Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ανώτερος δικαστής στη Βραζιλία ακυρώνει την ποινή σε βάρος του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα

AP Photo
Δικαστής του Ανώτερου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Βραζιλίας ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά.
Ο δικαστής Έντσον Φάχιν έκρινε ότι το δικαστήριο της νότιας πόλης Κουριτίμπα που τον είχε καταδικάσει δεν είχε την αρμοδιότητα να κρίνει τέτοιες υποθέσεις και ότι πρέπει να δικαστεί εκ νέου σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας δήλωσε πως ο Αουγκούστο Αράς θα εφεσιβάλει την απόφαση του Φάχιν.

Η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου, που δεν είναι τελεσίδικη, αποκαθιστά τα πολιτικά δικαιώματα του πρώην προέδρου, ο οποίος θα μπορεί πια να θέσει πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές του 2022.

Ο Λούλα, όπως είναι γνωστός σε ολόκληρη τη Βραζιλία, κυβέρνησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μεταξύ 2003 και 2011.

Φυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2018 και παρέμεινε στη φυλακή της Κουριτίμπα πάνω από ενάμιση χρόνο μετά την καταδίκη του. Μέσα από το κελί της φυλακής, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αθωότητά του και να καταγγέλλει συνωμοσία με σκοπό να αποτραπεί η επάνοδός του στην εξουσία.

Ο Βραζιλιάνος πρώην πρόεδρος είχε κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε υπόθεση που αφορούσε στην ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου