Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Το ΝΑΤΟϊκό κείμενο που ανοίγει τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την Συνδιαχείριση

 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Το κείμενο του ΝΑΤΟ, αποτέλεσμα της Μυστικής Διπλωματίας των Μακεδονομάχων της ΝΔ, που φαίνεται ότι υπολογίζει πολύ τις αντιδράσεις του γαλουχημένου με Ακροδεξιά και εθνικιστικά θέσφατα κομματικού ακροατηρίου, αποτελεί πηγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων.
Καταρχήν, ενώ μας έχουν πρήξει για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, στο κείμενο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

Δεύτερον, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ το Αρνούνταν, τελικά παρουσιάζεται το κείμενο που διαμόρφωσε η ηγεσία του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, και ανοίγει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές -με τις γερμανικές ευλογίες- και τις διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), φέρεται να έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά.

Τρίτον, αποκαλύπτεται ότι στις όποιες συνομιλίες μπαίνει Ενδιάμεσος το ΝΑΤΟ. Στο κείμενο φαίνεται με σαφήνεια ότι η γραμμή επικοινωνίας των δυο πλευρών δεν είναι απ’ ευθείας, αλλά μέσω του ΝΑΤΟ, θέτοντάς το ουσιαστικά ως πολιτικό ρυθμιστή ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τέταρτον, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως αιτία της έντασης "την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα", ουσιαστικά, μέσω του κειμένου, αποδεικνύεται ότι το  ΝΑΤΟ κρατάει ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας είναι πηγή πρόκλησης προβλημάτων (!). 
Κοντολογίς, αποδέχεται την συνυπευθυνότητα (!).

Πέμπτον, αποδεικνύεται ότι υπάρχει σύγκλιση των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Γερμανίας-ΕΕ στο να οδηγηθούν ελληνικό και τουρκικό κράτος σε διάλογο. 
Παρά τις ανάγκες της εσωτερικής αστικής πολιτικής που προτάσσει τον εθνικισμό ως απάντηση στα καυτά κοινωνικά προβλήματα του ελληνικού και τουρκικού λαού, οι αστικές τάξεις πρέπει να συνυπολογίσουν στην διεκδίκηση των στρατηγικών τους συμφερόντων τόσο της προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρο, όσο και τους αμερικανικούς σχεδιασμούς με παρανομαστή το ενεργειακό ζήτημα και αντιπάλους την Ρωσία-Κίνα.
Από αυτή την σκοπιά πρέπει να δούμε τόσο την επίσκεψη σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάϊκο Μάας, πιθανώς πριν την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2020. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.
Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες, η Άγκυρα θα δώσει τις ημερομηνίες για τις διερευνητικές και τα στρατιωτικά ΜΟΕ.

Έκτον, παρά τις διεργασίες προσέγγισης και διαλόγου, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αρχουσών τάξεων απειλεί καθημερινά τους λαούς του Αιγαίου. Διαβάστε περισσότερα:
http://diktiospartakos.blogspot.com/2020/10/2021-500-25.html

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟϊκό κείμενο αποκαλύπτει σήμερα η "Βραδυνή της Κυριακής". 'Όπως αναφέρει η εφημερίδα, και οι δύο πλευρές το αποδέχθηκαν, αλλά δεν φέρει καμία ελληνική υπογραφή, αφού έγινε αποδεκτό με τη διαδικασία της σιωπηρής αποδοχής.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

"Τεχνικές ρυθμίσεις μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Θέμα: Πρόληψη στρατιωτικών ατυχημάτων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

Ως μέλη του NATO από τις 18 Φεβρουαρίου 1952, αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει της Συνθήκης της Ουάσινγκτον τονίζοντας το άρθρο 1 αυτής και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση για τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Αυτό το έγγραφο εκκινεί μηχανισμούς στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου για περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναβεβαιώνουμε τον πλήρη σεβασμό μας για το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της αρχής της ειρηνικής επίλυσης διεθνών διαφορών, όπως περιγράφεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια των δυνάμεών μας και των δυνάμεων της Συμμαχίας , καθώς και την προθυμία μας να αποφύγουμε συγκρούσεις.

Για να διασφαλίσουμε ότι τα έθνη μας έχουν το πλεονέκτημα της στρατιωτικής καθοδήγησης και ηγεσίας στο υψηλότερο επίπεδο , δεσμευόμαστε για άμεση διαθεσιμότητα 24ωρης γραμμής άμεσης και ασφαλούς επαφής μέσω του NATO και διμερών δικτύων επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε για να αποφύγουμε παρεξήγηση παρερμηνεία ή λανθασμένη εκτίμηση.

Να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, όποτε είναι απαραίτητο και να συζητήσουμε αναδυόμενα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν από τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες και ελιγμούς.

Κοιτώντας μπροστά, συμφωνούμε, επίσης, ότι στο μέλλον οι συναντήσεις στο NATO θα πρέπει να κρατηθούν σε παρόμοια μορφή , όπως είναι απαραίτητο, και κατόπιν συγκατάθεσής μας, για στρατιωτικά μέτρα αποφυγής διένεξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου