Το κτίριο του ΑΠΘ - φωτ. αρχείου
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ποινικοποίηση του συνδικαλισμού στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ; Η εξόφθαλμος αντίφαση, το οξύμωρο και μόνο του ερωτήματος γεννάται με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει στον τομέα ανάμεσα στον Σύλλογο Φοιτητών της Νομικής, φοιτητές και τον καθηγητή Ι.Μ., ο οποίος απάντησε σε διαμαρτυρία δύο φοιτητριών επισείοντας το σκιάχτρο του... πειθαρχικού ελέγχου, ενώ ζήτησε και τα ονόματα όσων συντάσσονται με τους συμφοιτητές τους!
Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς μπορεί να συμβαδίζει η διδαχή των πολιτικών ελευθεριών με την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας μάλλον πρέπει να δοθεί από ολόκληρο τον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής περιγράφει ψύχραιμα τα γενόμενα στην ανακοίνωσή του, καθώς το θέμα γεννήθηκε όταν «ο εν λόγω καθηγητής ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα προφορικής εξέτασης μόνο για τους φοιτητές που “παρακολουθούν και ενδιαφέρονται”, πράγμα που συνιστά διάκριση μεταξύ φοιτητών που παρακολουθούν και δεν παρακολουθούν. Όταν οι δύο συναδέλφισσες, μεταξύ άλλων, επικοινώνησαν με μέιλ με τον καθηγητή για να τον ενημερώσουν για την σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που απαιτεί να μην υπάρχει καμία άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ των φοιτητών, και τον ρώτησαν ποτέ θα βρίσκεται στο γραφείο του ώστε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου, ο Μ. απάντησε ότι έχει προετοιμάσει πειθαρχική δίωξη εναντίον τους, την οποία θα καταθέσει στην Κοσμητεία αν δεν ανακαλέσουν (!) τα λεγόμενα της απόφασης του Συλλόγου, ενώ δεν αποκλείει και των προσφυγή στην δικαιοσύνη (!)».
(Η «ΕφΣυν» έχει στη διάθεσή της την σχετική αλληλογραφία καθηγητή και φοιτητών που επιβεβαιώνει τα ανωτέρω).
Ο καθηγητής απαντά ότι οι φοιτητές «παραχαράσσουν κατά το δοκούν μια προφορική εξέταση», ότι όσα λέει ο Σύλλογος Φοιτητών είναι «δυσφημιστικά» και ζητά τα ονόματα όσων υπογράφουν την απόφαση του Συλλόγου «για να αντιληφθείτε ότι όσα λέμε και κάνουμε συνεπάγονται και ευθύνες». Επίσης, αν κάνει αυτός λάθος, «θα αναλάβω τις ευθύνες μου» όπως γράφει.
«Αν κάναμε πειθαρχικά για κάθε διαμαρτυρία φοιτητών θα είχαμε ξεπεράσει την παραγόμενη ύλη στα δικαστήρια», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ, ενώ άλλος επισήμανε ότι «δεν γίνεται οι κατεξοχήν φύλακες των ελευθεριών να ποινικοποιούμε την συνδικαλιστική δράση και διαμαρτυρία» και παρατηρούσε ότι «μάλλον πρόκειται για περιστασιακή απουσία παιδαγωγικής ενσυναίσθησης».
Τα αντανακλαστικά των φοιτητών πάντως, οξυμένα το τελευταίο διάστημα, εντόπισαν αμέσως την ανησυχητική ακολουθία, καθώς «η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του εγγράφου που κοινοποίησαν οι πρυτανικές αρχές σε προέδρους τμημάτων και κοσμήτορες, έγγραφο με το οποίο η ελληνική αστυνομία ζητά ονόματα συνδικαλιστών». Και πώς θα μπορούσε να ξεχαστεί κάτι τέτοιο!
Όσο για την τρέχουσα υπόθεση, «ο σύλλογος πήρε μέσα από το Δ.Σ. απόφαση που να καταγγέλλει την αυθαιρεσία του εν λόγω καθηγητή που, αν μη τι άλλο, προσβάλλει την αρχή της ισότητας καθότι εισάγει διάκριση στον τρόπο εξέτασης των φοιτητών με κριτήρια που δεν προβλέπονται από κάπου». Σημειώνει δε πως «δεν συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση η ανάδειξη και η καταγγελία του γεγονότος, από την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο καθηγητής γραπτώς δεν το διαψεύδει, αντίθετα δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει».
Οι φοιτητές με την ανακοίνωσή τους ζητούσαν μεταξύ άλλων «να καταγγείλει η κοσμητεία την στάση του διδάσκοντα και να δεσμευτεί πως δεν θα στηθεί κανένα πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των φοιτητών, ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών στην εξεταστική διαδικασία» και «απόσυρση των απειλών τώρα».
Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, η οποία περνάει πανελλαδικά από φοιτητικούς συλλόγους, οπότε θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ
Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει την απαράδεκτη - χουντικής εμπνεύσεως στάση του καθηγητή Μ. του τμήματος Νομικής ΑΠΘ, να συντάξει πειθαρχική αναφορά ενάντια σε δύο συναδέλφους μας, φοιτήτριες της Νομικής, για την συνδικαλιστική τους δράση και την αυτονόητη αντίδραση τους απέναντι στις αυθαιρεσίες του! Συγκεκριμένα, ο εν λόγω καθηγητής ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα προφορικής εξέτασης μόνο για τους φοιτητές που «παρακολουθούν και ενδιαφέρονται» πράγμα που συνιστά διάκριση μεταξύ φοιτητών που παρακολουθούν και δεν παρακολουθούν. Όταν οι δύο συναδέλφισσες, μεταξύ άλλων, επικοινώνησαν με μέιλ με τον καθηγητή για να τον ενημερώσουν για την σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που απαιτεί να μην υπάρχει καμία άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ των φοιτητών, και τον ρώτησαν ποτέ θα βρίσκεται στο γραφείο του ώστε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου, ο Μ. απάντησε ότι έχει προετοιμάσει πειθαρχική δίωξη εναντίον τους την οποία θα καταθέσει στην Κοσμητεία αν δεν ανακαλέσουν (!) τα λεγόμενα της απόφασης του Συλλόγου, ενώ δεν αποκλείει και των προσφυγή στην δικαιοσύνη (!).Ο σύλλογος πήρε μέσα από το ΔΣ απόφαση που να καταγγέλλει την αυθαιρεσία του εν λόγω καθηγητή που αν μη τι άλλο προσβάλλει την αρχή της ισότητας καθότι εισάγει διάκριση στον τρόπο εξέτασης των φοιτητών με κριτήρια που δεν προβλέπονται από κάπου. Δεν συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση η ανάδειξη και η καταγγελία του γεγονότος, από την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο καθηγητής γραπτώς δεν το διαψεύδει, αντίθετα δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Το ίδιο ισχύει και για την παράσταση διαμαρτυρίας ως μέσο για την ενημέρωση της απόφασης του συλλόγου, όταν μάλιστα αυτή ζητείται να πραγματοποιηθεί και στις ώρες ακρόασης του καθηγητή.
Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης οποιασδήποτε αντίδρασης μέσα στον χώρο της σχολής, στοχοποιώντας φοιτητές που αντιδρούν απέναντι σε κατάφωρες αυθαιρεσίες. Γίνεται πλέον ξεκάθαρος ο ρόλος που έρχεται να παίξει η αστική πολιτική γύρω από την κατάργηση του ασύλου και τους φοιτητικούς συλλόγους με το νόμο Κεραμέως ο οποίος καθιστά πειθαρχικά παραπτώματα τις πολιτικές και συνδικαλιστικές πρακτικές των Φοιτητικών Συλλόγων και συνολικά τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Μέσα από τις πειθαρχικές διώξεις -τις οποίες όπως φαίνεται κάποιοι περίμεναν με αγωνία να εφαρμόσουν-, την αστυνόμευση και την διάλυση οποιασδήποτε μορφής συνδικαλισμού και συλλογικής διεκδίκησης, και την ώρα που η κυβέρνηση ζητά από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας, με τον νέο νόμο προβλέπονται πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις «παραβατικές» στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών, επιχειρείται οι φοιτητές να μένουν μακριά από την συλλογική διεκδίκηση και τον οργανωμένο αγώνα, έρμαια σε οποιαδήποτε μορφής αυθαιρεσία και επίθεσης στα συμφέροντά τους, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα αμφισβήτησης.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι εδώ και χρόνια έχουν αποτελέσει το μέσο εξασφάλισης των φοιτητικών συμφερόντων και έχουν προστατέψει τους φοιτητές, όχι μόνο από κάθε μορφής αυθαιρεσία αλλά και από οποιαδήποτε προσπάθεια πειθαρχικής ή νομικής δίωξης σαν μέσο φίμωσης των διεκδικήσεων τους! Έτσι και φέτος, που ο φοιτητικός σύλλογος νομικής κατάφερε τόσο μαζί με τους υπόλοιπους, να μπλοκάρει την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως, όσο και να εγγυηθεί ανθρώπινους όρους σπουδών μέσα στην «ζούγκλα» της τηλεκπαίδευσης, κινείται μια διαδικασία εκδικητικής δίωξης εις βάρος συνδικαλιστών μελών του φοιτητικού συλλόγου. Δεν θα τους περάσει! Είναι έκφραση ακραίας στοχοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά και του ίδιου του φοιτητικού συλλόγου. Η στοχοποίηση των 2 συναδελφισσών συνδικαλιστριών αποτελεί στοχοποίηση ολόκληρου του φοιτητικού σώματος και των συνδικαλιστικών οργάνων. Ο Μ. όχι μόνο στοχοποιεί τις δύο συναδέλφισσές μας που απέστειλαν το ψήφισμα αλλά ζητάει τα ονόματα όλων των συναδέλφων που υπέγραψαν το ψήφισμα σε μια άνευ προηγουμένου παράκαμψη των συλλογικών αποφάσεων καθώς δεν πρόκειται για έκφραση προσωπικής άποψης αλλά για μεταφορά της απόφασης του φοιτητικού συλλόγου.Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του εγγράφου που κοινοποίησαν οι πρυτανικές αρχές σε προέδρους τμημάτων και κοσμήτορες, έγγραφο με το οποίο η ελληνική αστυνομία ζητά ονόματα συνδικαλιστών. Τέτοιες πρακτικές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την αυτοτέλεια των συλλογικών οργάνων μέσα στα πανεπιστήμια, με τις συλλογικές διεκδικήσεις και κατοχυρώσεις των φοιτητών.
Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να στοχοποιούν συναδέλφους και συναδέλφισσες μας και να τους τρομοκρατούν απειλώντας τους με μηνύσεις και πειθαρχικά είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι φρονηματικές διώξεις συναδέλφων δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από το φοιτητικό κίνημα! Κάνουμε ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε απειλεί και εκβιάζει φοιτητές με μεθόδους που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές αυταρχισμού για το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία θέση στις Σχολές!
Απαιτούμε:
Να καταγγείλει η κοσμητεία την στάση του διδάσκοντα και να δεσμευτεί πως δεν θα στηθεί κανένα πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των φοιτητών.
Ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών στην εξεταστική διαδικασία! Καμία καθηγητική αυθαιρεσία!
Απόσυρση των απειλών τώρα!
Καμία σκέψη για πειθαρχικά! Καμία εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως!
Ως Φοιτητικός Σύλλογος καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία και στο γραφείο του καθηγητή Μ.! Να δεσμευτεί ο εν λόγω καθηγητής ότι θα αποσύρει οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη και ότι δεν πρόκειται να απειλήσει ποτέ ξανά συνάδελφό μας για να τον φιμώσει! Η Κοσμητεία και το τμήμα να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εκκινήσει πειθαρχικές διώξεις και να καταδικάσει αυτήν την μεθόδευση
Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου