Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Σοβαρές καταγγελίες πολιτών και αυτοδιοικητικών για απουσία εναέριων μέσων

Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους ή αγωνιούν για τον πύρινο εφιάλτη στα μεγάλα μέτωπα της χώρας, σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και Φωκίδα.
Ανείπωτη η καταστροφή σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Αφίδνες και Ιπποκράτειο πολιτεία Αττικής με δεκάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί και πολλά στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη.

Ερωτήματα, όμως, προκαλούν οι διαρκείς εκκλήσεις κατοίκων και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης για έλλειψη ή απουσία των εναέριων μέσω από κρίσιμα μέτωπα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν ζήτημα και για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«1.000 αστυνομικούς έχουν βγάλει. Πυροσβέστες θέλω»

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Λιτσάς, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης για την τραγική κατάσταση στις Αφίδνες. «Είναι μόνο εθελοντές εδώ. Δεν υπάρχει βοήθεια. Εάν σήμερα το βράδυ δεν έρθει βοήθεια, να ξέρετε θα έχουν καεί τα πάντα. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Οι εθελοντές έχουν μείνει μόνοι τους. Ζητάμε βοήθεια. Και να έρθουν υδροφόρες» υπογράμμισε. «Δεν είχαμε μέσα της πυροσβεστικής για να ελεγχθεί στο αρχικό στάδιο. Στις 5 μ.μ. ήταν αρκετά, αλλά όταν βράδιασε δεν είχαμε πυροσβεστικά στην συγκεκριμένη φωτιά» κατήγγειλε κάτοικος της περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε στην κάμερα του ίδιου καναλιού ότι για τρεις ώρες δεν είχε δει πυροσβεστικό. «Μάς έφυγε η φωτιά με δυναμική πολύ μεγάλη αλλά δεν έχουμε μέσα. 1.000 αστυνομικούς έχουν βγάλει. Εγώ πυροσβέστες θέλω» σημείωσε αποδίδοντας το γεγονός στην επιστράτευση των δυνάμεων στην Εθνική Οδό.

«Μια λέξη τα περιγράφει όλα, κόλαση» είπε στο Mega ο πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει επαρκής πυροσβεστική δύναμη και απηύθυνε έκκληση για πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες.
«Δεν θα μείνει τίποτα... Έχει καταστραφεί ο πνεύμονας της Αθήνας»

Ο Ηρακλής Χιώτης, πρόεδρος κοινότητας Κρυονερίου, δήλωσε στο Open πως «δεν έγινε δουλειά από νωρίς με εναέρια μέσα. Υπάρχουν επίγειες τώρα, αλλά τι να το κάνεις αν μπουν οι φλόγες στα σπίτια. Το δάσος καταστράφηκε ολοσχερώς όλο. Δεν θα μείνει τίποτα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθαν κάποια ελικόπτερα κάποια στιγμή την Πέμπτη αλλά πρόσθετε: «Τι να κάνουν 1-2. Η εστία είναι μεγάλη (...) Το πρωί θα δείτε ένα μαύρο. Έχει καεί όλο κτήμα Τατοϊου. Αν κάποιο το βλέπουν λογικό. Έχει καταστραφεί ο πνεύμονας της Αθήνας»

Νωρίτερα, κάτοικος Αφιδνών κατήγγειλε μιλώντας στο Open ότι στο μέτωπο δεν υπήρχαν για ώρες επίγειες δυνάμεις, παρ' ότι υπάρχει ασφαλτόδρομος και πυροσβεστικοί κρουνοί. «Δεν έχουμε καμία βοήθεια. πώς να φύγουμε; Μας ρώτησαν πώς τα φτιάξαμε; Αν δεν έρθουν πυροσβεστικά θα καούμε σαν τα ποντίκια. Θα καούμε ζωντανοί κυριολεκτικά. Από το μεσημέρι έχουμε ειδοποιηθεί. Πού να πάμε; Θα προσπαθήσουμε μόνοι μας εφόσον η πολιτεία δεν στέλνει οχήματα».

«Είμαστε παιδιά τρίτου θεού;» αναρωτήθηκε άλλος κάτοικος. «Μπορούν να έρθουν. Το δάσος δεν σώθηκε δυστυχώς. Τουλάχιστον να σώσουν τα σπίτια» είπε συμπληρώνοντας το εξής: «Έχουμε νερό , θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε μόνοι μας».
«Εάν ο σχεδιασμός είναι να σβήσει η φωτιά στη θάλασσα, θα γίνει ολοκαύτωμα»

Η Γιώτα Μπακομιχάλη, κάτοικος του Καρβελά Μάνης που εκκενώθηκε, δήλωσε στο Mega ότι μόνο οι ντόπιοι τους βοήθησαν λέγοντας ποιοι δρόμοι είναι πιο ασφαλείς προκειμένου να κατευθυνθούν στην παραλία. Και η ίδια ζήτησε να πετάξουν εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.

Δεν θα είχαμε αυτές τις δραματικές συνέπειες εάν είχαν επιχειρήσει εναέρια μέσα την Πέμπτη στην Μάνη, η οποία καίγεται για δεύτερη χρονιά, σύμφωνα με την πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Μάνης.

Μιλώντας στο Open για το μέτωπο που ξεκίνησε την Τρίτη στην περιοχή Καστάνια και παρουσίασε βελτίωση, η Γεωργία Λυροφώνη τόνισε πως «από σήμερα δεν είχαμε κανένα ενάεριο μέσο. Δεν ήρθαν το πρωί να την σβήσουν να τελειώσουμε. Έχουν καεί σπίτια. Το μέτωπο είναι τεράστιο και οι δυνάμεις δεν μπορούν να το περιορίσουν».

«Εκκενώνονται ξενοδοχεία στην παραλία του Μαυροβουνίου προληπτικά. εάν ο σχεδιασμός είναι να σβήσει η φωτιά στη θάλασσα θα γίνει ολοκαύτωμα (...) Καταλαβαίνεται ότι τότε δεν υπάρχει σχεδιασμός» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ίδια εξήγησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να σβήσει το το απίστευτα μεγάλο μέτωπο από επίγειες δυνάμεις, εάν δεν έρθουν εναέρια. «Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτωπα είναι πολλά. Αλλά καλό είναι να κλείνουμε ένα - ένα γιατί οι συνέπειες είναι καταστροφικές» είπε.
«Τεράστια η φωτιά στην Εύβοια, καίγονται χωριά»

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται και η Βόρεια Εύβοια, όπου για τρίτο 24ωρο μαίνεται ίσως το μεγαλύτερο μέτωπο της χώρας.

Την έλλειψη εναέριων μέσων σε ό,τι αφορά τους Κουρκουλούς κατήγγειλε μία γυναίκα στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Τα ελικόπτερα ήρθαν στις 2 το μεσημέρι. Καταλαβαίνουμε ότι υπήρχαν κι αλλού, αλλά η φωτιά στην Εύβοια είναι τεράστια. Καίγονται χωριά.

«Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στους Κουρκουλούς. Η φωτιά είναι σε δύο πλευρές, δεν υπάρχει καμία πυροσβεστική δύναμη» είπε άλλη κάτοικος.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου