Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Η Μόσχα υλοποίησε την απειλή της και απέλασε 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ

Photo 101907315 © Andrianocz | Dreamstime.com
Όπως είχε προαναγγείλει, η Ρωσία «απάντησε» με απελάσεις - αντίποινα στα ανάλογα μέτρα που υιοθέτησε πρόσφατα η Ουάσινγκον, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες ότι θα προχωρήσει σε απελάσεις δέκα Αμερικανών διπλωματών, ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία οκτώ νυν και πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων υπουργών της κυβέρνησης Μπάιντεν), καθώς και ότι θα κλείσει αμερικανικές ΜΚΟ που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.

Σήμερα, λοιπόν, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την απέλαση των «10», προσθέτοντας ότι οι εν λόγω διπλωμάτες (υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα) έχουν ένα μήνα περιθώριο για να αποχωρήσουν από τη χώρα, δηλαδή μέχρι τις 21 Μαΐου του 2021.

Το μέτρο αυτό –τόνισε το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ.– αποτελεί «απάντηση-καθρέφτισμα στις εχθρικές ενέργειες της αμερικανικής πλευράς εναντίον ορισμένων υπαλλήλων της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι κηρύχθηκαν αβάσιμα ως "persona non grata"». Πρόσθεσε μάλιστα πως θα ανακοινώσει περαιτέρω «μέτρα αντίδρασης απέναντι στο τελευταίο κύμα των παράνομων κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει στην απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο ετήσιο διάγγελμά του, εξαπέλυσε απειλές κατά της Δύσης προειδοποιώντας την να «μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές», τις οποίες η Ρωσία θα αποφασίζει που βρίσκονται ανά περίπτωση.

Όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι αυστηρές προειδοποιήσεις από τη Δύση για την τύχη του απεργού πείνας Αλεξέι Ναβάλνι.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου