Στην πρώτη εκπομπή «Φύλλο Πορείας στη θεωρία, την ιστορία και τον πολιτισμό» της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, που έγινε το Σάββατο 30/1, βασικό θέμα ήταν με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, η γενικότερη κατάσταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, καθώς και όλες οι προεκτάσεις του.
Οι επιδράσεις του στο προσφυγικό, στις νέες υπέρογκες παραγγελίες όπλων, την αύξηση της θητείας και την κατάσταση στα στρατόπεδα. Ιδιαίτερη θέση είχαν οι σκέψεις και οι προτάσεις των καλεσμένων της εκπομπής για το ποια πρέπει να είναι η απάντηση του αντιπολεμικού διεθνιστικού κινήματος. Καλεσμένοι ήταν ο Γιάννης Ελαφρός μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Κυριάκος Χάλαρης μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν το λάκκο».
The Press Project
Από τη μεριά του ο Γ. Ελαφρός παρουσίασε το άδικο που και οι δυο αστικές τάξεις έχουν στην περιοχή, σε αντίθεση με όσα διοχετεύουν στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία, ενώ παρουσίασε ιδιαίτερα στο φόντο και των γεγονότων των Ιμίων τους δυο κόσμους, τα δυο έθνη που βρίσκονται μέσα σε κάθε έθνος. Το γεγονός δηλαδή πως μας καλούν, εργαζόμενους και νέους να σκοτωθούμε για τα «οικόπεδα» του Αιγαίου ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να μας παίρνουν το σπίτι ή να βρισκόμαστε σε μια φτώχεια απαγορευτική για οποιαδήποτε σχέδια στη ζωή μας. Τόνισε ιδιαίτερα επίσης την ανάγκη των συνολικών πολιτικών απαντήσεων που έχει ανάγκη το εργατικό, αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα στην Ελλάδα, από μια σύγχρονη κομμουνιστική αντίληψη ενώ έκλεισε με την ανάγκη της έντασης των διεθνιστικών πρωτοβουλιών. Παράδειγμα οι κοινές κινητοποιήσεις Ελλήνων και Τούρκων φοιτητών για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές στη χώρα τους καθώς και τα εκατέρωθεν μηνύματα αλληλεγγύης.
Ο Κ. Χάλαρης από τη δική του μεριά κατέδειξε την αντιστροφή ρόλων των δυο αστικών τάξεων σε σχέση με το 1996. Τώρα είναι η Τουρκία που επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο φιλοαραβικός ηγέτης στην περιοχή σε αντίθεση με την Ελλάδα που ζητά φανερά να είναι προνομιακά προσδεμένη στα κυρίαρχα ιμπεριαλιστικά και πιο ειδικά αμερικανικά συμφέροντα. Κατέδειξε και αυτός το ζήτημα του αντιλαϊκού χαρακτήρα που έχει το ζήτημα του κυνηγιού των εξορύξεων και τόνισε πως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, από κάτι που ακόμα και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μειώνει τη σημασία του, το πετρέλαιο δηλαδή, μια που οι αρχικές εξαγγελίες φαίνεται να ξεφουσκώνουν. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό έθεσε τον προβληματισμό πως χρειάζεται μια προσεκτική αντιμετώπιση μια που τα όρια ενός καπιταλιστικού κράτους είναι συγκεκριμένα για το πόσους μπορεί να δεχτεί, και αυτό επιδρά στις συνειδήσεις του λαού για την αποδοχή τους ή όχι. Τονίζοντας την πλευρά της αλληλεγγύης σε αυτούς.
Από τη μεριά μας τονίσαμε την επιμονή της Επιτροπής στην εναντίωση στην προπαρασκευή του πολέμου, που με συνέπεια πάνω από τρεις δεκαετίες επιχειρούμε να εκφράσουμε, συνδέοντας την με τα δικαιώματα των φαντάρων και τη σύνδεση αυτής της πάλης με το ευρύτερο αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου