Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Εντείνονται οι φόβοι στην αγορά ακινήτων της Κίνας, μετά την αθέτηση πληρωμών της Evergrande

AP Photo/Vincent Yu
Οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων που έχουν φορτωθεί με χρέη δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στις αγορές ομολόγων την Τρίτη, αφού ο κολοσσός του κλάδου, η Evergrande έχασε τον τρίτο γύρο πληρωμής ομολόγων και άλλοι προειδοποίησαν για αθετήσεις πληρωμών.
Μια σειρά κατασκευαστών έχει μπροστά της πιεστικές προθεσμίες πληρωμών πριν από το τέλος του έτους και με τη μοίρα της Evergrande να φαίνεται όλο και πιο ζοφερή, οι φόβοι αυξάνονται για μια ευρύτερη κρίση.

Ομολογιούχοι της Evergrande δεν έχουν λάβει επιταγές πληρωμών αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων που έπρεπε να γίνουν τη Δευτέρα, αν και δεν υπήρξε καμία έκπληξη αφού η εταιρεία είχε παραλείψει δύο άλλες πληρωμές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Evergrande δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Η εταιρεία τηρεί σιγή ασυρμάτου εδώ και εβδομάδες, ενώ οι αγορές μετρούν αντίστροφα μέχρι την προθεσμία της 18-19 Οκτωβρίου, όταν θα κηρυχθεί επίσημα σε στάση πληρωμών, εάν δεν έχει καταρρεύσει νωρίτερα.

«Είναι αρκετά σοβαρό τώρα και φαίνεται ότι θα είναι μακρά και εκτεταμένη διαδικασία», δήλωσε ο διευθυντής του fund Trium Capital με έδρα το Λονδίνο, Peter Kisler, για το θέμα της Evergrande και την ευρύτερη κρίση. «Δεν βλέπω την ανάκαμψη να είναι ιδιαίτερα υψηλή», είπε αναφερόμενος στο τι θα έπαιρναν οι κάτοχοι ομολόγων της Evergrande αν η εταιρεία διαλυθεί. «Νομίζω ότι 20 σεντς (για κάθε δολάριο της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων) είναι λίγο πολύ δίκαιο», είπε στο Reuters.

Τα προβλήματα έχουν ήδη επεκταθεί πολύ πέρα από την Evergrande.

Η μεσαίου μεγέθους αντίπαλος Fantasia επίσης αθέτησε μια πληρωμή και η Modern Land και η Sinic Holdings προσπαθούν να καθυστερήσουν προθεσμίες που πιθανότατα θα θεωρηθούν ως στάση πληρωμών από τους κύριους οίκους αξιολόγησης.

Η Sinic προειδοποίησε σήμερα πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα δάνειο «ελλείψει ρευστότητας». Η Sinic «προβλέπει ότι δεν θα διαθέτει αρκετή ρευστότητα» για να προβεί σ' αυτή την πληρωμή, ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της με σημερινή ημερομηνία.

Η εταιρεία θα πρέπει εξάλλου να αποπληρώσει ένα άλλο δάνειο 250 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο και στη συνέχεια 210 εκατ. τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η Sinic είχε βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου τον περασμένο μήνα, όταν η μετοχή της είχε χάσει 87% της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά τα προβλήματα της υπερχρεωμένης γιγάντιας εταιρείας ακινήτων Evergrande.

Η υπόθεση έκανε τον επικεφαλής της Sinic να χάσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Και η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει έκτοτε ανασταλεί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Πιεστικές προθεσμίες

Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι μέχρι το νέο έτος πρέπει να πληρωθούν ομόλογα Κινέζων κατασκευαστών ακινήτων αξίας τουλάχιστον 92,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βασικές ημερομηνίες και πληρωμές για φέτος είναι οι εξής, σύμφωνα με τον αναλυτή της Seaport Global, Himanshu Porwal:
15 Οκτωβρίου - Shimao (0813.HK) 820 εκατομμύρια δολάρια
15 Οκτωβρίου - Xinyuan 229 εκατομμύρια δολάρια
18 Οκτωβρίου - Sinic 244 εκατομμύρια δολάρια
27 Οκτωβρίου - Seazen Holdings 100 εκατομμύρια δολάρια
8 Νοεμβρίου - Central China Real Estate 400 εκατομμύρια δολάρια
18 Νοεμβρίου - Agile 200 εκατομμύρια δολάρια
18 Νοεμβρίου - Zhenro 200 εκατομμύρια δολάρια
3 Δεκεμβρίου - Ronshine China 150 εκατομμύρια δολάρια
7 Δεκεμβρίου - Kaisa 400 εκατομμύρια δολάρια
17 Δεκεμβρίου - Fantasia 249 εκατομμύρια δολάρια

Ο τομέας ακινήτων στην Κίνα, αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομίας σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις και είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας στη χάραξη πολιτικής του Πεκίνου.

«Βλέπουμε περισσότερες στάσεις πληρωμών αν το πρόβλημα ρευστότητας δεν βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε σε σημείωμά της η μεσιτική CGS-CIMB, προσθέτοντας ότι οι κατασκευαστές με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα θα δυσκολευτούν πολύ να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη αυτή τη στιγμή.

εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου