Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κοροϊδία των πολιτών το πανηγυρικό πλαφόν στην τιμή των τεστ από την κυβέρνηση – Η ίδια εταιρεία έχει στην Ελλάδα υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση με αλλού

Γεωργία Κριεμπάρδη
Κοροϊδία των πολιτών το πανηγυρικό πλαφόν στην τιμή των τεστ από την κυβέρνηση – Η ίδια εταιρεία έχει στην Ελλάδα υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση με αλλού
«Έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπης» υποστήριξε προσφάτως ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων. Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται καθημερινά σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για διενέργεια test. Self test που μετατρέπονται σε rapid αν βάλεις τον στυλέο βαθιά στη μύτη, όπως μας πληροφόρησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και σε κάθε περίπτωση test το κόστος των οποίων χρεώνεται ο πολίτης. Κόστος που είναι πολύ μικρότερο σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και το χρεώνεται το κράτος. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπου τονίζει ότι η μείωση των τιμών, θα φέρει μείωση της ποιότητας. Μιλώντας στο ΤΡΡ ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, σημείωσε σχετικά: «Δεν ξέρω πού αποσκοπεί αυτή η δήλωση, αλλά δεν ισχύει και διαφωνώ».
Τούτη η κυβέρνηση αρέσκεται στις συγκρίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες στο χειρισμό της πανδημίας. «Κυβερνάμε μια χώρα που είναι 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο, το πανηγυρίζω!» είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπη» υποστήριξε προσφάτως ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, με τα δεδομένα να διαψεύδουν τα κυβερνητικά λεγόμενα. Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται καθημερινά σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για διενέργεια test. Self test που μετατρέπονται σε rapid αν βάλεις τον στυλέο βαθιά στη μύτη, όπως μας πληροφόρησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και σε κάθε περίπτωση test το κόστος των οποίων βαραίνει τον πολίτη.

Αίσθηση ωστόσο να σημειώσουμε πως προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή τη μείωση στην τιμή χρέωσης για την εξέταση για την ανίχνευση του κορονοϊού μέσω εξέτασης PCR. Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο ΠΙΣ τονίζει ακόμα ότι η μείωση των τιμών «θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους». Φαίνεται δήλωση που δε σχετίζεται με επιστημονικά στοιχεία, συγκρίνοντας τις τιμές με άλλες χώρες.

Μιλώντας στο ΤΡΡ ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, σημείωσε σχετικά: «Από τη στιγμή που ένα κράτος υποχρεώνει τον πολίτη σε κάτι, θα πρέπει να καλύπτει το ίδιο το κόστος. Τώρα σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΙΣ, εγώ ξεκάθαρα διαφωνώ. Μείωση της τιμής δε σημαίνει και μείωση της αξιοπιστίας. Όπως και αύξηση της τιμής, δε σημαίνει αύξηση της αξιοπιστίας. Δεν ξέρω πού αποσκοπεί αυτή η δήλωση, αλλά δεν ισχύει και διαφωνώ».

Το ΤΡΡ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος σχολιάζοντας σχετικά, αναφέρθηκε στη διατίμηση, «βάζοντας μας χέρι» μάλιστα που εστιάζουμε στην ανώτερη τιμή.


Βάσει του πλαφόν στις τιμές των τεστ, ισχύουν ως ανώτατα όρια τιμών:
Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR: το ποσό των 35 ευρώ για το κόστος του υλικού και 12 ευρώ το κόστος της υπηρεσίας, δηλαδή συνολικά 47 ευρώ.
Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ.
Ειδικά για τα rapid tests, η προσφερόμενη τιμή στην αγορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 5 – 10 ευρώ, ενώ γενικότερα οι προβλεπόμενες ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Αυστρία: Τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Αυστριακός ή μη πολίτης, κλείνει ραντεβού και πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους “Teststrasse”, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test/ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ.

Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους.

Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test.
Μια κυβέρνηση που κωφεύει στο «δωρεάν»

Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συνταγογράφηση και δωρεάν διάθεση των τεστ στους πολίτες, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Για πλαφόν στις τιμές των rapid και των μοριακών τεστ μίλησε το ΚΙΝΑΛ.

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αφήνοντας αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» ο ΙΣΑ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».

Τη στιγμή που όλο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν δωρεάν τεστ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού έθρεψε ελπίδες για νέο πλαφόν στα μοριακά τεστ, εμφανίστηκε σήμερα Τρίτη κατά της συνταγογράφησης γιατί «δεν το θέλουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα». Την ίδια ώρα, ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας Avaaz εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους.

Πέραν του κόστους των τεστ που επιβαρύνει την τσέπη του πολίτη, το κόστος αυξάνεται καθώς τον ίδιο βαρύνει και το κόστος της μάσκας. Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, επιβλήθη η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Οι μάσκες έπρεπε να δίνονται δωρεάν και δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί το σύνθημα “πετάξτε τις μάσκες” τέλος Απριλίου» τόνισε σχετικά στο TPP o γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.

Πέρα από τις δωρεάν μάσκες, ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση έπρεπε να παρέχει δωρεάν το μοριακό τεστ στους συμπτωματικούς, όπου είναι μία διαγνωστική εξέταση και έπρεπε ήδη από πέρυσι να την έχουν στη συνταγογράφηση ΗΔΙΚΑ και δε θα κόστιζε παραπάνω από 5-0 ευρώ. Έπρεπε επίσης για τους ασυμπτωματικούς τα τεστ να είναι δωρεάν. Έτσι γίνεται σωστά έλεγχος και ιχνηλάτηση».
the press project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου