Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Μαίνεται ο εμφύλιος στην Αιθιοπία με τελεσίγραφα και αιματηρές μάχες


Πρόσφυγες από το Τιγκρέ κατευθύνονται προς το Σουδάν
(AP Photo/Nariman El-Mofty)
Διορία 72 ωρών έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας στους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου που ελέγχουν την περιοχή Τιγκρέ, με τις εμφύλιες συγκρούσεις στα σύνορα με την Ερυθραία να μαίνονται εδώ και ημέρες.
Ο Αμπί Αχμέντ στο μήνυμά του αναφέρει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία και πως «ο δρόμος της καταστροφής σας πλησιάζει στο τέλος του και σας ζητάμε να παραδοθείτε άμεσα».

«Σας καλούμε να παραδοθείτε ειρηνικά μέσα σε 72 ώρες, αναγνωρίζοντας ότι είστε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Επωφεληθείτε από αυτήν την τελευταία ευκαιρία», έγραψε στο Twitter, τη στιγμή που εκπρόσωπος του αιθιοπικού στρατού δήλωνε ότι στρατεύματα προωθούνται στην περιοχή και σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα Μέκελε και να την βομβαρδίσουν.


Το πρόσφατο ξέσπασμα βίας στα σύνορα της Αιθιοπίας με την Ερυθραία έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό χιλιάδων τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, οργανώσεις προειδοποιούν για ανθρωπιστική κρίση σε περίπτωση που ο στρατός επιτεθεί στην 500.000 κατοίκων πόλη.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ηγέτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου, Ντεμπρετσιόν Γεμπρεμικέλ δήλωσε στο Reuters, ότι οι δυνάμεις του έχουν καταφέρει να σταματήσουν την προέλαση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων.

Η διαμάχη έχει τις ρίζες της στην μακρόχρονη ένταση μεταξύ του Μετώπου που ελέγχει την περιοχή του Τιγκρέ και την κεντρική κυβέρνηση της Αιθιοπίας. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέβαλε τις εκλογές του Ιουνίου εξαιτίας της πανδημίας, με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο να καταγγέλλει την κυβέρνηση ως παράνομη.

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 4 Νοεμβρίου, όταν ο Αχμέντ ανακοίνωσε την έναρξη επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Τιγκρέ, οι οποίες υπολογίζεται ότι φθάνουν έως και τις 250.000.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου