Οι εξελίξεις που ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα της αποχώρησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν είναι πολύ σοβαρές και αντίθετα από την καθεστωτική προπαγάνδα που μιλά για κινήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην Ασφάλεια και Σταθερότητα, σκορπούν ρίγη ανησυχίας σε πλανητικό επίπεδο.
Η ανακοίνωση την Τετάρτη 16/9/2021 της ίδρυσης του τριμερούς Συμφώνου Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ (AUKUS) στέλνει μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν βασιζόμενες στην στρατιωτική Ισχύ τους να συντηρήσουν και εμβαθύνουν την παγκόσμια Ηγεμονία τους.
Ο Μπάιντεν πιάνει το νήμα της επιθετικότητας από τον Τραμπ και γράφει τα νέα επεισόδια του σύγχρονου Ψυχρού Πολέμου, με έντονα τα στοιχεία ενός λυσσώδη οικονομικού πολέμου, όπου τα στρατηγικά επίδικα επικεντρώνονται τον Ειρηνικό αλλά όχι μόνο (επίσης σε Αφρική, απάντηση στο Δρόμο του Μεταξιού κλπ), ενώ επιχειρείται να δοθεί και ιδεολογικός χρωματισμός χωρίζοντας τον κόσμο σε ένα μπλοκ δημοκρατικών δυνάμεων που έχουν επικεφαλής τις ΗΠΑ και ένα άθροισμα ολοκληρωτικών καθεστώτων όπου επικεφαλής βρίσκεται η Κίνα.
Το AUKUS είναι ένα στρατιωτικό Σύμφωνο που από αρκετούς χαρακτηρίζεται πλέον ως το «ασιατικό ΝΑΤΟ» το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.
Οικοδομείται βασιζόμενος στον γνωστό Αγγλοσαξωνικό Άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας που ευθύνεται και για την εισβολή στο Ιράκ το 2003 με τα γνωστά αποτελέσματα και επιδιώξεις. Δημιουργεί δεδομένα για "εχθρούς" και συμμάχους που πρέπει να συρθούν. Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε θετικά από την Ιαπωνία και την Ινδία. Άλλωστε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία αποτελούν την Ομάδα QUAD η οποία θα συνεδριάσει σε επίπεδο κορυφής στην Ουάσιγκτον στις 24 Σεπτεμβρίου (www.reuters.com 14/9/2021).
Όπως ανακοινώθηκε από τους ηγέτες των τριών χωρών, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμουν την Αυστραλία στον τομέα άμυνας και ασφάλειας προκειμένου η Καμπέρα να αποκτήσει οκτώ υποβρύχια πυρηνικής προώθησης εξοπλισμένα με συμβατικούς πυραύλους. Μια ιδέα που είχε αρχίσει να συζητείται με τις ΗΠΑ «σε συστημικό επίπεδο» εδώ και δύο χρόνια περίπου. Έτσι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά το 1958, όταν και μοιράστηκαν πυρηνική τεχνολογία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίζουν να το πράξουν πλέον και με την Αυστραλία. Και όλα αυτά όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να ενισχύσουν την ειρήνη και ασφάλεια στον Ειρηνικό. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον συνεργασία των τριών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών τεχνολογιών.
Το AUKUS όμως στέλνει μηνύματα και στην Ευρώπη.
Στο πρώτο γεγονός που αξίζει να σταθεί κανείς είναι το ναυάγιο του «συμβολαίου του αιώνα» σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Η συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, βύθισε στα αβαθή του Ειρηνικού τη συμφωνία Παρισιού και Καμπέρας για την αγορά υποβρυχίων. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πολεμικό συμβόλαιο αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που στα ευρωπαϊκά μέσα το ποσό αυτό ανέρχεται σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συζητήσεις για το συμβόλαιο του αιώνα ξεκίνησαν με τη γαλλική Naval Group, το 2016. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η γαλλική αμυντική βιομηχανία θα προμήθευε την Αυστραλία με 12 υποβρύχια συμβατικής κίνησης. Ένα τεράστιο πλήγμα για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, με πιθανές σοβαρές συνέπειες στην εσωτερική πολιτική.
Επίσης, είναι ένα αμερικανικό μήνυμα που έρχεται στην ΕΕ την ώρα που συζητούσε πολύ πιο αποφασιστικά την συγκρότηση πολεμικών δυνάμεων, την ανάγκη Ενιαίας πολιτικής Άμυνας/Ασφάλειας και την ενοποίηση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας.
Μέσω του Μακρόν οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα περιφρόνησης στην Ε.Ε., κάνοντας επίσης σαφές ότι δεν θεωρούν τη Γαλλία παγκόσμια δύναμη που την υπολογίζουν στον Ειρηνικό, έστω και αν έχει συμφέροντα στην περιοχή και άλλα διαλαλεί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός.
Ποιες οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή;
Οι ΗΠΑ περιορίζουν κατά πολύ την στρατιωτική τους παρουσία στην Μέση Ανατολή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται πίσω από σημαντικές πολιτικές κινήσεις που τείνουν να διαμορφώσουν νέες ισορροπίες.
Κεντρικός άξονας των διπλωματικών του πρωτοβουλιών είναι το να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Ιράν και να μπει σε νέες βάσεις η συμφωνία που του απαγορεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εδώ πρέπει να καταγράψουμε την συμφωνία της νέας ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας σε αντίθεση με την επιθετικότητα που εκδήλωνε ο Νετανιάχου και την παράλληλη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας/Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρείται μια προσέγγιση Σουνητικού-Σιιτικού Ισλάμ, που πιθανά αύριο να μεταφραστεί σε καθορισμό ποσοστών ελέγχου σε Ιράκ και Συρία. Αυτόματα αυτή η εξέλιξη θα βάλει θέμα παρουσίας των Τουρκικών Στρατευμάτων σε Αραβικά εδάφη.
Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα, ο Πούτιν συνεχάρη τον Άσαντ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Συρίας και δήλωσε ότι οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, χωρίς τη λήψη απόφασης από τον ΟΗΕ, είναι ένα εμπόδιο για την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα!
Και ενώ το ελληνικό κράτος αναβαθμίζει τον ρόλο του καλύπτοντας πρόθυμα με τους Ελληνικούς PATRIOT το κενό στην αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας που προκλήθηκε με την αποχώρηση των αντίστοιχων αμερικανικών όπλων, το Τουρκικό κράτος αναπροσαρμόζει την εξωτερική του πολιτική.
Επιχειρεί να ρίξει γέφυρες στο Σουνητικό Ισλάμ (Σ.Αραβία, Αίγυπτο, ΗΑΕ) αφήνοντας στην άκρη τη Μουσουλμανική Μειονότητα, χτίζει άξονα με το Αζερμπαιτζάν και το Πακιστάν, ενώ προσεγγίζει για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να φανεί ο χρήσιμος ρόλος της Τουρκίας με την εξασφάλιση του ελέγχου του αεροδρομίου της Καμπούλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα:
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_671.html
Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: ο έλεγχος των θαλάσσιων ροών ανεβάζει την ένταση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή περιέγραψε το πως συνδέεται η οδυνηρή ήττα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που σηματοδότησε η αποχώρηση τους η οποία έφερε τους Ταλιμπάν στην εξουσία της πολύπαθης χώρας, με τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Πρώτη κίνηση ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη.
Ακολούθησε το ταξίδι του Μενέντεζ, επικεφαλή της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τον Ιούνιο, ο Ρ. Μενέντεζ προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της πολεμικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021» («Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία»).
Μετά είχαμε την επίσκεψη στην Ελλάδα, των Αμερικανών γερουσιαστών Μέρφι και Όσοφ, για συνομιλίες με Μητσοτάκη και Δένδια, καθώς και με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί αποκαλύπτει την βαθύτερη συναίνεση κυβέρνησης και αστικής αντιπολίτευσης στις στρατηγικές επιλογές του ελληνικού κεφαλαίου, που επενδύει στην Πολεμική-Πολιτική-Οικονομική του συμμαχία με τις ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει τους επιθετικούς στόχους του ελληνικού κεφαλαίου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) στην Αθήνα, καθώς και η προσεχή μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια θα υπογραφεί η 5χρονη πολεμική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Σε αυτό τον καμβά του αίματος και της προσφυγιάς, πολέμου και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναβαθμίζεται ο ρόλος του ελληνικού αστικού κράτους που κατοχυρώνεται ως Χωροφύλακας των λαών και το πιο σοβαρό πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ στην περιοχή μας.
Το ελληνικό κράτος προβάλλεται ως εγγυητής των καπιταλιστικών συμφερόντων, καθοριστική συνιστώσα των αμερικανικών επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που θα διασφαλίσει τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα:
https://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_153.html
Και θα το κάνει αυτό αναδιοργανώνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις του, με τους τεράστιους πολεμικούς εξοπλισμούς, την συγκρότηση των Αξόνων του Πολέμου με Αίγυπτο-Ισραήλ-Κύπρο, τις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις και διεθνείς ασκήσεις, τις συμμαχίες που συγκροτεί με τα Αραβικά κράτη και τη Γαλλία [τον σημαντικότερο ανταγωνιστή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο] και φυσικά με την 5χρονη πολεμική συμφωνία με τις ΗΠΑ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα:
Σε κοινή άσκηση Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις με το Πακιστάν που ενισχύει τους Ταλιμπάν!
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_9.html
Μεγάλη Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας-ΗΕΑ-Σαουδικής Αραβίας-Αιγύπτου για την κυριαρχία σε Αν.Μεσόγειο, Απειλή για τους λαούς
https://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/m.html
Πως προβάλλει η Τουρκία τους στρατηγικούς της στόχους;
Σε αυτό το πλαίσιο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Τουρκίας, εκδηλώνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός που αλληλοτροφοδοτείται και αλλολοεπιδρά! Καθώς ο έλεγχος των θαλάσσιων ροών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξαιρετική σημασία να καταγράψουμε το πως εκδηλώνει το Τουρκικό κράτος την επιθετικότητα της αστικής της πολιτικής.
Διεκδικώντας το μισό Αιγαίο και μερίδιο στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου.
Πως το κάνει αυτό;
Με τις NAFTEX και την προβολή πολεμικής ισχύος τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Κρήτης. Είναι η προβολή του επιθετικού Δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" που χρησιμοποιείται για να δηλώσει η Τουρκία ότι "δεν θα επιτρέψω να γίνει μοιρασιά και να προχωρήσει κανένα σχέδιο που δεν θα λάβει υπόψη τα στρατηγικά μου συμφέροντα".
Έλληνες αστοί πολιτικοί, αναλυτές, καθηγητές, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί πλασάρουν την προπαγάνδα της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι του Τουρκικού Αναθεωρητισμού, απαιτώντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ και την ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου που θα τους επέτρεπε τον έλεγχο και την εκμετάλλευση σημαντικού τμήματος της Ανατολικής Μεσογείου, αποκλείοντας την Τουρκία.
Στο Αιγαίο, η Τουρκία ουσιαστικά προβάλλει το αίτημα του περιορισμού του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 νμ από τα 10νμ που έχει επιβάλλει το ελληνικό κράτος και δεν δέχεται κανένας διεθνής φορέας.
Επίσης, θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίσης ελληνικών νησιών και ουσιαστικά απαιτεί διαφορετική μοιρασιά του Αιγαίου.
Το επισημαίνουμε:
Η ένταση στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό έχει στρατηγικά επίδικα για τις δύο αστικές τάξεις που αλληλοεπιδρούν με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Αφενός πρέπει να επισημάνουμε ότι σιγά σιγά οι ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στον αγωγό EAST MED και αναδεικνύουν πρώτης σημασίας ζήτημα την Αλεξανδρούπολη και τους αγωγούς που θα εκκινούν από τη Θράκη για να μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, η συγκεκριμένη περιοχή παίζει κεντρικό ρόλο και στους αμερικανικούς πολεμικούς σχεδιασμούς ως χώρος εκπαίδευσης, στρατωνισμού [φτιάχνουν βάση σε Αλεξανδρούπολη] και ως διάβαση των στρατευμάτων τους σε Καύκασο-Βαλκάνια-Ευρώπη!
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε το πως όλα αυτά συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα. Ο Ελληνικός Στρατός υπεραμύνεται των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο και του Έβρου ως πολεμικού -ενεργειακού ορμητηρίου των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα "εθνικά προτάγματα"!
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε γιατί είναι κεντρικής σημασίας ζήτημα η εναντίωση στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.
Στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής άρχουσας τάξης και στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό.
Η ανάγκη διεθνιστικών πρωτοβουλιών, η Αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών.
Η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την συγκρότηση ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ έρχεται να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου