Σύμφωνα με δημοσίευμα από το la-croix.com «το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου ηγείται μιας αποστολής που θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, το αδίκημα των «ψευδών ειδήσεων» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.
«Μια διάταξη που θυμίζει χούντα των συνταγματαρχών», είπε η ΕΣΗΕΑ. Το μεγαλύτερο σωματείο μέσων ενημέρωσης της Ελλάδας είχε πραγματοποιήσει ανεπιτυχώς εκστρατεία αυτό το φθινόπωρο κατά της τροποποίησης των «ψευδών ειδήσεων» στον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 11 Νοεμβρίου. Στο εξής, η διάδοση ψευδών ειδήσεων «που προκαλούν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» ή που θα μπορούσαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία, τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ή τη δημόσια υγεία» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια. Η χούντα το 1969 εισήγαγε αυτή την έννοια των ψεύτικων ειδήσεων που πιθανόν να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, υπενθύμισε με αγανάκτηση η ένωση των ΜΜΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Αυτό το άρθρο είναι τόσο γενικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα», καταγγέλλει η Eva Cossé, επικεφαλής της ΜΚΟ Human Rights Watch στην Ελλάδα. «Η διερεύνηση και η ομιλία για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε φυλάκιση», είπε.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν από την πλευρά τους τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να «καταγγείλουν έντονα τον νέο ποινικό κώδικα» και «να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει».
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στη δολοφονία του δημοσκογράφου Γιώργου Καραϊβάζ:
«Εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα στις 9 Απριλίου. Ήταν ειδικός στην έρευνα εγκληματικών υποθέσεων ,ερευνούσε τη μαφία και τα σκάνδαλα που έπλητταν μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο στη συνέχεια περιγράφει το επεισόδιο που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την δημοσιογράφο Ingeborg Beugel, από την Ολλανδία.
Τέλος γίνεται αναφορά στα όσα αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.
«Οι διαψεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες των διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου που συγκεντρώθηκαν στον μηχανισμό Ταχείας Αντίδρασης για την Ελευθερία των Μέσων Ευρωπαϊκής Ένωσης (MFRR) που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Το MFRR αποφάσισε να ξεκινήσει μια διερευνητική αποστολή κατά το πρώτο εξάμηνο του Δεκεμβρίου στην Ελλάδα για να «αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».
«Η Ελλάδα παίρνει τον δρόμο της Ουγγαρίας»
«Η Ελλάδα οδεύει προς την Ουγγαρία», επισημαίνει η Εύα Κοσέ. Η RSF έκανε μια ζοφερή αξιολόγηση την περασμένη άνοιξη για την επιθυμία της Συντηρητικής κυβέρνησης να «ελέγχει αυστηρά τη διάδοση των πληροφοριών», αναφέροντας μια σειρά από μελανά σημεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου