Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ευρεία επιχείρηση καταστολής στη Μιανμάρ, απομακρύνθηκε ο πρέσβης στον ΟΗΕ

Επιχείρηση-σκούπα, με εκατοντάδες συλλήψεις πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος. Μια γυναίκα που πυροβολήθηκε υπό ασαφείς συνθήκες, είναι βαριά τραυματισμένη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι τραυματίες από πυρά αστυνομικών.

Η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων, μιλώντας στο Reuters, επισήμανε ότι περισσότερα «από δέκα λεωφορεία των φυλακών εισήλθαν στη φυλακή Ινσέιν με περίπου 40-50 άτομα μέσα στο καθένα. Συνέλεβαν πολλούς διαδηλωτές και στη Μονίουα. Προσπαθούμε τώρα να μάθουμε τα ονόματα των συλληφθέντων».

AP Photo

Τα επεισόδια βίας σημειώθηκαν μετά τη χθεσινή έκκληση του απεσταλμένου της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη να επιστρατευθεί «κάθε απαραίτητο μέσο» για να λήξει το πραξικόπημα. Αμέσως μετά, ο πρέσβης της Μιανμάρ απομακρύνθηκε από τη θέση του, καθώς σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV, «πρόδωσε τη χώρα και μίλησε για λογαριασμό μιας ανεπίσημης οργάνωσης η οποία δεν εκπροσωπεί τη χώρα, ενώ έκανε κατάχρηση της εξουσίας και των υποχρεώσεων ενός πρεσβευτή».

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Μιανμάρ Κιό Μόε Ταν είχε δηλώσει ότι μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία ανατράπηκε με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, κάνοντας έκκληση να χρησιμοποιηθεί «κάθε απαραίτητο μέσο για την ανάληψη δράσης κατά του στρατού της Μιανμάρ και την εξασφάλιση ασφάλειας για τους πολίτες».


Βουδιστές καλόγεροι κάνουν το σήμα με τα τρία δάχτυλα που σχηματίζουν οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στη ΜιανμάρAP Photo

«Χρειαζόμαστε ισχυρότερες ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα για να λήξει άμεσα το στρατιωτικό πραξικόπημα ...και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη», είπε.

«Ο σκοπός μας θα επικρατήσει», είπε στο τέλος της ομιλίας του, που έγινε στη μητρική του γλώσσα και ύψωσε το χέρι του με ενωμένα τα τρία δάκτυλα όπως κάνουν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου