Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Με αστυνομικά μέτρα προσπαθούν Γαλλία και Βρετανία να προλάβουν τα ναυάγια στη Μάγχη


Κεριά στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα νερά της ΜάγχηςAP Photo/Rafael Yaghobzadeh
Με αστυνομικά μέτρα προσπαθούν Γαλλία και Βρετανία να προλάβουν τα ναυάγια στη Μάγχη
efsyn.gr
Σε διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας έχει εξελιχθεί το τραγικό ναυάγιο στα νερά της Μάγχης, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που προσπάθησαν να περάσουν από το Καλέ απέναντι. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι η Γαλλία είναι αυτή που πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.

Την ώρα που έχει ανοίξει διάλογος για το αν πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία για να βοηθήσει στην αποτροπή των πλοιαρίων με τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα ταξίδια στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι για την κατάσταση αυτή φταίει η παράνομη αγορά εργασίας που ελκύει τους ανθρώπους στη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να παίρνει πίσω στη Γαλλία τους μετανάστες που φτάνουν στην Αγγλία.

«Προτείνω να εφαρμόσουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής, που θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη» αναφέρει ο Τζόνσον σε μια επιστολή του προς τον Μακρόν, την οποία ανάρτησε στο Twitter.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσιάζει επίσης τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο χώρες για να αποφευχθούν οι θάνατοι ανθρώπων στη Μάγχη. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κοινές περιπολίες, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις σκαφών από τις γαλλικές ακτές, η χρήση αισθητήρων και ραντάρ, η συμφωνία επανεισδοχής στη Γαλλία αλλά και μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η Πρίτι Πατέλ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να βρεθεί σύντομη λύση στο πρόβλημα με τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν τη Μάγχη, ωστόσο επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να στείλει πίσω στη Γαλλία αστυνομία για να βοηθήσει τις εκεί αρχές.

Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ερωτήσεις βουλευτών, τόσο Εργατικών όσο και Συντηρητικών, που αναρωτήθηκαν αν η υπουργός είναι έτοιμη να δει κι άλλες ανάλογες τραγωδίες και αν εξαρτάται από τη Γαλλία για να σταματήσουν τα ταξίδια των μεταναστών από τη Γαλλία.

Η Πρίτι Πατέλ επικαλέστηκε την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές μέσω της Μάγχης.

Ωστόσο, η πρόταση για αύξηση της αστυνομικής δύναμης με Βρετανούς στο Καλέ, ως μέτρο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς τη Βρετανία, χαρακτηρίστηκε «τρελή» από τον βουλευτή Πιερ-Ανρί Ντιμόντ, που τόνισε ότι αυτό «δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».

Οι υπουργοί Εσωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, Πατέλ και Νταρμανέν, μίλησαν σήμερα και αποφασίστηκε ότι η Πρίτι Πατέλ θα πάκει στο Παρίσι την Κυριακή, ενώ ανακοινώθηκε ότι ήδη Βρετανοί αστυνομικοί κατευθύνονται προς τη Γαλλία.

Ωστόσο, στη Βρετανία, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Νικ Τόμας-Σίμοντς, υποστήριξε ότι μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι να δημιουργηθούν ασφαλέστεροι μεταναστευτικοί δρόμοι και διαδικασίες ασύλου στη Βρετανία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Τζόνσον να επανεφαρμόσει το πρόγραμμα επανένωσης οικογενειών προσφύγων και την επανεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βρετανία.

Η Πατέλ υποστήριξε ότι έχει κάνει προτάσεις στη γαλλική κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά την επανένωση οικογενειών και τη φροντίδα των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου