Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σε μια φοβερή κίνηση προχώρησε το «1 Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» με ένα εκρηκτικό μιξ καλεσμένων ομιλητών από τον Βορίδη και τον Άδωνι, μέχρι το δήμαρχο, το μητροπολίτη και γιατι, όχι και τον αστυνομικό.
Πέρα από το τραγελαφικό του ζητήματος, όμως, κρύβονται σχέδια, με βαθιά αναχρονιστικές ιδεολογικές αναφορές μεσαιωνικού χαρακτήρα που μας γυρνούν δεκαετίες πίσω. Τότε που οι γυναίκες έπρεπε να δουλεύουν πολύ και απλήρωτες, να μη μιλούν και κυρίως να μην έχουν λόγο για το σώμα τους ή να ασκούν έλεγχο πάνω στην επιλογή της αναπαραγωγής. Το χειρότερο παραμένει ότι όλη αυτή η καμπάνια και η έγνοια για την υπογεννητικότητα προέρχεται από κυβερνητικά στελέχη, περιφέρειες, μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και την #ΠτΔ Κατερίνα Σακελαροπούλου (https://bit.ly/3gxfp8a), πράγμα που μας κάνει αρκετά καχύποπτους για τους πραγματικούς στόχους και τη σκοπιά ανάδειξης τέτοιων ζητημάτων.
Δεν είδαμε να διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες, ούτε να έρχονται κόντρα στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα των μητέρων. Δεν τους είδαμε να στηρίζουν με πλήρη φαρμακευτική και ασφαλιστική περίθαλψη τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογεννητικότητας. Δεν τους είδαμε να εξεγείρονται όταν χιλιάδες οικογένειες αγωνιούσαν για το ότι τα παιδιά τους θα καταλήξουν σε σχολεία- κοντέινερ, χωρίς σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν τους είδαμε τα τρομάζουν που με τον νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας το κράτος πλέον υποχρεώνει παιδιά να παραμένουν σε επαφή με κακοποιητικούς γονείς. Δεν τους είδαμε να τρομάζουν που η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην απαλοιφή του όρου "συναίνεση" στο νόμο "περί βιασμού", αφήνοντας εκατοντάδες θύματα χωρίς νομικά μέσα να αντιμετωπίσουν τους βιαστές και τους κακοποιητές τους (που και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να νομοθετήσει και την απέτρεψε το φεμινιστικό κίνημα). Τους είδαμε, όμως, με μεγάλη φροντίδα να ανησυχούν και να κατηγορούν τις σύγχρονες γυναίκες, που ασχολήθηκαν με την εργασιακή τους επιβίωση/ προοπτική και δεν έκαναν παιδιά. Κυρίως όμως παρατηρούμε μια συνεχή προσπάθεια περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία, στην οικογενειακή ζωή και στην αυτοδιάθεση τους και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Δυστυχώς ήδη πολύ μεγάλα ονόματα του πολιτισμού, της showbiz και της δημοσιογραφίας (#Μπιμπίλας #Τζίμα κ.α) αποτελούν μέρος της καμπάνιας που ελπίζουμε να μην καταλήξει στην άρση του δικαιώματος στην έκτρωση ως λύση για την υπογεννητικότητα. Για την υπογεννητικότητα είναι υπεύθυνες οι κυβερνητικές εξοντωτικές πολιτικές στην εργασία και στη διαβίωση και όχι οι γυναίκες και οι νέοι άνθρωποι που παλεύουν να ζήσουν οι ίδιες και οι ίδιοι πριν και να θελήσουν να κάνουν οικογένεια.
Επιστημονικό συνέδριο μόνο κατ' επίφαση είναι. Αλλιώς ομιλητές όπως ο "συγγραφέας" Ντάνος, τι επιστημονικό υπόβαθρο έχουν και τοποθετούνται σε ένα ιατρικό συνέδριο, πλάι σε παπάδες, δημοσιογράφους και πρέσβεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου