Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας-Αλγερίας με αφορμή δηλώσεις του Μακρόν


Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP
Ο πρεσβευτής της Αλγερίας στο Παρίσι ανακλήθηκε κατεπειγόντως για διαβουλεύσεις στο Αλγέρι, με αφορμή δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα Le Monde. Όπως υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, η Αλγερία μετά την ανεξαρτησία της οικοδομήθηκε «κεφαλαιοποιώντας τις μνήμες» της αποικιοκρατίας και τον πόλεμο, τις οποίες εκμεταλλεύεται και το «πολιτικο-στρατιωτικό σύστημα» της χώρας.

Είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, υποδεχόμενος απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας, μίλησε για «επίσημη ιστορία» που ξαναγράφτηκε «από την αρχή χωρίς να βασίζεται στην αλήθεια» αλλά στη «ρητορική μίσους εναντίον της Γαλλίας».

Το Αλγέρι, ανακαλώντας τον πρεσβευτή του, δεν έδωσε εξηγήσεις για τους λόγους ωστόσο η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένη, ήδη από την Τετάρτη, όταν ο Γάλλος πρέσβης στο Αλγέρι δέχθηκε επίσημη διαμαρτυρία της αλγερινής κυβέρνησης μετά την απόφαση του Παρισιού να μειώσει στο μισό τις βίζες που δίδονται σε Αλγερινούς που θέλουν να μεταβούν στην Γαλλία. Το Παρίσι ανακοίνωσε τη δραστική μείωση του αριθμού των αδειών εισόδου προς πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας επικαλούμενο την άρνηση των χωρών του Μαγκρέμπ να κινήσουν τις απαραίτητες προξενικές διαδικασίες για την επιστροφή των μεταναστών που απορρίπτονται από τη Γαλλία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλγερίας αναφέρει ότι ο πρεσβευτής ανακαλείται «για διαβουλεύσεις και σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση επί του θέματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου