Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Μια ολόκληρη σερβική πόλη καλυμμένη από κόκκινη σκόνη, με τον καρκίνο να θερίζει

AP Photo/Darko Vojinovic
Το χωριό Ράντινακ των 5.428 κατοίκων στο δήμο Σμεδέρεβο της κεντρικής Σερβίας έχει δει τα ποσοστά καρκίνου να τετραπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία. Ένα στρώμα παχιάς κόκκινης σκόνης προερχόμενης από παρακείμενο εργοστάσιο χάλυβα κινεζικών συμφερόντων καλύπτει μόνιμα την περιοχή, 45 χλμ. έξω από το Βελιγράδι.

Πλέον, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πετύχουν είτε συμμόρφωση των ιδιοκτητών της επιχείρησης με την σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία ή το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία του 70χρονου Ζοράν, καρκινοπαθή, ο οποίος μιλάει με προσθετική φωνής μετά από εγχείρηση αφαίρεσης λάρυγγα στην οποία υποβλήθηκε. Οι κάτοικοι, λέει, αναγκάζονται να απλώνουν τα πλυμένα ρούχα τους εντός του σπιτιού ή να χρησιμοποιούν ξύδι για να καθαρίσουν τη σκόνη από τα αυτοκίνητά τους.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο χωριό Ράντινακ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής υγειονομικής αρχής, το 2019 καταγράφηκαν 6.866 περιστατικά καρκίνου σε πληθυσμό 100.000 κατοίκων, συγκριτικά με 1.738 το 2011.

Η διοίκηση του εργοστασίου κινεζικής ιδιοκτησίας ισχυρίζεται ότι έχει επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη δραστηριότητα του από τότε που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, πέντε χρόνια πριν.

«Όλοι είμαστε πολίτες του Σμεδέρεβο. Πιστεύετε ότι θα δουλεύαμε υπό αυτές τις συνθήκες εις βάρος της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας;», σημείωσε στέλεχος του εργοστασίου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση τριών καινούριων παραγωγικών μονάδων μέχρι το 2022 θα μειώσει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως το χαλυβουργείο είναι υπεύθυνο για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου.

Όμως, υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος αντιτείνουν ότι το εργοστάσιο αποτελεί κλασική περίπτωση της παράβασης οποιασδήποτε περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λογική που εφαρμόζει πιστά η Κίνα. Μάλιστα, ένας ακτιβιστής σημείωσε ότι οι έρευνες των περιβαλλοντικών οργανώσεων δείχνουν υψηλή συγκέντρωση βαριών μετάλλων στην ατμόσφαιρα, με την ποιότητα του αέρα να βρίσκεται κάτω από τα επιτρεπτά για την υγεία ευρωπαϊκά όρια για 120 μέρες το χρόνο.»

Πάντως, το Βελιγράδι δήλωσε ότι σκοπεύει να βάλει φρένο στη ρύπανση των κινεζικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου