Η ρωσική πρεσβεία στη ΡώμηAP Photo/Alessandra Tarantino
Η Ρωσία απέλασε σήμερα Ιταλό διπλωμάτη και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την αβάσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση της Ρώμης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα.
Η Ιταλία απέλασε τους δύο Ρώσους διπλωμάτες αφού η αστυνομία είπε στα τέλη Μαρτίου ότι συνέλαβε Ιταλό πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού να παραδίδει έναντι αμοιβής μυστικά έγγραφα σε Ρώσο αξιωματικό του στρατού.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τον Ιταλό διπλωμάτη.
«Θεωρούμε την απόφαση αβάσιμη και άδικη διότι έρχεται σε αντίποινα ενός νόμιμου μέτρου που έλαβαν οι ιταλικές αρχές υπερασπιζόμενες τη δική τους ασφάλεια», είπε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και το αντίτιμο για τα απόρρητα έγγραφα ήταν 5.000 ευρώ σε μετρητά.
Ενώ συνελήφθη ο καπετάνιος του ναυτικού, η ιταλική αστυνομία είπε ότι το διπλωματικό καθεστώς του Ρώσου αξιωματούχου εξετάζεται επί του παρόντος.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Corriere de la Serra, τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα του αξιωματικού του ναυτικού αφήνουν υπόνοιες ότι μπορεί να αφορούν μυστικά του ΝΑΤΟ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια άλλων χωρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, τα έγγραφα αφορούσαν στρατιωτικές επικοινωνίες.
Η ρωσική πρεσβεία είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή στρατιωτικού αξιωματούχου στη συναλλαγή, χωρίς περαιτέρω σχόλια.
Στην επιχείρηση αποκάλυψης της υπόθεσης κατασκοπίας συμμετείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ιταλική να χρησιμοποιεί πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν το περιστατικό ως το πιο σοβαρό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάμπ είχε γράψει στο Twitter ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στάθηκε αλληλεγγύο προς την Ιταλία «εκθέτοντας και αναλαμβάνοντας δράση εναντίον της κακοήθους και αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας που έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τον σύμμαχό μας, ΝΑΤΟ».
Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία στην Ουκρανία, το 2014. Η δηλητηρίαση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, που τώρα κρατείται σε ρωσική φυλακή, έχει επιτείνει ακόμα περισσότερο την ένταση.
Ρωσία και Δύση έχουν προχωρήσει εκατέρωθεν σε αρκετές απελάσεις διπλωματών τις τελευταίες εβδομάδες, με Μόσχα και Ουάσινγκτον να έχουν απελάσει 10 διπλωμάτες η καθεμία.
Η Τσεχία από την πλευρά της έχει απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, που παρουσιάστηκαν ως κατάσκοποι, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα για ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η Μόσχα ανταπάντησε απαιτώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.
Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία. Η Ρουμανία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση σήμερα, ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σλοβακίας την Πέμπτη και τριών χωρών της Βαλτικής την Παρασκευή. Ωστόσο χθες η Πράγα, δια του προέδρου Μίλος Ζέμαν σήμανε οπισθοχώρηση.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου