Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Γαλλία: Στρατηγικά συμφέροντα σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό


Φώτο Αρχείου / Γαλλικό επιθετικό πυρηνικό υποβρύχιο Suffren (SSN 003) / Πηγή: NG
Η παρουσία του Γαλλικού Ναυτικού και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεών της στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό στέλνει μήνυμα προς «συμμάχους» και αντιπάλους ότι η Γαλλία έχει και τα όπλα να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα. Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο δόθηκε από την πρόσφατη κοινή άσκηση του Ιαπωνικού Ναυτικού με το Γαλλικό στη Νέα Καληδονία. Ταυτόχρονα η συνέντευξη του Ναυάρχου Πιέρ Βαντιέ (Pierre Vandier) Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Γαλλίας είναι αποκαλυπτική.
Κοινή πολεμική άσκηση με την Ιαπωνία με τα κανόνια στραμμένα – κυρίως – προς Κίνα
Φώτο Αρχείου / Αντιτορπιλικό κλάσης Asahi του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας (Maritime Self-Defence Force – JMSDF) JS Shiranui (DD-120)

Το αντιτορπιλικό κλάσης Asahi του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας (Maritime Self-Defence Force – JMSDF) JS Shiranui (DD-120) συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε άσκηση αεράμυνας με το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) ανοικτά της Νέας Καλυδωνίας. Πρόκειται για γαλλικό έδαφος που περιλαμβάνει δεκάδες νησιά στο Νότιο Ειρηνικό.

Άσκηση “Oguri Verny”: Σύμφωνα με δήλωση του Γαλλικού Ναυτικού, αυτή η κοινή εκπαίδευση είχε διάφορους στόχους όπως τη βελτίωση της τακτικής διαλειτουργικότητας, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων και κυρίως τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των θεμάτων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Στην περιοχή η Γαλλία και η Ιαπωνία – όπως δηλώνουν – συνεργάζονται για την προώθηση μιας ελεύθερης, ασφαλούς και ασφαλούς περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (!).

Με άλλα λόγια συνεργάζονται όσο τα οικονομικά τους συμφέροντα απειλούνται από την ραγδαία οικονομική άνοδο της Κίνας. Όπως απέδειξε η AUKUS (συμφωνία Αυστραλίας, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) με την οποία οι «σύμμαχοι» της Γαλλίας την «πέταξαν» έξω από πολεμικές παραγγελίες δισεκατομυρίων, αυτές οι «συνεργασίες» είναι τουλάχιστον προσωρινές.
Φώτο Αρχείου / Άσκηση ARC-21 με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στα ανοιχτά της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό / USS New Orleans (LPD 18), HMAS Parramatta (FFH 154), FS Tonnerre (L9014), JS Ōsumi / Πηγή: U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Justin J. Marty
Ναύαρχος Βαντιέ: Σκοπός η προβολή της Γαλλίας ως σημαντικού παίκτη στο Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό

Ο Ναύαρχος Βαντιέ έδωσε συνέντευξη (NAVAL NEWS) σχετικά με τις αποστολές του Γαλλικού Ναυτικού στον Ινδο-Ειρηνικό, τις πρόσφατες ασκήσεις και αποστολές στην περιοχή, όπως η ARC 21 με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, τις προκλήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα σχέδια εκσυγχρονισμού για τον γαλλικό στόλο του Ειρηνικού.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την πολεμική παρουσία της Γαλλίας χιλιάδες μίλια μακρυά από το Παρίσι τόνισε: «έχουμε κτήσεις, έχουμε εδάφη, έχουμε λιμάνια, υποδομές, αεροδρόμια» σε όλο τον ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Καθησυχάζοντας «φίλους» κι «εχθρούς» είπε: «Αυτό αποτελεί κάτι που σήμερα δεν απειλείται άμεσα».

Ξεκαθάριζοντας τον βασικό ανταγωνιστή της Γαλλίας στην περιοχή, την Κίνα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από την άλλη πλευρά, γινόμαστε μάρτυρες του πολλαπλασιασμού των οπλικών συστημάτων, ιδίως των κινεζικών, των οποίων η φιλοδοξία, το εύρος της απειλής, καθιστά σήμερα ικανά να ασκήσουν έναν πιθανό περιορισμό στις δραστηριότητες που διεξάγονται στην ανοικτή θάλασσα».

Δηλώνοντας παρόν στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στην περιοχή θύμισε τις δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν και Υπουργού Άμυνας: «Έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, η οποία στην πραγματικότητα παρουσιάζει τη συμβολή της Γαλλίας ως σημαντικού παίκτη, καθώς έχουμε εδαφικά δικαιώματα εκεί, ως συνεισφέροντες στην ασφάλεια και με τη φιλοδοξία, ιδίως όσον αφορά την Κίνα, να συνεργαστεί με αυτήν τόσο ως ανταγωνιστής όσο και ως εταίρος».
Χάρτης που απεικονίζει τις περιοχές ευθύνης των διοικήσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό / Πηγή: Ministere Des Armee

Δεν παρέλειψε, έμμεσα, να διαχωρίσει τη στάση της Γαλλίας από άλλους «συμμάχους» της όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επίσης ανταγωνίζεται, και κρατούν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. «Έτσι, η Κίνα», συνέχισε «παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Είναι παρόν στη Γαλλία, η Κίνα φέρνει την εμπορική ροή, εμπορευόμαστε με την Κίνα. Και από την άλλη πλευρά, η Κίνα δείχνει συμπεριφορές, ιδίως κοντά στα σύνορά της, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τις οποίες η Γαλλία δεν συμφωνεί. Ως εκ τούτου, η Γαλλία συμμετέχει στην προσπάθεια των δυτικών χωρών, χωρών της περιοχής, να καταδείξουν τη σημασία του σεβασμού των κανόνων της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, οι οποίοι είναι η αβλαβής διέλευση, η διέλευση, η ελεύθερη χρήση της ανοικτής θάλασσας και επομένως η καταπολέμηση της εδαφικοποίησης διεθνών θαλάσσιων περιοχών».
«Σύμμαχοι» κι ανταγωνιστές αναλόγως την περίσταση και την περιοχήΦώτο Αρχείου / Αερομεταφερόμενα στρατεύματα στο πλαίσιο της Άσκησης ARC-21 με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στην Ιαπωνία / Πηγή: U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Justin J. Marty

Οι «συμμαχίες» των καπιταλιστικών κρατών όσες αναμνηστικές φωτογραφίες και χαμόγελα κι αν προβάλουν γίνονται κουρελόχαρτα μπροστά στις μπίζνες. Δεν υπάρχουν «παραδοσιακοί εταίροι» στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Ο καπιταλιστής δεν έχει ούτε μπέσα ούτε πατρίδα. Οι ανταγωνισμοί εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι καινοφανές γεγονός. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ανταγωνισμοί μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας, Γαλλίας – Τουρκίας και Γαλλίας – ΗΠΑ (όπως κι άλλοι) έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κινητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καπιταλιστικές χώρες βρίσκονται ακόμη και σε πολεμικό ανταγωνισμό σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, ενώ σε άλλες τα ίδια κράτη μπορεί να συνεργάζονται, έστω προσωρινά.
Για τ’ αφέντη το ψωμί

Σε τελευταία ανάλυση οι λαοί είναι πάντα το μόνιμο θύμα αυτών των ανταγωνισμών. Ο Γαλλικός λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά την αναβάθμιση του Στόλου του Ειρηνικού της Γαλλίας που λίγο παραπάνω προεξοφλούσε με βοναπαρτισμό ο Γάλλος Ναύαρχος. Το χειρότερο ωστόσο είναι ο φόρος αίματος που πληρώνουν και θα πληρώνουν οι λαοί για… τ’ αφέντη το ψωμί.

Μαρκόνης
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου