Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Με μπαράζ επαφών συνεχίζεται το παζάρι για Ουκρανία και «εγγυήσεις ασφαλείας»


Φώτο Αρχείου / Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Με απειλές, «κόκκινες γραμμές» και «προειδοποιήσεις» προετοιμάζεται το έδαφος για τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία και τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη, στις οποίες θα ηγηθούν ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, και η Αμερικανίδα ομόλογός του, Γουέντι Σέρμαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, στις 12 Γενάρη θα γίνει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στις Βρυξέλλες, ενώ την επομένη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) – μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα παζάρια για μια «διευθέτηση» στην Ουκρανία, για την παραπέρα εξάπλωση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και για μια «προβλέψιμη σχέση» Δύσης – Ρωσίας αναμένονται σκληρά, καθώς οι ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί των δύο πλευρών καθιστούν την Ανατολική Ευρώπη ένα «καζάνι που βράζει», με αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, ενώ παράλληλα επιδρούν πολύμορφα η ραγδαία άνοδος της Κίνας και η μετατόπιση του κέντρου βάρους του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού προς την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Σχολιάζοντας τη σχεδόν ωριαία συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως «οι οποιεσδήποτε συνομιλίες διεξάγονται με έναν μοναδικό σκοπό, να επιτευχθεί συμβιβασμός, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις αρχών ο ένας του άλλου».

«Πεπεισμένος» ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας «αποτελεσματικός ρωσοαμερικανικός διάλογος», σύμφωνα με τα «εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας», δήλωσε ο Πούτιν στο πρωτοχρονιάτικο τηλεγράφημά του προς τον Μπάιντεν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πάντως πως η Ρωσία θα διαπραγματευτεί σκληρά, με τον ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, να αποκλείει οποιαδήποτε «παραχώρηση» και το Κρεμλίνο να απαιτεί «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα επιδιώξουμε σταθερές νομικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας από την αμερικανική πλευρά, δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κινηθεί προς τα ανατολικά και ότι οπλικά συστήματα που απειλούν τη Ρωσία δεν θα αναπτυχθούν κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν ορισμένες ρωσικές αξιώσεις «απαράδεκτες».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα, Γ. Ουσακόφ, οι ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι διμερείς συνομιλίες μέσα στον Γενάρη.

Καθησυχαστικός απέναντι στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο Μπάιντεν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, την Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως «τίποτα» δεν θα αποφασιστεί «για εσάς χωρίς εσάς». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα αντιδράσουν αποφασιστικά» σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και πως παραμένουν δεσμευμένες στην υπεράσπιση της «εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας.

«Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη» από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι συζήτησαν για «τις ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης». Εκανε ακόμη λόγο για σχέση «ιδιαίτερης φύσης» μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου.

Στο μεταξύ, πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις γύρω από την Ουκρανία επιδιώκει να αναλάβει η Γερμανία, η οποία μαζί με Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία συμμετέχει στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για τη διευθέτηση στο Ντονμπάς.

Μεθαύριο, Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Βερολίνου, θα έχουν συνομιλίες οι σύμβουλοι των κυβερνήσεων Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, με τον σύμβουλο του Γερμανού καγκελαρίου, Γ. Πλότνερ, να σημειώνει πως «η ουκρανική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διπλωματίας».
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου