Τουλάχιστον εκατό κτίρια πήραν φωτιά και αφέθηκαν εσκεμμένα να καούν κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Μιανμάρ, μέσα σε πόλη-φάντασμα, κατήγγειλε μη κυβερνητική οργάνωση. Σύμφωνα με τη Save the Children («Σώστε τα παιδιά»), ανάμεσα στα κτίρια που κάηκαν ήταν και το γραφείο της στην πόλη. Τα δέκα μέλη του προσωπικού της τα οποία εργάζονταν εκεί τράπηκαν σε φυγή.
Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, ανατρέποντας την κυβέρνηση με de facto επικεφαλής της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, νομπελίστρια ειρήνης. Οι ένοπλες δυνάμεις έπνιξαν στο αίμα μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι στρατηγοί εγκατέστησαν «μεταβατική κυβέρνηση» την 1η Αυγούστου· εκλογές δεν προβλέπεται να διεξαχθούν παρά τον Αύγουστο του 2023 το νωρίτερο.
«Στο στόχαστρο» οι μειονότητες
Ωστόσο μεγεθύνεται η ένοπλη αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου ζουν εθνικές μειονότητες. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει γενικευμένη εμφύλια ένοπλη σύρραξη. Ο στρατός κλιμακώνει τελευταία τις επιχειρήσεις του σε απομακρυσμένη ζώνη της επαρχίας Κιν, η οποία γειτονεύει με την Ινδία, σύμφωνα με τη Save the Children (1).
Χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα στην ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη πόλη Σαντλάν, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων πριν ξεσπάσουν μάχες. Στην περιοχή δεν δρα το πυροσβεστικό σώμα. Οι φωτιές απείλησαν να καταστρέψουν όλη την πόλη. Η Κιν είναι επαρχία όπου ζουν εθνικές μειονότητες, ανάμεσά τους μεγάλος χριστιανικός πληθυσμός.
Η μη κυβερνητική οργάνωση εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την τύχη των περίπου 20 παιδιών που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη. Φοβάται πως εκατοντάδες ξύλινες κατοικίες καταστράφηκαν ή θα καταστραφούν. Επισήμανε πως πολλοί κάτοικοι διέφυγαν σε γειτονικά χωριά, ή πέρασαν τα σύνορα και προσέφυγαν στη γειτονική Ινδία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters
ΠΗΓΗ ONALERT.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου