Καλπάζει η ανεργία στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας που κάνουν λόγο για απώλεια 492,9 χιλ. θέσεων πλήρους απασχόλησης το 2020. Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα κατείχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ενώ καταγράφει επίσης την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη ως προς την μείωση των ωρών εργασίας και την έκτη χειρότερη επίδοση ως προς τη μείωση του μέσου μισθού. Η πανδημία έπληξε επιχειρήσεις και εργαζομένους, κλείνοντας ή αναστέλλοντας τη λειτουργία πολλών καταστημάτων και αφήνοντας χωρίς δουλειά κυρίως τους νέους, ηλικίας 15 έως 19 ετών.
The Press Project
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για τα επίπεδα ανεργίας στη χώρα κατά το 2020, που κάνουν λόγο για κατακόρυφη αύξηση της. Σύμφωνα με αυτά, η αναγκαστική μείωση των ωρών εργασίας στην οποία υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας, είναι ισοδύναμη με την απώλεια 492,9 χιλ. θέσεων πλήρους απασχόλησης. Η απώλεια σχεδόν μισού εκατομμυρίου θέσεων πλήρους απασχόλησης αντιστοιχεί με ποσοστό 10,7% του εργατικού δυναμικού και καλύφθηκε είτε μέσω της μείωσης του ωραρίου των μισθωτών είτε μέσω της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είτε μέσω της απόλυσής τους.
Στην κορυφή των αρνητικών Ευρωπαϊκών ρεκόρ
Στην κορυφή της ανεργίας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται η Ελλάδα, με τα στοιχεία του International Labour Organization (ILO) να την τοποθετούν στη δεύτερη θέση με την υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Καταγράφει επίσης την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη ως προς την μείωση των ωρών εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας και την έκτη χειρότερη επίδοση ως προς τη μείωση του μέσου μισθού. Η Ελλάδα, ακόμα, είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο αριθμό αναστολής εργασίας, καλύπτοντας περίπου το 27% των μισθωτών.
Η πανδημία επηρέασε τους δείκτες ανεργίας και συγκεκριμένα, το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020, υπήρξε μεγαλύτερη μεταβολή του αριθμού των ανέργων σε όλα τα κράτη-μέλη, λόγω χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων και επαναλειτουργίας κλάδων που βρίσκονταν σε αναστολή. Το εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, οι μεταφορές και η αποθήκευση, είναι οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και μεταβλητότητας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής, τα ποσοστά ανεργίας δεν εμφάνισαν σημαντικές μεταβολές. Την προσωρινή μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες ακολούθησε μια μικρή αύξηση τους χειμερινούς μήνες.
Κατά τα ίδια στοιχεία, η πανδημική κρίση δεν είχε την ίδια επίπτωση σε όλες τις ηλικίες. Αυτές που επηρεάστηκαν εντονότερα ήταν οι ηλικίες 15 έως 19 ετών και 25 έως 29 ετών κι ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες το ποσοστό ανεργίας παραμένει σχετικά σταθερό, στις δύο αυτές ομάδες αυξάνεται σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι που δεν εργάζονται, δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ή σε κάποιας μορφής επιμόρφωση παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση μετά το β’ τρίμηνο του 2020, χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές βελτίωσης. Το γ’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των ατόμων αυτών ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη (19%). Μεγάλη ήταν η αύξηση και για τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται από 25% το δ’ τρίμηνο του 2019 σε 33% το δ’ τρίμηνο του 2020.
Τον Δεκέμβριο του 2020 το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία, αντιστοιχώντας στο 15,8% του εργατικού δυναμικού, όταν τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν ίσο με 16,4%. Να σημειωθεί φυσικά πως στο επίσημο ποσοστό ανεργίας «δεν καταγράφονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από τρεις μήνες ή που λαμβάνουν εισόδημα μικρότερο του 50% του μισθού τους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στους οικονομικά μη ενεργούς». Αυτό σημαίνει πως οι άνεργοι είναι περισσότεροι από εκείνους που αναγράφονται στα επίσημα ποσοστά, καθώς η πανδημία οδήγησε πολλές επιχειρήσεις και εργαζομένους σε αναστολή. Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά έρχεται να βάλει φωτιά. Δεκάωρη εργασία, στον αέρα οι πληρωμές των υπερωριών, υπό αμφισβήτηση η Κυριακάτικη αργία καθώς οι κινητοποιήσεις για διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων συνθέτουν το κάδρο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου