Τουλάχιστον 18 ευρωπαϊκές εταιρείες,είτε έχουν ήδη αποσυρθεί από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, είτε βρίσκονται στην διαδικασία αποχώρησης από το έργο, εξαιτίας των απειλών να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, βάσει έκθεσης που παρουσίασε το Στειτ Ντιπάρτμεντ στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις μόνο σε μία ευρωπαϊκή εταιρεία, αλλά έχουν δηλώσει ότι θα προβούν «σε περαιτέρω ενέργειες».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από το έργο των ευρωπαϊκών εταιρειών, δήλωσε ότι «αυτό δείχνει ότι οι νομοθετικοί στόχοι και οι ενέργειες μας υπήρξαν επιτυχείς» για να συμπληρώσει ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εταιρείες στις οποίες δυνητικά μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις».
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν πρέπει να «εκπλαγούν» εάν η κυβέρνηση αναλάβει περαιτέρω δράση, δήλωσε ο Νεντ Πράις.
Γερμανικές, ελβετικές και βρετανικές εταιρείες αποσύρονται από το έργο : Οι περισσότερες από τις εταιρείες που τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο έργο είναι ασφαλιστικές εταιρείες και στην πλειονότητά τους εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι η ασφαλιστική εταιρεία Munich Re Syndicate Limited με έδρα του Μόναχο και η ελβετική Zurich Insurance Group. Η Axa Group με έδρα της το Παρίσι και η εταιρεία πολιτικών μηχανικών Bilfinger of Mannheim, έχουν επίσης τερματίσει την συμμετοχή του στο έργο σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται έντονα στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το έργο. Η Γαλλία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επικρίνει το έργο.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση διατήρησε τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωση του αγωγού, παρά τις κριτικές και τις πιέσεις που ασκούνται για να ακυρώσει το έργο εξαιτίας των κατασταλτικών μέτρων που χρησιμοποιεί η ρωσική κυβέρνηση εναντίον του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και των υποστηρικτών του. Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ δεν είναι άσχετη και απο το γεγονός, οτι οικονομικά – γεωστρατηγικά θέλει να αποδυναμώσει γενικότερα την Γερμανία που έχει κεντρικό ρόλο στην ΕΕ αλλά και διεθνή δράση του Γερμανικού κεφαλαίου.
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου