Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Διάσωση α λα Σαλβίνι για 400 πρόσφυγες

Φωτογραφίες που έστειλαν οι επιβαίνοντες στο πλοίο στη ΜΚΟ «Aegean Boat Report»
Διάσωση α λα Σαλβίνι για 400 πρόσφυγες
efsyn.gr
Λεονταρισμοί με ιταλικό άρωμα από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ναυτιλίας στις πλάτες 400 αβοήθητων προσφύγων.
Μπαλάκι ανάμεσα σε Αθήνα και Τουρκία έγιναν οι 400 πρόσφυγες που βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης πάνω σε ακυβέρνητο πλοίο, το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης και αυτή τη στιγμή έχει ρυμουλκηθεί από το Λιμενικό σε διεθνή ύδατα.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ισχυρίζονται ότι το πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και επιβεβαιώνουν ότι έχει υποβληθεί αίτημα από την Αθήνα στην Άγκυρα για να το παραλάβει, καθώς το πλοίο φέρεται να ξεκίνησε από την Τουρκία.

Εάν ισχύουν, ωστόσο, οι πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση επαναπροώθησης και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Σύμφωνα με την οργάνωση Aegean Boat Report, το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων τους δείχνει ότι το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονται έξω από την Κάρπαθο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η οργάνωση έχει φωτογραφίες και βίντεο από την Πέμπτη με πλοίο του Λιμενικού να ρυμουλκεί τη βάρκα των προσφύγων προφανώς σε ελληνικά ύδατα.

Λεονταρισμοί με ιταλικό άρωμα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Νότης Μηταράκης όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού, σε μια περίπτωση που θυμίζει τους ακροδεξιούς λεονταρισμούς του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν επέτρεπε σε πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες να πλησιάσουν σε ιταλικά λιμάνια.

Το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ωστόσο, έχει ρητές προβλέψεις για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ναυαγών και ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Συνεπώς το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν δείχνει ακριβώς μια προσπάθεια παράκαμψης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ελληνικό αίτημα, ενώ εξετάζεται όταν βρεθούν σε κάποιο ελληνικό λιμάνι, οι επιβαίνοντες του πλοίου να μεταφερθούν σε κάποιο από τα ΚΥΤ της χώρας.
Το χρονικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Aegean Boat Report», ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.

Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Σήμερα το μεσημέρι από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου