Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Οι ανακρίβειες και οι αντιφάσεις στις απολογίες των αστυνομικών


Το κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ανήλικοι και άοπλοι Ρομά. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι στόχευαν τα λάστιχα...
Οι ανακρίβειες και οι αντιφάσεις στις απολογίες των αστυνομικών
Ισχυρίζονται ότι δεν επέβαινε στο όχημα ο 14χρονος που παραδόθηκε! 
● Ποια ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Δικαιοσύνη. 
● Οικογένεια 18χρονου θύματος: Προκλητική η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι αστυνομικοί. 
● Συνέντευξη Τύπου, στις 2 το μεσημέρι, από τους δικηγόρους της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη.

Χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος, οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός 16χρονου αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από συναδέλφους τους και υποστηρικτές που από νωρίς το πρωί τους επευφημούσαν έξω από τα δικαστήρια Πειραιά. Ρομά δεν υπήρχαν εκεί καθώς η κοινότητα ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της οικογένειας του θύματος να μη δημιουργηθεί ένταση. Ετσι οι αστυνομικοί άκουγαν μόνο να τους χειροκροτούν φωνάζοντας «Είστε ήρωες! Είμαστε μαζί σας!», σε ένα κλίμα πανηγυρικό, σαν να είχαν μόλις αθωωθεί αμετάκλητα, σαν να μη σκότωσαν ένα 18χρονο παιδί.

Η ανάκριση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθεί, η δικογραφία θα χρεωθεί σε εισαγγελέα που θα υποβάλει την πρότασή του στο Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό με τη σειρά του θα αποφανθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη. Η διαδικασία προβλέπεται μακρά και μέχρι τότε κανένας αστυνομικός δεν θα είναι προσωρινά κρατούμενος.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος (Ηλίας Γιαννόπουλος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη) έκαναν λόγο για μια «προκλητική απόφαση που ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων και για την επικινδυνότητα των δραστών».

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της «Ελλάν Πασσέ» (Πανεπιστημίου 56) και θα είναι παρούσα η οικογένεια του 18χρονου θανόντος Νίκου Σαμπάνη. Αυτό που ζητάνε από την κυβέρνηση και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι «να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι κατηγορούμενοι για κακούργημα αστυνομικοί και να μην επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια».

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο, ότι δεν είναι επικίνδυνοι, και κατά τις απολογίες τους στη 14η τακτική ανακρίτρια επέμεναν όχι μόνο ότι οι 36 κάλυκες δεν ήταν αποτέλεσμα ανθρωποκτόνου δόλου, αλλά και ότι δεν σκόπευαν καν να ανοίξουν πυρ εναντίον των επιβαινόντων στο όχημα. Αλλωστε, όπως λένε, δεν αντιλήφθηκαν ποιοι ήταν οι επιβάτες επειδή φορούσαν τις κουκούλες από τις ζακέτες τους. Τότε γιατί διαβίβαζαν στο κέντρο ότι καταδιώκουν αυτοκίνητο με τρεις Αθίγγανους;


Το περισσότερο αίμα βρέθηκε στα καθίσματα του συνοδηγού και όχι του οδηγού. Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι το θύμα ήταν στην πλευρά του συνοδηγού. Αλλά οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι σκότωσαν τον οδηγό και τον τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο από την πλευρά του συνοδηγού!

Στο ερώτημα γιατί άνοιξαν πυρ σε κατοικημένη περιοχή, ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε άμυνα και έπρεπε να προστατεύσουν συνάδελφό τους από τους επικίνδυνους ελιγμούς του αυτοκινήτου. Ομως, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από τις φωτογραφίες του αυτοκινήτου, την ιατροδικαστική έκθεση για το θύμα, την περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα, τις συνομιλίες των ομάδων ΔΙΑΣ με το Κέντρο της Αμεσης Δράσης και την κατάθεση του αστυνομικού που υποδεικνύεται από τους συναδέλφους του ότι βρισκόταν σε κίνδυνο ζωής.

Προκύπτει ότι ο νεκρός 18χρονος ήταν ο συνοδηγός (και όχι ο οδηγός) του αυτοκινήτου, ότι κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε (σε αντίθεση με την αρχική ανακοίνωση που έκανε λόγο για επτά τραυματίες) και ότι ο συνάδελφός τους όχι μόνο δεν κινδύνευε, αλλά υποστηρίζει ότι είχε καλυφθεί όταν έπεφταν οι πυροβολισμοί.

Τι άλλο ισχυρίζονται οι αστυνομικοί; Οτι ο 14χρονος που παραδόθηκε δεν ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και ότι οι Ρομά τον παρουσίασαν επειδή είναι ανήλικος για να επιβαρυνθεί η θέση τους! Ομως εκείνος δήλωσε: «Μόλις σταματήσαμε, βάλαμε τα χέρια ψηλά και μας πυροβόλησαν. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά κάναμε πίσω. Εγώ οδηγούσα. Ο φίλος μου που σκοτώθηκε ήταν 18 χρονώ και συνοδηγός. Βγήκα από το αυτοκίνητο στο γέμισμα (σ.σ. όσο τα γέμιζαν), πυροβόλησαν αλλά (σ.σ. οι σφαίρες) έπεσαν στον τοίχο».

Τα ερωτήματα που καλείται να διερευνήσει η Δικαιοσύνη είναι πολλά:

● Γιατί αγνόησαν οι επτά την εντολή του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ.;

● Γιατί έριξαν 36 σφαίρες εναντίον τριών ανήλικων και άοπλων;

● Γιατί αν, όπως λένε, σκότωσαν τον οδηγό, τον έβγαλαν από το κάθισμα του συνοδηγού;

● Γιατί είναι γεμάτη αίματα η πλευρά του συνοδηγού και όχι του οδηγού;

● Γιατί η αρχική ανακοίνωση ανέφερε επτά τραυματίες αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν διαβιβάσει ότι δεν είχε τραυματιστεί κανείς;

● Εχει ρατσιστικό κίνητρο η ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη;

«Εξοργιστική η ρητορική μίσους και διχασμού»


Βασίλης Πάντζος: Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»

Πρέπει πάνω απ’ όλα και όλοι μαζί να διασφαλίσουμε το αίσθημα της κοινωνικής ειρήνης μετά από ένα τόσο τραγικό και άγριο συμβάν. Από τη μεριά μας αυτό προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή και αυτό κάναμε και τη μέρα που οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Πειραιά, όταν απευθύναμε έκκληση να μη μεταβούν Ρομά στο σημείο. Ομως σε αυτό το κλίμα αγωνίας δεν βοηθάει το ότι δεν έχει ακουστεί μισή συγγνώμη από τους αστυνομικούς, ούτε από συναδέλφους τους, ούτε καν από τις μανάδες τους για το νεκρό παιδί· ούτε βοηθάνε οι δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ των κατηγορούμενων πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Προς τι οι πανηγυρισμοί και η ικανοποίηση; Ποιο είναι το έπαθλο; Ενας 18χρονος στο χώμα; Μια οικογένεια σε βαθύτατο πένθος; Η έλλειψη σεβασμού και ανθρωπιάς, η ρητορική μίσους και διχασμού εξοργίζει την κοινότητα των Τσιγγάνων. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και η αλήθεια θα λάμψει.

«Ρατσιστικός ο ισχυρισμός για τον 14χρονο που παραδόθηκε»


Αλεξάνδρα Καραγιάννη: Ειδική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην «Ελλάν Πασσέ», δικηγόρος της οικογένειας του θύματος

Πίσω από την προσπάθεια των αστυνομικών να παρουσιάσουν ότι δεν εμπλέκεται στο περιστατικό ο 14χρονος που παραδόθηκε, κρύβεται ακόμη ένα ρατσιστικό στοιχείο απέναντι στους Ρομά. Τι όφελος θα είχε ο οποιοσδήποτε να φορτώσει τέτοια κατηγορία σε ένα ανήλικο παιδί; Τι είναι τα παιδιά των Ρομά για να τα μπλέξουμε έτσι; Παράλληλα, ένα μεγάλο κομμάτι της Αστυνομίας επιχειρεί να παρουσιάσει τους αστυνομικούς ως θύματα, παρόλο που δεν έχουμε κανέναν τραυματία αστυνομικό αλλά έναν 18χρονο Ρομά νεκρό, έναν 16χρονο σοβαρά τραυματισμένο και ένα 14χρονο σε σοκ. Και ενώ η δικαστική διερεύνηση είναι μπροστά μας, αστυνομικοί -και όχι μόνο- πανηγυρίζουν λες και αθωώθηκαν οι επτά που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Ακούμε τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Βασίλη Ντούμα, να λέει ότι η απόφαση για μη προφυλάκιση των συναδέλφων του «λύνει τα χέρια της αστυνομίας» και αναρωτιόμαστε: Τους δίνει, δηλαδή, το δικαίωμα να κάνουν παρόμοιες ενέργειες; Να φοβόμαστε για τη ζωή μας σε περίπτωση που κάποιος ύποπτος διαφεύγει;
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου