Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ελλάδα - Τουρκία: Έκθεση αναλύει την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων-η τρέλα των εξοπλισμών!

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια Κυπριακή έκθεση που αναλύει την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η έκθεση αυτή είναι πολύτιμη για αυτά που λέει, αλλά και για αυτά που δεν λέει.

Η έκθεση δεν εξετάζει τις αιτίες που υπάρχει η κούρσα των εξοπλισμών, τα ποιοτικά στοιχεία αυτών, αφήνει εκτός πολύτιμα δεδομένα, μένει σε μια επιφανειακή προσέγγιση και αρνείται να διαπιστώσει δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα:
Αφενός ότι πρόκειται για τον ανταγωνισμό δύο αστικών κρατών που υπερεξοπλίζονται όχι για τις ανάγκες της όποιας άμυνας, αλλά για να υπηρετήσουν πολύ ευρύτερους στόχους.
Αφετέρου, είναι δύο κράτη που εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις και τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς για να υπηρετήσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, αλλά και για να αντλήσουν Πολεμική Εμπειρία!  
Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα είναι ότι η κούρσα των εξοπλισμών είναι αδιέξοδη, είναι ατέρμονη και μεταφράζεται σε τεράστια κέρδη για τις πολεμικές βιομηχανίες, αλλά και σε ανάλογες δραματικές θυσίες για τους δύο λαούς. 
Ένα σημαντικό όμως συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ενώ η κυρίαρχη προπαγάνδα "χτίζει" το προφίλ μια ισχυρής στρατιωτικά Τουρκίας που επιτίθεται στην δύστυχη και αδύναμη Ελλάς, τα πράγματα δεν έχουν έτσι. 
Παρά τη διαφορά μεγεθών Ελλάδας- Τουρκίας, εντούτοις διατηρείται ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να έχει καθοριστική αριθμητική υπεροχή και να επιβληθεί στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Αυτό αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) για το «Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2021».
Και πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι αναφερόμαστε στην καταγραφή της Πολεμικής Ισχύος δύο αστικών κρατών όπου ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.761.253 και της Τουρκίας στα 82.017.514!

Η έκθεση όμως ενώ δεν αναφέρεται στην πραγματοποίηση του τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος των 65 δις ευρώ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, αποκαλύπτει το πως συνδέεται η ένταση της αντεργατικής επίθεσης προκειμένου να εκτιναχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου με τον ανταγωνισμό των δύο κρατών προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα. 
Και οι εξοπλισμοί αποτελούν ταυτόχρονα πυλώνα ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, έκφραση της Διπλωματίας των Εξοπλισμών και πηγή κερδοφορίας των διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και της ελληνικής ιδιωτικής που διεθνοποιείται ολοένα περισσότερο.   
ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στις χερσαίες δυνάμεις, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.
Η έκθεση δεν καταγράφει την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικών μεταχειρισμένων  πολεμικών συστημάτων -Μ 1117, τεθωρακισμένα BRADLEY, ελικόπτερα κλπ] που έρχονται για να μεταβάλλουν την ισορροπία ισχύος, να ικανοποιήσουν ανάγκες τόσο του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού όσο και την συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού σε επεμβάσεις στο εξωτερικό, προσφέροντας ταυτόχρονα πλούσια συμβόλαια στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες για πυρομαχικά, οπλισμό, ανταλλακτικά κλπ.



ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.
Η έκθεση δεν μπορεί όπως είναι λογικό να ενσωματώσει την προμήθεια φρεγατών που προωθείται από το ελληνικό κράτος, ενώ και το Τουρκικό Π.Ν. ενισχύεται σημαντικά.
Όμως και για τα δύο αστικά κράτη κριτήριο δεν είναι η Άμυνα αλλά η επιδίωξη ανάδειξης τους σε περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη. 

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών RAFALE.
Εδώ εντοπίζουμε και τη μεγάλη αδυναμία της έκθεσης καθώς περιοριζόμενη στην κατάθεση αριθμητικών δεδομένων χάνει την ουσία του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού στον αέρα.
Το ελληνικό κράτος έχει μεν λιγότερα αεροσκάφη αλλά υπερέχει σαφώς καθώς προχωρά η αναβάθμιση των F 16 σε κατηγορία VIPER (κάτι που η Τουρκία δεν κάνει), ενώ υπάρχουν πιέσεις για εκσυγχρονισμό ολόκληρου του στόλου των F 16!
Δεύτερο δεδομένο, η παρουσία των 24 RAFALE, που είναι αεροσκάφη 4,5 γενιάς, με πολύ ανώτερο εξοπλισμό. 
Άρα μπορεί κανείς εύκολα να εξάγει το συμπέρασμα ότι με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα υπερέχει. 
Πολύ περισσότερο που τμήματα του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου πιέζουν και για προμήθεια των 5ης γενιάς F-35, που η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την προμήθεια τους λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.
Τι δεν αναφέρει η έκθεση;
Ότι η Τουρκία υπερέχει στα UAV που έκριναν τον πόλεμο σε Λιβύη και Αζερμπαιτζάν, ενώ τα χρησιμοποίησε στην εισβολή εναντίον των Κούρδων στην Συρία, αλλά και σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο [σχέδια δημιουργίας Τουρκικής βάσης UAV στην Κύπρο]. 
Η τεχνολογία των UAV μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και σε μια σύγκρουση στην ξηρά (εξόντωση Πεζικού, καταστροφή θέσεων πυροβολικού και τεθωρακισμένων), αλλά και στην θάλασσα (καταστροφή πλοίων-υποβρυχίων. Η Τουρκία προχωρά πλέον στην παραγωγή των νέων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων τύπου Aksungur για ανθυποβρυχιακές αποστολές).
Για αυτό ακριβώς τον λόγο γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια σύνδεσης των Πανεπιστημίων με τον Στρατό και την Πολεμική Βιομηχανία.
Διαπιστώνουμε επομένως ότι η κούρσα των εξοπλισμών είναι βαρέλι δίχως πάτο. Όσα εξοπλιστικά προγράμματα και να κάνεις, όσο και να πανηγυρίσεις για την καταστροφικότητα και την τοπική υπεροχή, πάντα ο αντίπαλος θα κάνει το επόμενο βήμα... 
Έτσι λοιπόν πανηγυρίζουν και οι Έλληνες μιλιταριστές:
Τορπίλες βαρέος τύπου
Η προμήθεια των 44 τορπιλών βαρέου τύπου θα αποτελέσει κίνηση που θα αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα του ελληνικού στόλου και θα δώσουν τρομακτική ισχύ πυρός στα ελληνικά υποβρύχια, καθιστώντας τα, τα πιο επικίνδυνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ισραηλινό βλήμα SPIKE NLOS
Πρόκειται για ένα απόκτημα που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Με εμβέλεια που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα και δυνατότητα πλήγματος με ακρίβεια εκατοστού, τα Spike θα εξοπλίσουν αρχικά τα οχήματα του Στρατού και στην συνέχεια τα ελικόπτερα και πλοία.

Αυτό επομένως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι πρόκειται για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν και τις ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσονται στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός με την Ρωσία και την Κίνα, ενώ τα επιχειρησιακά σχέδια εξαπλώνονται από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική και την Μέση Ανατολή [αποστολή ελληνικών PATRIOT στην Σαουδική Αραβία] 

ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Σύμφωνα με την έκθεση, πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία).
Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε την αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας στους 12 μήνες, τα σχέδια για Πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Στρατιωτιών και την αύξηση των Στρατιωτικών κατά 2500 τα επόμενα πέντε (5) χρόνια.

Αναφέρεται ότι για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. 
Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε και χώρες της περιοχής, όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.

Εδώ όμως είναι μια ακόμη αδυναμία της Έκθεσης. Ενώ αναφέρει τη μεγάλη θυσία σε χρήμα και αίμα για τον Τουρκικό λαό από τις αποστολές στο εξωτερικό του Τουρκικού Στρατού, της διαφεύγει η τεράστια Πολεμική Εμπειρία που αντλεί από τα πολεμικά μέτωπα.
Είναι μια ακόμη παράμετρος του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού που ο Ελληνικός Στρατός επιχειρεί να απαντήσει με τις Διεθνείς Ασκήσεις και Συνεκπαιδεύσεις -που ασφαλώς οικοδομούν και άλλης ποιότητας συμμαχίες με κράτη των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής απέναντι στην Τουρκία-, και κυρίως την απόφαση ακόμη πιο ενεργούς συμμετοχής στους βάρβαρους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
Ένας ακόμη λόγος που επιδιώκει να στείλει Ειδικές Δυνάμεις στο Μάλι ή στέλνει τους 100 περίπου στρατιωτικούς που συνοδεύουν τους PATRIOT στη Σ.Αραβία στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας!   

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.761.253 και της Τουρκίας στα 82.017.514.
Προστίθεται ότι το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ (εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.
Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. 
Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία ένεκα κυρίως της μείωσης της θητείας, της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν.

Πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε τις δυνάμεις της Ελληνικής Εθνοφρουράς και τις ακραίες εθνικιστικές μιλιταριστικές Λέσχες Εφέδρων.

Τα τα παραπάνω προκύπτει ότι το ελληνικό και τουρκικό κράτος είναι Δυνάμεις Ανασφάλειας και Απειλής για την Σταθερότητα, κράτη Εχθρικά για τους λαούς. Τόσο ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός για τα ενεργειακά κοιτάσματα, τις ΑΟΖ και τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών εμπορίου-ενέργειας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όσο και η αλληλεπίδραση τους με τις γενικότερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις -που αποτελεί όρο για την ικανοποίηση των στρατηγικών τους οραματισμών- αποτελούν Απειλή για τους λαούς.

   Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ βρίσκεται απέναντι σε όλους αυτούς τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.
Η πρόταση για την συγκρότηση Αντιπολεμικού Συντονισμού απαντά ακριβώς σε αυτή την ανάγκη.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου