Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Αυτά είναι τα Βασικά Δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή-Όλοι να τα διαβάσουμε-Μαζί να παλέψουμε και να τα Υπερασπίσουμε


Παραθέτουμε μερικά από τα βασικά δικαιώματα του στρατιώτη. 

Κανένας κανονισμός, διαταγή και κανένας αντίθετος νόμος δεν μπορούν να τα απαγορεύσουν, διότι προβλέπονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που υπερισχύουν των νόμων και φυσικά των διαταγών του κάθε καραβανά.

Οι στρατιώτες ορκίζονται να “φυλάττουν πίστη στην πατρίδα”. Επίσης η αναγκαστική εργασία απαγορεύεται με βάση το άρθρο 22 του Συντάγματος και το 4 της ΕΣΔΑ. Μία εξαίρεση είναι και η άμυνα του κράτους. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται στους στρατιώτες εργασία που δεν έχει σχέση με την άμυνα της Ελλάδας, όπως συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών, υπηρεσία σε κέντρα κράτησής τους, συμμετοχή στην άμυνα της Κύπρου ή άλλες αποστολές στο εξωτερικό, συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, υπηρέτηση στελεχών σε ΚΑΑΥ και Λέσχες, προκειμένου να κάνουν πάμφθηνες διακοπές, γεύματα και γλέντια, και οποιαδήποτε πολιτική υπηρεσία όπως σε ασφαλιστικά ταμεία, στις αναδασώσεις ή οπουδηποτε δεν σχετίζεται με την άμυνα. 

Βγαίνουμε παραπονούμενοι δηλώνοντας την αντίρρησή μας στη συμμετοχή επικαλούμενοι τα παραπάνω άρθρα και το όρκο. Αναδεικνύουμε έτσι τη συμμετοχή του στρατού σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα αλλά μόνο με την επίθεση του κράτους σε δικαιώματα ανθρώπων, την επέκτασή του στα διεθνή ύδατα και διεκδίκηση Ζωτικού Χώρου, συμβόλαια από την Ανοικοδόμηση κρατών που καταστρέφουν οι βρώμικοι πόλεμοι τους σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

Οι στρατιώτες σύμφωνα με το άρθ. 10 παρ. 1 του Συντάγματος δικαιούνται να αναφέρουν παράπονά τους στη διοίκηση. 

Το Σύνταγμα δεν εξαρτά το δικαίωμα αυτό από προηγούμενη άδεια. Το πολύ πολύ ο διοικητής και ο λοχαγός μπορούν να ενημερωθούν ότι κάποιος θα βγει στην αναφορά. Δεν μπορούν να το απαγορεύσουν, ούτε υπό μορφή πρότασης, ούτε με  δικαιολογία ότι τάχα αυτό που απασχολεί το στρατιώτη δεν μπορεί να αποτελεί νόμιμο παράπονο ή αίτημα. Η απόκρυψη παραπόνου κατώτερου αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα του ανώτερου. Ζητώ ό,τι επιθυμώ.

Οι στρατιώτες απολαμβάνουν βάσει του άρθ. 13 του Συντάγματος θρησκευτική ελευθερία. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αρνηθεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή, όπως προσευχές, εκκλησιασμός, θρησκευτικά αγήματα, επιτάφιος, θρησκευτική ορκωμοσία, αλλά και να αποδώσει τιμές σε θρησκευτικά σύμβολά. 

Αρνηθείτε. Είναι νομικά το ίδιο με το να αποδίδει τιμές ένας Χριστιανός στο σατανά. Επειδή όλα αυτά αποτελούν θρησκευτικές/ λατρευτικές πράξεις, γι αυτό δεν θα το έκανε. Δικαιούται να μη συμμετέχει και δεν υποχρεούται να απαντά στο γιατί, παρά μόνο να επικαλείται τη συνείδησή του. Το πού κι εάν πιστεύει είναι προσωπικό δεδομένο, όπως έχει νομολογηθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι με βάση το άρθ. 20 του Συντάγματος ο στρατιώτης δικαιούται να προσφύγει στα δικαστήρια οποτεδήποτε, για το οτιδήποτε και δίχως δυσμενείς συνέπειες. Τις διαφορές λύνουν τα δικαστήρια, όταν δεν μας αρέσει η λύση που έδωσε το κράτος ή ο διοικητής. 

Άμα επιλέξει ο στρατιώτης μπορεί να κάνει μήνυση στο λοχαγό, το διοικητή, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ή και τον Υπουργό (μάλιστα στελέχη έχουν κάνει μήνυση σε πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ).

Ο στρατιώτης δικαιούται να δημοσιεύει κείμενα ακόμα και κριτικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, επώνυμα ή ανώνυμα και να δημοσιεύει τα παράπονά του στον τύπο, το Σπάρτακο, ή οπουδηποτε επιθυμεί. 

Υπάρχει ελευθερία έκφρασης και συνδικαλισμού, όπως και στα στελέχη. Η προηγούμενη άδεια που προβλέπουν κάποιοι κανονισμοί για να προβεί στρατιωτικός σε δηλώσεις έχει πολλάκις κριθεί αντισυνταγματική από τα δικαστήρια. 

Φυσικά, ο στρατιώτης δικαιούται να πηγαίνει σε πορείες και διαδηλώσεις. Ο δρόμος, ο αγώνας, η δημοσιότητα, είναι οι καλύτερες δίκες για την άμεση λύση των προβλημάτων σας.

Ο στρατιώτης έχει τιμή και αξιοπρέπεια. Οποιαδήποτε διαταγή με μορφή τιμωρίας εκτός από τις νόμιμες ποινές είναι παράνομη και το στέλεχος που τη δίνει διώκεται ποινικά (άρθρα 72 και 73 στρατιωτικού ποινικού κώδικα). 

Καψόνι είναι οποιαδήποτε σωματική ή ψυχολογική δοκιμασία είτε με τη μορφή ποινής είτε για “σπάσιμο του τσαμπουκά”. Ακόμα και το απλό τρέξιμο και το ξύπνημα εκτός συναγερμού. Τρέχουμε μόνο όταν υπάρχει στο πρόγραμμα γυμναστική. Αυτά ισχύουν και για τις ειδικές δυνάμεις, τη Προεδρική Φρουρά και παντού. Το ότι συναινέσατε να πάτε δεν σημαίνει συναίνεση στο καψόνι, σε παράνομες διαταγές και την παραβίαση του Συντάγματος. 

Η χειρότερη μορφή καψονιού είναι το συλλογικό για ατομικά παραπτώματα. 

Δικαιούται επίσης φαγητό επαρκούς ποσότητας και ποιότητας και καλές συνθήκες υγιεινής και θέρμανσης, ιατρικής περίθαλψης και, γενικότερα, διαβίωσης. Εάν δεν του αρέσει οτιδήποτε, δικαιούται όπως είπαμε να το ζητήσει στην αναφορά είτε είναι εύλογο το αίτημά του είτε όχι.

Ο στρατιώτης δικαιούται τις φοιτητικές, αγροτικές, κανονικές και οποιαδήποτε άλλη άδεια και βέβαια τις τιμητικές που του έχουν ταχθεί για συμμετοχή σε δραστηριότητες. Δικαιούται κατ' εξαίρεση μετάθεση από την αρχή, αν είναι στους δικαιούχους. 

Δεν δικαιούται να βάζει βύσματα,  να χώνει άλλους, να γίνεται τσάτσος και καρφί, διότι παραβιάζει την ισότητα που προβλέπεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος.

Ο στρατιώτης δικαιούται να μην εκτελεί παράνομες διαταγές και συνεπώς και διαταγές που παραβιάζουν δικαιώματά του, αφού είναι παράνομες και μάλιστα αντισυνταγματικές. 

Η στρατιωτική πειθαρχία και οι διαταγές δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση στρατιώτη επειδή άσκησε δικαιώματά του αποτελεί πειθαρχικό ή και ποινικό αδίκημα και πρέπει να αναφέρεται.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου