Πυρά αστυνομικών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Νησιά Σολομώντα
efsyn.gr
«Παρέμβαση ξένων δυνάμεων» βλέπει ο πρωθυπουργός των Νησιών του Σολομώντα πίσω από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν εμπρησμοί και λεηλασίες, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν έλλειψη κυβερνητικών υπηρεσιών και λογοδοσίας, διαφθορά και εργάτες από το εξωτερικό που παίρνουν θέσεις εργασίας.
Οι αρχές εξαπέλυσαν πυρά για να απωθήσει διαδηλωτές που αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού, Μανάσε Σογκαβάρε. Αστυνομικοί κατάφεραν να τους διαλύσουν το πλήθος απωθώντας το προς το κέντρο της πόλης.
Οι διαδηλωτές, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης. Χιλιάδες άνθρωποι, ορισμένοι οπλισμένοι με τσεκούρια και μαχαίρια, επιτέθηκαν στην κινεζική συνοικία, σε καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις.
Τα νέα επεισόδια καταγράφονται παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε πως άρχισε να αναπτύσσει ειρηνευτική αποστολή στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους του Ειρηνικού.
Οι ταραχές άρχισαν προχθές, όταν εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αξιώνοντας ο Σογκαβάρε να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Κατόπιν έκαναν έφοδο στην κινεζική συνοικία στη Χονιάρα, που έχει κάπου 80.000 κατοίκους. Πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα και λεηλάτησαν καταστήματα, ώσπου επενέβη η αστυνομία και τους απώθησε με εκτενή χρήση δακρυγόνων.
Νέες επεισόδια έγιναν χθες ωθώντας την Αυστραλία να ανακοινώσει πως αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη. Τα πρώτα μέλη της αναπτύχθηκαν επί του πεδίου τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μερικές ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε στην Καμπέρα ο Σογκαβάρε να παρασχεθεί συνδρομή στην κυβέρνησή του.
Όλα γίνονται με φόντο τη διένεξη ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα, που «ανησυχεί» για τα συμφέροντά της στο αρχιπέλαγος. Τα Νησιά του Σολομώντα, που από το 1983 διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αποφάσισαν το 2019 να τις διακόψουν και να αναγνωρίσουν την Κίνα.
Ο ασιατικός γίγαντας, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία του παρότι δεν ελέγχει το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, θέτει αυτή την προϋπόθεση για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη.
Τι υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
Η απόφαση της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα όμως προκάλεσε έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που είχε αποκτήσει στενές σχέσεις με την Ταϊπέι.
Ο πρωθυπουργός, που επέβαλε μάταια απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες στη Χονιάρα , αναφέρθηκε ειδικά στους πολίτες από το νησί Μαλέιτα, όπου πολλοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από την κυβέρνησή του. «Θλίβομαι για τον λαό μου στη Μαλέιτα διότι του λένε εσκεμμένα ψέματα», δήλωσε στο αυστραλιανό ABC.
«Οι ίδιες χώρες που χειραγωγούν τον κόσμο στη Μαλέιτα είναι αυτές που δεν θέλουν να έχουμε σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που αποθαρρύνουν τα Νησιά του Σολομώντα να συνεχίσουν αυτές τις διπλωματικές σχέσεις και να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της επαρχίας Μαλέιτα, Ντάνιελ Σουιντάνι, κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τον πρωθυπουργό ότι είναι άνθρωπος του Πεκίνου, καταγγέλλοντας πως επιλέγει να «βάλει ξένα συμφέροντα πάνω από αυτά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντα». «Ο κόσμος δεν είναι τυφλός, δεν θέλει να τον εμπαίζουν άλλο», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανέφερε χθες πως αποδέχτηκε το αίτημα του ομολόγου του να σταλούν κάπου 100 αστυνομικοί και στρατιώτες. «Σκοπός μας είναι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια», διαβεβαίωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου