Το Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ» που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021 στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στο επίκεντρο του βρίσκονται τα στρατηγικά κρατικά και ιμπεριαλιστικά επίδικα, η Αρχιτεκτονική Πολέμου που οικοδομούν οι δυτικές δυνάμεις στην περιοχή και τα σύγχρονα δόγμα Πολέμου/Καταστολής. Δόγματα που στοχοποιούν τις Ασύμμετρες λεγόμενες Απειλές.
Γράφαμε σε πρόσφατη ανάλυση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Η ελληνική αστική τάξη κινείται στο πλαίσιο των σύγχρονων δογμάτων ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων άμυνας-ασφάλειας περιγράφοντας μια διαρκή κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης, με συναντίληψη για τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό.
Ποντάρουν, λοιπόν, σε ένα διαρκές αφήγημα προστασίας των επενδύσεων, της ιδιοκτησίας και του έθνους, τα οποία κινδυνεύουν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (εργαζόμενοι, μετανάστες, Ρομά) και τα κινήματά τους, (εργατικά και κοινωνικά κινήματα), από φυσικά φαινόμενα (πανδημία, πυρκαγιές, σεισμοί και πλημμύρες) και από τα κράτη της γύρω περιοχής με πρωταγωνιστή την Τουρκία.
Το συνέδριο οργανώνεται από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ , υπό την αιγίδα του ΥΕΘΑ και αποτελεί ένα διεθνές forum συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης κρίσεων, στο πλαίσιο, των επικίνδυνων για τους λαούς, ιμπεριαλιστικών δογμάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Στο συνέδριο συμμετέχει πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ανώτατου και ανώτερου βαθμού, εκπρόσωποι Κρατών, Διεθνών Οργανισμών όπως ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών, καθώς και ενδιαφερόμενοι από σχετικούς με το αντικείμενο φορείς (Υπουργεία, Γενικά Επιτελεία, Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα κλπ.).
Ως σκοπός του Συνεδρίου, όπως αυτός προσδιορίζεται από το ΓΕΕΘΑ, είναι η ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια, με έμφαση στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και η παρουσίαση Στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους.
Επίσης, το Συνέδριο διερευνά τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας για στενότερη συνεργασία, με σκοπό την πρόληψη των συγκρούσεων και τον αποτελεσματικό χειρισμό κρίσεων.
Χαιρετισμούς προβλέπεται να απευθύνουν ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο πρόεδρος της Βουλής και ο Γ. Διευθυντής της Γ. Διεύθυνσης εθνικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων του ΥΕΘΑ Κ. Μπαλωμένος.
Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. ΠάΪατ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Μ. Σχοινάς, ο πρέσβης της Σερβίας, ο Ιταλός ναύαρχος διοικητής της επιχείρησης “Irini”, άλλοι αξιωματούχοι από την ΕΕ και το Ισραήλ, Έλληνες πρέσβεις και καθηγητές διεθνών σχέσεων.
Θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
– Οι σύγχρονες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια
– Ανταγωνισμοί στον τομέα της ενέργειας
– Απειλές και προκλήσεις στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Αν. Μεσογείου. Στρατηγικές ολιστικής προσέγγισης για αντιμετώπιση τους
Σημειώνεται, ότι το συνέδριο άρχισε να διοργανώνεται από το 1996, ουσιαστικά ως ετήσιο ΝΑΤΟϊκό σεμινάριο, «για την υποβοήθηση των προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης».
Σταδιακά μετεξελίχθηκε σε συνέδριο με διευρυμένη συμμετοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου