Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών από Μπάιντεν και Πούτιν

Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών διήρκεσαν πανω από 3 ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλειμμα μεταξύ του τετ α τετ των δύο ηγετών, και των συνομιλιών σε διευρυμένη σύνθεση.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών

Μπάιντεν και Πούτιν θα δώσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου, καθώς η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι σε περίπτωση που δινόταν κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Πούτιν θα προσπαθούσε να επισκιάσει τον αμερικανό πρόεδρο και να επαναλάβει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του 2018 στο Ελσίνκι, όταν είχε απέναντι του τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πίεσε αρκετά για την πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης κατά την διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων οργάνωσης της συνάντησης κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου