Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Σκάνδαλο σεξουαλικών επιθέσεων στην αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου γυναικών


AP Photo/Ted S. Warren
Σαρωτικές είναι οι εξελίξεις στην Αμερικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Γυναικών μετά τις καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις από προπονητές σε αθλήτριες. Παραιτήθηκε η επικεφαλής της ομοσπονδίας, Λίζα Μπέιρντ, ενώ η FIFA ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έρευνα. Η Ομοσπονδία επίσης ανέστειλε την αγωνιστική του σαββατοκύριακου έπειτα από αίτημα των αθλητριών.

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη Τρίτη, όταν ο προπονητής της ομάδας Washington Spirit, Ρίτσι Μπερκ, απολύθηκε έπειτα από έρευνα εις βάρος του για λεκτική βία και ψυχολογική βία εις βάρος των αθλητριών της ομάδας. Δύο μέρες μετά ακολούθησε η απομάκρυνση του Πολ Ράιλι, προπονητή της ομάδας North Carolina Courage, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και επιθέσεις, με τη FIFA να ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του.

«Όποιος κριθεί ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση της θέσης του στο ποδόσφαιρο πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, να του επιβληθούν κυρώσεις και να απομακρυνθεί από το παιχνίδι», ανακοίνωσε η FIFA.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδίας από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «αυτή η εβδομάδα, και μεγάλο μέρος αυτής της ποδοσφαιρικής σεζόν, ήταν πολύ τραυματική για τις παίκτριές μας και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τον ρόλο που έχω παίξει. Λυπάμαι πολύ για τον πόνο που νιώθουν τόσοι άνθρωποι», είπε σημειώνοντας ότι παραιτείται. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όλοι στην Ομοσπονδία «θα εργαστούν για να μεταμορφώσουν την κουλτούρα αυτού του πρωταθλήματος, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν».

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κατέστησαν σαφές ότι η σεξουαλική παρενόχληση και η καταχρηστική συμπεριφορά ήταν κοινό μυστικό στη γυναικεία ομοσπονδία ποδοσφαίρου από την ίδρυσή της το 2012, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι των συλλόγων ούτε οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας έκανα αυτό που έπρεπε για να αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα.

Η εμβληματική αθλήτρια του αμερικανικού ποδοσφαίρου, η Μέγκαν Ραπινόε επέκρινε την ομοσπονδία μέσω ανάρτησης στο Twitter, όπου έγραψε ότι «ούτε μια φορά όλο αυτό το διάστημα δεν προστάτευσε τα σωστά άτομα. Άνδρες που προστατεύουν άνδρες που κακοποιούν γυναίκες».


Και πρόσθεσε: «Θα το ξαναπώ, άνδρες προστατεύουν τους άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες. Πρέπει να πέσουν κεφάλια», χαρακτηρίζοντας τους υπεύθυνους «τέρατα» και καλώντας τους να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους «αμέσως». Επίσης, με αναρτήσεις της στήριξε τα θύματα των επιθέσεων που μίλησαν.

 ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου