Στις 6 Μαρτίου του 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 40 Mirage2000.
Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το κόστος της «αγοράς του αιώνα» ξεπερνούσε τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά ενώ η «αγορά του αιώνα» εξελίχτηκε σε ένα σήριαλ οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων. Οι σχετικές παραγγελίες συνοδεύτηκαν από «μπόνους» για τους «διαμεσολαβητές», τα οποία κατά καιρούς αποτιμήθηκαν από 15% έως και 20% του πραγματικού κόστους του προγράμματος.
1996 - 2000: «Awacs», εκσυγχρονισμός αεροσκαφών, νέα άρματα, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες και κανονιοφόροι, αλλά και αγορά «Πάτριοτ». Κόστος, πάνω από 11 δισ. ευρώ. Έτρωγαν και οι μεσάζοντες, έτρωγαν και οι Τζοχατζόπουλοι. 2001 - 2005: «Απάτσι», φρεγάτες, μεταφορικά ελικόπτερα και άλλα, αξίας πάνω από 2,2 δισ.
2006 - 2010: Τροχοφόρα, δορυφορικά συστήματα, εκπαιδευτικά αεροσκάφη, φρεγάτες, κόστους πάνω από 27 δισ. Τα παραπάνω είναι μόνο ένας πρόχειρος «απολογισμός» από τις προηγούμενες «αγορές του αιώνα», που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν κάνει, με τα ίδια κάθε φορά αφηγήματα περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας». Για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, μόνο την περίοδο 2010 - 2017 η Ελλάδα δαπάνησε περίπου 36 δισ. ευρώ, την ώρα που ο λαός τσακιζόταν από τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα.
Πέντε δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν στον Ελληνα φορολογούμενο οι 3+1 γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra και μάλιστα σε μια εποχή που «τρέχουν» εξοπλιστικά προγράμματα άνω των 10 δισ.
Mια συμφωνία που πρόκειται να κοστίσει πανάκριβα στον Έλληνα φορολογούμενο είναι αυτή που συνήφθη με τη Γαλλία για την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου Belharra και προαιρετικά ακόμη μίας, αφού το πιθανότερο είναι το κόστος να ξεπεράσει τα πέντε δισ. ευρώ.
Ποσό που εάν συνδυαστεί με τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκείνα που βρίσκονται στα σκαριά, είναι σε θέση να προκαλέσει ζαλάδα -εάν όχι πονοκέφαλο- στους φορολογούμενους αφού εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 δισ.
«Μετά βαΐων και κλάδων» ανακοινώθηκε χτες η περίφημη «αμυντική συμφωνία» Γαλλίας - Ελλάδας, η οποία εκτός από όλα τα άλλα περιλαμβάνει και ένα γενναίο εξοπλιστικό πακέτο, που θα πληρώσει μέχρι δεκάρας ο ελληνικός λαός στη γαλλική πολεμική βιομηχανία.
Για να λειάνει τέτοιες γωνίες και να στηρίξει τη συμφωνία, που προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της έχουν ξεκινήσει μια προπαγανδιστική επίθεση για την «αναγκαιότητα» και τα «οφέλη» από την ελληνογαλλική συμφωνία.
Λένε μεταξύ άλλων ότι οι γαλλικές φρεγάτες, τις οποίες θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, μεταβάλλουν τον συσχετισμό στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο σε βάρος της Τουρκίας και ότι έτσι ενισχύεται η άμυνα της χώρας. Λένε ψέματα. Τα εξοπλιστικά προγράμματα όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, δεν καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της άμυνας και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως από τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και τον ρόλο που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε αυτόν.
Η νέα δυσβάσταχτη εξοπλιστική αγορά που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι αποτελεί τεράστια πρόκληση. Η αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών και η κατασκευή 3-4 κορβετών απαιτούν πολλά δισεκατομμύρια, που έρχονται να προστεθούν στα υψηλότατα ποσά για τα 24 Ραφάλ, για τον εκσυγχρονισμό των F16 και την αγορά πλήθους πολεμικών συστημάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πελάτες των πολυεθνικών όπλων. Εξάλλου η Ελλάδα της κρίσης και της φτώχειας είναι τα τελευταία χρόνια και με κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η αγορά αυτή αποτελεί πρόκληση καταρχάς γιατί αφαιρεί πολύτιμους πόρους από τον ελληνικό λαό. Όταν θερίζει η πανδημία και το ΕΣΥ καταρρέει, όταν οι μαθητές στοιβάζονται στα σχολεία, όταν δεν επαρκούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ανύπαρκτης δασικής υπηρεσίας για να προστατευτούν τα δάση, όταν η φτώχεια, η ανεργία και η υπερεκμετάλλευση αποτελούν τους εφιάλτες λαού και νεολαίας, τότε το να ταΐζει η Ελλάδα (με δημόσιο χρέος 220%) τα μονοπώλια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και των άλλων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών είναι έγκλημα κατά των εργαζομένων.
Δεύτερο, το όργιο των εξοπλισμών δεν γίνεται για την «υπεράσπιση των συνόρων». Οι δυνατότητες αυτών των όπλων είναι για την ανοικτή θάλασσα και σαφώς η αγορά τους συνδέεται με τη διεκδίκηση των ΑΟΖ, των ενεργειακών κι εμπορικών δρόμων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και γενικότερα. Είναι το τίμημα που πληρώνει η εργατική τάξη και ο λαός στα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών που θέλουν αυξημένο κομμάτι από την λεία, σε ανταγωνισμό με το τουρκικό κεφάλαιο.
Τρίτο, τα πανάκριβα αυτά οπλικά συστήματα έρχονται να εξυπηρετήσουν ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και εκστρατείες, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ, στις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις τρέχουν να «καταταχτούν» για να αναβαθμίσουν τη θέση του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου, πάλι προς όφελος των ιδιοτελών τους συμφερόντων και με τη συναίνεση της αστικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των εθνικιστών.
Απ’ αυτή την άποψη τόσο η συμφωνία με την Γαλλία, όσο και εκείνη με τις ΗΠΑ που προετοιμάζεται και θα είναι αναβαθμισμένη (πενταετούς μάλλον διάρκειας) εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας σε νέες επιθετικές ιμπεριαλιστικές περιπέτειες (από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Μάλι), που φέρνουν θάνατο, φτώχεια και προσφυγιά.
Οι εξοπλισμοί δεν φέρνουν ειρήνη. Οι εξοπλισμοί φέρνουν ανταγωνισμό, φτώχεια, πόλεμο. Η υπεράσπιση της πατρίδας μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους χωρίς να ταΐζουμε τα αδηφάγα μονοπώλια των πολεμικών εξοπλισμών. Ακόμη και η σύγχρονη ιστορία των λαών έχει δείξει άλλους δρόμους.
Επιτακτική είναι η ανάγκη για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα, στηριγμένο στους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία, ενάντια στους εξοπλισμούς και τις επιθετικές αντιδραστικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία.
https://euforipediada.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου