKrupp. Ο Μιλικόφσκι πήρε μέρος στην αγοραπωλησία αυτών των μετοχών και ο Νετανιάχου έλαβε αξιοσημείωτο κέρδος.

Επίσης, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι ενημέρωσε τον Μέντελμπιτ για τις συνθήκες πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Αίγυπτο, αλλά ο Μέντελμπιτ το αρνήθηκε. Και τώρα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας εκείνης της εποχής κατέθεσε για την προσπάθεια «μαγειρέματος» μιας προσφοράς από συνεργάτες του Νετανιάχου και ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν, καθώς και για την πίεση του ίδιου του πρωθυπουργού να αυξήσει τον αριθμό των υποβρυχίων που αποκτήθηκαν για το ναυτικό.

Αυτές οι αποκαλύψεις κάνουν την προηγούμενη απόφαση του Μέντελμπιτ να μην καλέσει τον Νετανιάχου για ανάκριση εξαιρετικά παράλογη, καθιστώντας αναγκαίο το άνοιγμα εκ νέου μιας ποινικής έρευνας σε αυτήν την υπόθεση.

Το παραπάνω άρθρο είναι το κύριο άρθρο της Haaretz, όπως δημοσιεύτηκε στα εβραϊκά και στα αγγλικά στις εφημερίδες του Ισραήλ.

Το κείμενο στα αγγλικά όπως δημοσιεύθηκε στο: https://www.haaretz.com/opinion/editorial/probe-netanyahu-s-involvement-in-the-submarine-affair-1.9232207

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου