Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν έφεραν την άνοιξη αλλά αστάθεια στα δυτικά Βαλκάνια

▸ «Υποστηρίζω πλήρως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό. Μην χάνετε την πίστη σας, έχετε διανύσει μεγάλη απόσταση, πετύχατε μεγάλη πρόοδο. Έχετε την υποστήριξη πολλών φίλων στην ΕΕ». Αυτά τα… ενθαρρυντικά λόγια έλεγε μόλις ένα μήνα πριν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τα Σκόπια, έχοντας δίπλα της τον κλυδωνιζόμενο Ζόραν Ζάεφ,σε μια προσπάθεια να τον στηρίξει απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, βρίσκονται εδώ και χρόνια σε μια πορεία ικανοποίησης των δημοσιονομικών κριτηρίων της ΕΕ, με τον λαό να έχει χορτάσει από υποσχέσεις για τα οφέλη που υποτίθεται πως θα έχει, αλλά στην πράξη να βλέπει επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και την ενταξιακή πορεία παγωμένη.

Η ταπεινωτική για τον λαό της χώρας συμφωνία των Πρεσπών ήρθε με «δέλεαρ» την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στο βάθος την είσοδο στην ΕΕ. Ωστόσο, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αντί να ενισχύσει την ασφάλεια και τη συνοχή της χώρας, οδήγησε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών και ενίσχυση του εθνικισμού και των αποσχιστικών τάσεων.

Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορεία της πολιτικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία, αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Όπως άλλωστε δήλωσε σχετικά ο Νίκος Δένδιας, οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν. Άλλωστε και ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι έκανε μία δήλωση που ουσιαστικά αποδέχεται την ισχύ της Συμφωνίας,

Η αντιπολίτευση υπό το VMRO κατάθεσε σήμερα Τρίτη πρόταση μομφής κατά του Ζόραν Ζάεφ από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας δεν υπέβαλλε την παραίτησή του όπως είχε δηλώσει μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές. Τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» (12 βουλευτές) και «BESA» (3 βουλευτές) καθώς και η διασπασμένη μετά την αποχώρηση της αριστερής της τάσης «Levica» (Αριστερά – 2 βουλευτές) φαίνεται πως στηρίζουν την πρόταση μομφής κατά Ζάεφ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στον εξωραϊσμό της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία θεωρεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής, χωρίς κανένα στοχασμό για τις αρνητικές της πλευρές. Η ΝΔ μιλάει με «διπλή γλώσσα». Στην πράξη υπερασπίζεται τη συμφωνία με νύχια και με δόντια, πετώντας και κάποιες εθνικιστικές κορόνες για ικανοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίο. Ο Γιάννης Οικονόμου σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για …δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής της καθυστέρησης κύρωσης των εφαρμοστικών μνημονίων της συμφωνίας των Πρεσπών.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου