Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Έκτακτα μέτρα λόγω της ινδικής μετάλλαξης ζητά ο Παγκ. Ιατρικός Σύλλογος


Νοσηλευτές και συγγενής νεκρού μεταφέρουν το σώμα του για καύση στο Τζαμού της ΙνδίαςAP Photo/Channi Anand
Σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (World Medical Association - WMA), Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ο οποίος συνέστησε μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω της ινδικής μετάλλαξης.
Με συνέντευξή του την εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post», ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι ζήτησε να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες και να σταλεί βοήθεια διότι η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν καταπολεμηθεί ο κορονοϊός σε κάθε χώρα. Αφορμή η δραματική κατάσταση στην Ινδία, όπου οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητές τους, καθιστώντας αδύνατη την παροχή φροντίδας.

«Τα ινδικά νοσοκομεία είναι γεμάτα. Δεν υπάρχει πλέον οξυγόνο για τους αναπνευστήρες και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να λάβουν καν θεραπεία», δήλωσε ο πρόεδρος του WMA.

«Επιπλέον, η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική και η πορεία της υγείας των ασθενών από κορονοϊό χειρότερη από τις προηγουμένως γνωστές μεταλλάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι «επομένως, είναι ενδεδειγμένη η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των επαφών με δυνητικά μολυσμένα άτομα».

Στα μέτρα που πρότεινε, περιλαμβάνονται οι απαγορεύσεις πτήσεων προς την Ινδία και εισόδου ταξιδιωτών οι οποίοι προέρχονται από τη χώρα, η αυστηρή και ελεγχόμενη καραντίνα, που πρέπει να επιβάλλεται σε όλους όσοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους από αυτήν την περιοχή αυξημένου κινδύνου.

Επίσης, χαρακτηρίζει αναγκαία την προσφορά βοήθειας στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, ώστε «προς το συμφέρον όλων μας», όπως επισημαίνει, «οι μολύνσεις να καταπολεμηθούν όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένα».

«Θα ήθελα να παραπέμψω στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου -η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε σήμερα-, κατά την οποία ψηφίστηκε απόφαση λήψης μέτρων εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτήν, ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία με βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής οξυγόνου, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού», αναφέρει ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό σε κάθε χώρα, και τώρα ήρθε η ώρα για παγκόσμια συνεργασία, αλληλεγγύη και υποστήριξη μεταξύ μας, αναφέρεται στην απόφαση», επισημαίνει.

Στο μεταξύ, ο WMA στην ανακοίνωση του επισημαίνει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τομέα υγείας σε όλο τον κόσμο αλλά και την πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας εν μέσω των τραγικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου