Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Αποκαλύψεις Διεθνούς Τύπου: Τι δουλειά έχει ο ελληνικός στρατός στο Σαχέλ και στην αραβική χερσόνησο;


Τι δουλειά έχει ο ελληνικός στρατός στο Σαχέλ και στην αραβική χερσόνησο; 
Η γαλλική εφημερίδα Le Canard Enchaîné είναι γνωστή γαλλική εφημερίδα «αποκαλύψεων» η οποία διατείνεται ότι είναι πολιτικά ουδέτερη. Ασχέτως της κριτικής στο πολιτικό στίγμα της εφημερίδας, οι αποκαλύψεις της είναι γενικά αξιόπιστες – υπενθυμίζουμε ότι το 2017 η εφημερίδα είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο με την εικονική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν στη Βουλή, το οποίο τελικά κόστισε στον δεξιό υποψήφιο τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες μέχρι τότε φαινόταν να προηγείται άνετα. 
Σε δημοσίευμα της Le Canard Enchaîné, στις 2/12/2020, διαβάσαμε ότι Έλληνες αλεξιπτωτιστές πρόκειται να σταλούν στο Σαχέλ (στην πεντάδα των χωρών της δυτικής Αφρικής στα Νότια της Σαχάρα, δηλαδή οι πρώην γαλλικές αποικίες Μάλι, Τσάντ, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο και Μαυριτανία), στο πλαίσιο της γαλλικής ιμπεριαλιστικής εκστρατείας «ενάντια στην τρομοκρατία» των παρακλαδιών της Αλ-Κάιντα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Μακρόν για την υποστήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στον Ερντογάν. 

Το δημοσίευμα σημειώνει: 
«Οι Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης εξήγησαν με αυτούς τους όρους το ξαφνικό τους ενδιαφέρον για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία: η χώρα μας θα πρέπει ‘να παίξει πιο ενεργό ρόλο [στην περιοχή] διότι η ενίσχυση (sic) της σταθερότητας στο Σαχέλ είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης’». 

Ο αρθρογράφος σχολιάζει: «Οι Έλληνες αποφάσισαν απλώς να ευχαριστήσουν τον Μαρκόν για την υποστήριξή του ενάντια στον Μεγάλο Τούρκο Ερντογάν, που εποφθαλμιά τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου, ένα μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται εντός της ‘Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης’ που διεκδικεί η Αθήνα.» Το άρθρο αναφέρεται και στην αγορά των γαλλικών Rafale, που επίσης γίνεται σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη Μακρόν. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του άρθρου, η Ελλάδα πρόκειται να στείλει μερικές δεκάδες αλεξιπτωτιστές μέχρι τον Μάιο του 2021. Οι αλεξιπτωτιστές θα ενταχθούν στη διεθνή Task Force Takuba, την οποία ο Μακρόν ίδρυσε στις αρχές του 2020, προσκαλώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι πενιχρά, με τη συμμετοχή αποκλειστικά και μόνο εσθονικών δυνάμεων, πέραν των 5.000 Γάλλων στρατιωτών, ενώ έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει και η Τσεχία. 

Ο Μακρόν προσπαθεί να διεθνοποιήσει τη γαλλική ιμπεριαλιστική παρουσία στο Σαχέλ, και ιδίως στο Μάλι, διατηρώντας βέβαια τη γενική διοίκηση του διεθνούς εκστρατευτικού σώματος. Οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πρώην γαλλικές αποικίες συμπληρώνουν 8 χρόνια, αλλά βρίσκονται μάλλον σε αδιέξοδο, όπως αναφέρει και το άρθρο. Έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον του Μακρόν να προσκαλέσει τους Ευρωπαίους. 

Ανάλογα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Ελλάδα στο Σαχέλ έχουν γίνει και στην Ιταλία, η οποία επίσης σκέφτεται την αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ. Οι σκέψεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δημιουργία πολεμικού ναυτικού άξονα Γαλλίας-Ιταλίας-Ελλάδας-Κύπρος στη Μεσόγειο, εναντίον της Τουρκίας. 

Οι πληροφορίες αυτές, βεβαίως, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται το γαλλικό άρθρο ανήκει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εθνικής Άμυνας της ΕΕ στις 20 Νοέμβρη προανήγγειλε την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Πολιτικής Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι. Τον Ιούνιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας είχε προαναγγείλει την αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στη Δυτική Αφρική. Από τον Φλεβάρη, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε συζητήσει το ενδεχόμενο ελληνική εμπλοκής στο Σαχέλ και τη νεοϊδρυθείσα τότε Takuba. 

Υπάρχει πράγματι δέσμευση για την αποστολή αλεξιπτωτιστών του ελληνικού στρατού στο Σαχέλ μέχρι το Μάη; Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει. Αν ναι, οφείλει να απαντήσει γιατί προτίθεται να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην επικράτεια άλλων χωρών, στο πλευρό ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων κατοχής, που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν δικτατορίες, όπως αυτή που προέκυψε από το πραξικόπημα του καλοκαιριού στο Μάλι. Οφείλει να απαντήσει αν προτίθεται να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, που εκτός από ανήθικες είναι και επικίνδυνες για όλο τον ελληνικό λαό, αφού άλλωστε ξέρουμε πολύ καλά ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν μένει έξω από τα σύνορα των ιμπεριαλιστικών χωρών που τον διεξάγουν. Ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι ό,τι κάνει ο ελληνικός στρατός στην Αφρική, θα το πληρώσουμε εδώ. 

Το πρόσχημα της μάχης ενάντια στο τζιχαντισμό του ΙΣΙΣ και της Αλ-Κάιντα είναι γελοίο, ιδίως όταν την ίδια στιγμή δημοσιεύματα λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την αποστολή των ελληνικών πυραύλων Patriot στην αραβική χερσόνησο, μαζί με 40 (και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες 100) Έλληνες αξιωματικούς που θα αναλάβουν τον χειρισμό τους. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει έτσι να αναβαθμιστεί στρατιωτικά απέναντι στον βασικό εχθρό της στην περιοχή, το Ιράν. Πέραν του πολύνεκρου πολέμου που διεξάγει στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα οποία η Ελλάδα επισημοποίησε την αμυντική της συνεργασία, είναι κατεξοχήν χώρες που ενισχύουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά φονταμενταλιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή. 

Η εμπλοκή στην Αραβική έρημο και στην καρδιά της Αφρικής αποτελεί αναβάθμιση των ιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων του ελληνικού στρατού. Μια αναβάθμιση που θα την πληρώσουν τόσο οι λαοί των χωρών που υφίστανται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όσο και ο ελληνικός λαός, που θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα. Ο μύθος για τον φιλειρηνισμό της Ελλάδας, σε αντίθετη με την υποτιθέμενα μονομερή επιθετικότητα των γειτόνων, καταρρέει. 

Καμία εμπλοκή του ελληνικού στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις! Όχι στην «αμυντική» συνεργασία με τις πετρομοναρχίες του κόλπου και τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ! 
Κανένας φαντάρος και κανένας αξιωματικός έξω από τα σύνορα!
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου