Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Η Ελλάδα στις φλόγες: Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος, Φωκίδα στο έλεος της πυρκαγιάς

Η Ελλάδα στις φλόγες: Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος, Φωκίδα στο έλεος της πυρκαγιάς
efsyn.gr
Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα, έκαψαν τα πάντα σε μια νύχτα - εφιάλτη ● Απόγνωση και οργή στους κατοίκους ● Δραματικές προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης ● Ανύπαρκτη κυβέρνηση, προκλητικός πρωθυπουργός ● Συνεχής ενημέρωση

Πύρινη λαίλαπα σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι και Αφίδνες Αττικής μετά τις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη την Πέμπτη. Έκλεισε η Εθνική Οδός.

Τραγωδία στην Εύβοια. Χωρίς τελειωμό η καταστροφή, εκκενώθηκαν πολλά χωριά. Καμένα σπίτια και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ανεξέλεγκτα και σε Ηλεία, Μεσσηνία και Φωκίδα. Απομακρύνθηκαν οι φλόγες από την Αρχαία Ολυμπία.

Οι ελπίδες στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα σήμερα. Προβλέψεις για εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πυρκαγιά.Φωκίδα: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη φωτιά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».

Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Μεσσηνία και Λακωνία

Πολύ μεγάλο είναι το ενεργό μέτωπο που καίει τα πάντα στην Άνω Μέλπεια από την Τετάρτη. Η φωτιά βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Διαβολιτσίου με διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στο Βλαχόπουλου η φωτιά καίει από την Τρίτη το απόγευμα στην περιοχή του Μαγκλαβά, με το μέτωπο να είναι ανεξέλεγκτο, ενώ όλο το βράδυ οι λιγοστές δυνάμεις μαζί με εθελοντές δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Έγινε προληπτική εκκένωση σε Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Η πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
     
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
     
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
     
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε Καστανιά και Καρυούπολη είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
     
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Δραματική εκκένωση από θαλάσσης στην Εύβοια

Περίπου 440 άτομα απεγκλωβίστηκαν μέσα στη νύχτα από παραλίες της Εύβοιας, όπως η Αγία Άννα και το Ψαροπούλι. 

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Καταστράφηκε η Δροσοπηγή, μέσα στις Αφίδνες καίει το μέτωπο

Στα μέτωπα της Αττικής η κατάσταση παραμένει τραγική, καθώς η φωτιά στη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι καίει ανεξέλεγκτη, μέσα σε καθαρό δάσος, σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα οι πυροσβέστες.

Σημαντική βοήθεια από τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, μεγαλύτερο από 3 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο.

Φωτιά, καπνός και κατακόκκινος ουρανός συνθέτουν το εφιαλτικό παζλ.

Φόβοι να μην γυρίσει ξανά η φωτιά, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τον Βόθωνα Μαραθώνα με τους κατοίκους να μεταφέρονται προς τη Νέα Μάκρη.

Στις Αφίδνες η κατάσταση είναι αποπνικτική, καθώς η φωτιά καίει μέσα στο χωριό, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί πολλά σπίτια.

Το μέτωπο πέρασε την εθνική και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το Καλέντζι.

Εύβοια: Βιβλική η καταστροφή

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο χάρτης της καταστροφής

Συναγερμός για σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) στις ΠΕ Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτ. & Στ Ελλάδος, Θεσσαλίας & Κρήτης - Πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας για σήμερα.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Μήνυμα εκκένωσης και για τον Βόθωνα Αττικής

Μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους του Βόθωνα, οι οποίοι καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μαραθώνα.

Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα, αλλά πού να πάνε...

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις τα εναέρια μέσα, όμως τα μέτωπα είναι τόσο πολλά και τόσο μεγάλα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί που θα πρωτοπάνε...

Απουσία...

Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους ή αγωνιούν για τον πύρινο εφιάλτη στα μεγάλα μέτωπα της χώρας, σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και Φωκίδα.

Ανείπωτη η καταστροφή σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Αφίδνες και Ιπποκράτειο πολιτεία Αττικής με δεκάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί και πολλά στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη.

 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»

Νύχτα εφιάλτης για πολλές περιοχές της χώρας

Ανεξέλεγκτα έκαψαν τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, Φωκίδα για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τρόμος για τους κατοίκους με πολλές εκκενώσεις οικισμών. 

Έφτασε στα σύνορα των Αθηνών το πύρινο μέτωπο. Δραματικές εκκλήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση στις υπόλοιπες περιοχές που καίγονται.

Διαβάστε το χρονικό με τις live εξελίξεις από τη χθεσινή ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου